Догори
Дати відгук

Як вибрати найкращу олію, щоб смажити без шкоди для здоров’я

Що робити, якщо при високих температурах жири окислюються і виділяють канцерогени, які провокують появу онкозахворювань тощо?

2 хв на прочитання04 Травня 2022, 22:54
Поділитись:

Кожен жировий продукт має температурну позначку, при якій починається окислення компонентів і речовини змінюють свої властивості і смакові якості, виділяючи дим. Цю температурну позначку називають точкою димлення, розповідає Alexus.

Від температури димлення залежатиме можливість використання продукту для смаження, тушкування або холодної заправки. При високих температурах жири окислюються і виділяють канцерогени. А їх вживання провокує прояв ракових захворювань, хвороб серця і шлунково-кишкового тракту.

На якій олії краще смажити без шкоди для здоров’я, підкаже таблиця.

Вид продукту

Температура димлення

Області застосування

Соняшникова рафінована

227

·         Смаження, тушкування, випікання, холодні заправки

Соняшникова нерафінована

107

·         Тушкування, запікання, холодні заправки

Дезодорована соняшникова

232

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Оливкова рафінована

240

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Оливкова нерафінована

190

·         Холодні заправки

Кокосова

230

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Вершкова

250

·         Запікання, тушкування, смаження

Ріпакова нерафінована

190

           Холодні заправки

Ріпакова рафінована

230

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Кукурудзяна рафінована

232

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Кукурудзяна нерафінована

178

·         Холодні заправки

З виноградної кісточки

220

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

З авокадо

270

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Арахісова нерафінована

160

·         Тушкування, запікання, холодні заправки

Арахісова рафінована

232

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Пальмова

230

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Кунжутна

210

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Лляна

232

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Що вищий поріг димлення олії, то більше вона придатна для використання при високих температурах.

Також ми розповідали, на якій олії категорично не можна смажити.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
ФОТО: ілюстративне / konkurent.ua
Канадські курці отримають 23,6 млрд доларів компенсацій від виробників сигарет
1 хв на прочитання5 годин тому
Зображення створено ШІ
Туберкульоз став основною причиною смертності від інфекційних захворювань у 2023 році, витіснивши COVID-19 — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
Фото: ілюстративне
Магнітні бурі у листопаді: прогноз небезпечних днів
1 хв на прочитанняВчора
Зображення створено ШІ
Між використанням газових плит і передчасною смертю 40 тисяч європейців є зв'язок — науковці
3 хв на прочитання01 Листопада 2024
Видалив печінку замість селезінки: у США хірург уже втретє помилився під час операції — ось чим це йому загрожує
2 хв на прочитання01 Листопада 2024
Стає все більшою проблемою: зміна клімату впливає на сон і здоров'я — дослідження
3 хв на прочитання01 Листопада 2024
Ляшко: Охматдит готовий до роботи взимку
1 хв на прочитання01 Листопада 2024
Технології майбутнього вже в дії: «цифровий двійник» може визначити найефективніше лікування раку
3 хв на прочитання01 Листопада 2024
Більше з GreenPost