Догори
Дати відгук

10 цікавих причин варикозу: розповідає судинний хірург

Має значення навіть висота унітазу.

5 хв на прочитання02 Січня 2023, 20:51
Поділитись:

Звідки береться варикозне розширення вен? Причини цього захворюванні іноді взагалі неочевидні. Про них розповідає Ксенія Бутова — судинний хірург, флеболог, фахівець у галузі біохакінгу.

Харчування. Даних, що доводять вплив харчування на розвиток варикозної хвороби, немає, хвороба з ним не пов'язана. Але хронічні запори призводять до підвищення внутрішньочеревного тиску і сприяють розвитку варикозу і геморою. Тому так важливо стежити за регулярністю випорожнень, вживати в їжу більше овочів і фруктів, рослинних олій, пити достатньо рідини.

Порушення балансу гормонів. Статеві гормони естрогени і прогестерон можуть відігравати навіть домінуючу роль у розвитку варикозу, особливо в утворенні телеангіоектазій. Гормони впливають безпосередньо на стінки судин через внутрішньоклітинні рецептори. Варикозне розширення вен у жінок пов'язане зі збільшенням таких рецепторів до естрогенів і прогестерону у всіх шарах венозної стінки. У жінок із варикозом рецепторів удвічі більше, ніж у групі без захворювання.

Всі ми знаємо, що найбільші коливання гормонів виникають під час вагітності та в менопаузі, саме тому в ці періоди жінки найбільш уразливі перед варикозом.

Що вищий рівень естрадіолу в сироватці крові, то вищий ризик варикозної хвороби.

Наприклад, у менопаузі при значенні естрадіолу, що перевищує 9,7 пг/мл, ризик стає значним.

Цікаві факти:

  • у жінок із варикозним розширенням вен настає пізніша менопауза:
  • чоловіки з варикозною хворобою можуть мати більше естрадіолу, ніж чоловіки без неї.

Вагітність. Безперечно, саме вагітність є причиною того, що у жінок варикозна хвороба зустрічається частіше, ніж у чоловіків. Але якщо вагітність перша, то, швидше за все, ця проблема жінку мине і після пологів вени повернуться до попереднього стану. А ось кожна наступна вагітність збільшує ризик їхнього варикозного розширення на 20–30 %. Причиною тому є відразу кілька факторів: збільшена матка здавлює основні магістральні вени (нижню порожнисту, клубові та вени таза), як наслідок підвищується внутрішньочеревний тиск і збільшується діаметр усіх великих вен на ногах, внаслідок чого кров починає застоюватися. Варикоз після пологів здебільшого минає самостійно, але якщо цього не сталося, то розвивається варикозна хвороба.

Багатьох жінок дивує той факт, що матка значно збільшується лише у II та III триместрах, а вени починають проступати вже у I. А це якраз і свідчить про дію гормонів естрогенів і прогестерону, саме вони руйнують стінки судин. До того ж не варто забувати про зайві кілограми, які багато жінок набирають під час вагітності, і про запори, що супроводжують цей стан, які теж негативно позначаються на здоров'я вен. Очікування дитини — як час насолоди майбутнім материнством, а й період, коли вени жінок особливо вразливі.

Заняття фітнесом. Чи приносять користь чи шкоду заняття фітнесом, залежить від того, як людина тренується. Якщо присідати і робити випади з дуже великою вагою, то так, ризик заробити варикозну хворобу, звісно, є, але тільки за наявності інших факторів. А якщо це середньостатистичний відвідувач фітнес-клубу, який дає собі адекватне навантаження, все чудово — таким чином він покращує роботу судин.

Вік. Якщо у молодому віці вени мало кого турбують, то з роками ризик заробити хворобу зростає. Вени починають втрачати еластичність, і клапани слабшають, особливо після 50 років.

Інфекції. Існує теорія, що пусковим механізмом варикозної хвороби може бути ураження нейросудинного апарату. Усіма судинами керують нерви, вони їх звужують чи розширюють. В одному дослідженні проаналізували історії хвороби 310 людей, які страждають на варикоз. Виявилося, що 263 із них у минулому перенесли інфекційні захворювання, такі як тиф, запалення легень, малярія, дизентерія, і це без урахування грипу й ангіни. На підставі цього було висунуто теорію, що інфекційні агенти створюють умови для розвитку хвороби. Уражені токсинами нерви вже не можуть підтримувати венозну стінку в тонусі, вона паралізована, і це стає причиною варикозу.

Куріння та вживання алкоголю. Одне американське дослідження, в якому брали участь 4903 особи середнього віку, показало, що нові варикозні вени з'являлися в осіб, які регулярно вживають алкоголь, набагато частіше, особливо у жінок — на 50 %. Курці також мали вищу частоту варикозного розширення вен порівняно з некурцями — загалом на 30 %. Було зроблено висновок, що алкоголь, імовірно, збільшує ризик варикозного розширення у жінок, а куріння — в обох статей.

Інші причини. Навіть звичайний стілець, на якому офісні працівники проводять більшу частину свого життя, сприяє розвитку варикозної хвороби. Коли жителі Середньої Азії на європейський манер пересіли з традиційних циновок на офісні стільці, то вони стали в 3–4 рази частіше страждати на захворювання вен.

Має значення навіть висота унітазу: що він вищий, то більше зусиль потрібно докласти для напруження, доведеться збільшити роботу м'язів черевного преса й, отже, підвищити внутрішньочеревний тиск. А це також може призвести до розвитку варикозного розширення вен кінцівок, малого тазу і геморою.

На перебіг хвороби може вплинути навіть одяг. Якщо носити брюки або білизну, що щільно обтягують, то в паху можуть стискатися венозні магістралі, що може посилити хворобу.

Також ми писали, що ніякого зв'язку між тренуванням пресу та жиром на животі нема: лікар розповідає про 3 перешкоди для красивого живота.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost