Догори
Дати відгук

Як вибрати найкращу олію, щоб смажити без шкоди для здоров’я

Що робити, якщо при високих температурах жири окислюються і виділяють канцерогени, які провокують появу онкозахворювань тощо?

2 хв на прочитання04 Травня 2022, 22:54
Поділитись:

Кожен жировий продукт має температурну позначку, при якій починається окислення компонентів і речовини змінюють свої властивості і смакові якості, виділяючи дим. Цю температурну позначку називають точкою димлення, розповідає Alexus.

Від температури димлення залежатиме можливість використання продукту для смаження, тушкування або холодної заправки. При високих температурах жири окислюються і виділяють канцерогени. А їх вживання провокує прояв ракових захворювань, хвороб серця і шлунково-кишкового тракту.

На якій олії краще смажити без шкоди для здоров’я, підкаже таблиця.

Вид продукту

Температура димлення

Області застосування

Соняшникова рафінована

227

·         Смаження, тушкування, випікання, холодні заправки

Соняшникова нерафінована

107

·         Тушкування, запікання, холодні заправки

Дезодорована соняшникова

232

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Оливкова рафінована

240

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Оливкова нерафінована

190

·         Холодні заправки

Кокосова

230

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Вершкова

250

·         Запікання, тушкування, смаження

Ріпакова нерафінована

190

           Холодні заправки

Ріпакова рафінована

230

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Кукурудзяна рафінована

232

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Кукурудзяна нерафінована

178

·         Холодні заправки

З виноградної кісточки

220

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

З авокадо

270

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Арахісова нерафінована

160

·         Тушкування, запікання, холодні заправки

Арахісова рафінована

232

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Пальмова

230

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Кунжутна

210

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Лляна

232

·         Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки

Що вищий поріг димлення олії, то більше вона придатна для використання при високих температурах.

Також ми розповідали, на якій олії категорично не можна смажити.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенеровано ШІ
Всесвітній день розповсюдження інформації про проблему аутизму: які хвороби його супроводжують і чи є між ними зв'язок
4 хв на прочитання4 години тому
Магнітні бурі у квітні 2025: Точний прогноз, небезпечні дати (до 5 балів) та як захиститися
Розклад магнітних бур на квітень 2025 – коли чекати найсильніших коливань
2 хв на прочитанняВчора
Скандал у польському МЗС: заступник міністра зізнався у залежності від алкоголю. Фото: Andrzej Szejna / X
Скандал у польському МЗС: заступник міністра зізнався в алкоголізмі
1 хв на прочитанняВчора
Епідситуація в Одеській області: грип відступає, зростає кількість випадків кору та сказу
В Одеській області зростає кількість випадків кору та сказу
2 хв на прочитанняВчора
Від сьогодні всі ВЛК будуть формуватися в електронному форматі
1 хв на прочитанняВчора
Перелив несумісну кров: одеському анестезіологу повідомили про підозру
1 хв на прочитанняВчора
Справжня лабораторія Франкенштейна: науковці збираються вирощувати «запасні» людські тіла
5 хв на прочитанняВчора
Березовий сік — не лише напій, а й еліксир для шкіри: коли, кому і як його варто вживати
4 хв на прочитання31 Березня 2025