Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Відео
  • 7 млн грн збитків: в Асканії-Новій за декілька місяців загинуло понад 2 тис. птахів (ВІДЕО)

7 млн грн збитків: в Асканії-Новій за декілька місяців загинуло понад 2 тис. птахів (ВІДЕО)

3:42
Поділитись:

Екологи вимагають від парламенту та міністерства захисту довкілля посилити відповідальність за використання отрути.

За декілька місяців на Херсонщині загинуло понад дві тисячі птахів. Третина з них — червонокнижні сірі журавлі й огарі. Природі завдано збитків на понад 7 млн грн. Щоб відновити чисельність птахів, потрібно щонайменше 15 років.

«У нас було 16 гнізд канюка степового. Якщо чотири залишилось, це добре. За межами заповідника, на жаль, не підраховано», —  говорить директор біосферного заповідника Асканія-Нова Віктор Гавриленко.

До місць гніздування пернаті не долетіли кількасот кілометрів, зупинившись відпочити на Херсонщині.

Отрутні поля

Згідно з висновком Київського інституту токсикології, птахи померли від хімікатів для боротьби із гризунами — вони підбирають на полях оброблене отрутою зерно та гинуть.

Засоби проти гризунів є двох видів. Біологічні діють тільки на польових мишей, заражаючи їх смертельними хворобами, однак такі препарати коштують дорого. Тож фермери обирають хімічну отруту, яка є небезпечною для всього живого. 300 мг здатні вбити людину, тому треба суворо дотримуватись технології внесення пестициду.

Після загибелі птахів влада суттєвих порушень не виявила

Після перших випадків масової загибелі птахів обласна влада не заборонила, а лише рекомендувала фермерам не використовувати небезпечну отруту.

Держпродспоживслужба в Херсонській області перевірила декілька десятків агрофірм, але суттєвих порушень не виявила, повідомляє в. о. начальника Наталія Клим.

Тим часом керівництво заповідника за 20 км від Асканії-Нової зняло на відео фермера, який розкидав отруту на полі, не дотримуючись технології.

До цього місця екологів вивів сірий журавель, що загинув минулого тижня. Птах мав GSM-трекер, який і дав змогу відстежити, де він харчувався, ночував і пив воду. Дані трекеру правоохоронці додадуть до кримінального провадження, відкритого за статтею «Забруднення або псування земель».

Що далі?

Екологи вимагають від парламенту та міністерства захисту довкілля посилити відповідальність за використання отрути та заборонити небезпечний пестицид, поки не пізно.

Зокрема, екологи Української природоохоронної групи акцентують увагу на тому, що Херсонщина на цей час стала центром знищення журавлів усієї Європи.

Весняний проліт птахів над Херсонщиною триватиме до кінця квітня. Тож орнітологи не виключають нових невинних жертв боротьби фермерів із гризунами.

Джерело:fakty.

У лютому в заповіднику Acкaнія-Нoвa вдруге в цьому році загинули червонокнижні птахи.   Нагадаємо, що на початку січня цього року на території заповідника вже був зафіксований мор 185 сірих журавлів, занесених до Червоної книги. Поліцією за цим фактом було відкрите кримінальне провадження за ч. 1 ст. 239 Кримінального кодексу України.