Догори
Дати відгук

10 речей, які не можна робити після їди: застерігає лікар

Деякі звички можуть негативно позначитися на травленні і навіть спричинити зайві кілограми.

5 хв на прочитання19 Травня 2022, 07:38
Поділитись:

У кожного свої пообідні ритуали. Хтось любить прогулятися на свіжому повітрі, хтось прилягти відпочити. А дехто не може обійтися без чаю з десертом. Однак такі звички не завжди приносять користь, а найчастіше навіть шкодять. Нутриціолог, фуд-блогер Алія Паташіна розповідає, чого точно не варто робити після їди.

Не пийте холодної води

Прохолодна вода уповільнює процес травлення. Це може спричинити спазм, скорочення стінок шлунка. Загалом при прийомі холодної води їжа буквально виштовхується зі шлунка. Це прямий шлях до ожиріння, адже так неможливо насититись і відчуття голоду настане дуже швидко. Узагалі холодна їжа насичує набагато гірше, ніж тепла. Ось чому ресторани швидкого харчування агресивно нав'язують рекламою та яскравими плакатами комплексні набори з крижаним газуванням. Людина дуже швидко зголодніє і прийде знову.

Крім того, в кишківнику починаються гнильні процеси, їжа нормально не перетравлюється. Білкова частина їжі не розщеплюється повноцінно й залишається в організмі. Це може призвести до кишкових захворювань та дисбактеріозу.

Не пийте чаю

Рясне питво заважає процесу травлення. Також чаї містить дубильні речовини, які можуть перешкоджати засвоєнню важливих мікро- та макроелементів, особливо заліза, викликаючи анемію, хронічну втому та запаморочення.

Деякі чаї сприяють травленню, наприклад, зеленому або трав'яному. Але людям, які мають проблеми зі шлунком, пити чай відразу після прийому їжі не рекомендується.

Не лягайте спати

Це дуже погана звичка. Так, після їди хилить у сон, бо під час прийому їжі активізується парасимпатична нервова система: уповільнює приплив крові до м'язових тканин і прискорює її приплив до травного тракту. Організм не здатний поєднувати перетравлення й активну діяльність, тому після щільного обіду часто так і тягне прилягти.

Але якщо ви все ж таки набули горизонтального положення відразу після їди, частина харчових соків може затікати зі шлунка назад у стравохід, у результаті з'явиться печія. Лягати спати краще не раніше ніж через дві години після вечері.

Не куріть

Куріння після їди викликає синдром роздратованого кишечника і не найкраще впливає на м'язи товстого кишечника. Нікотин провокує спазм судин та порушення кисневого обміну та перешкоджає виробленню травних ферментів. Тютюновий дим потрапляє на слизові оболонки шлунково-кишкового тракту, подразнює їх і збільшує ризики багатьох захворювань.

Окрім того, разом із поживними речовинами з їжі засвоюється й нікотин. Його доза прирівнюється до десяти цигарок, викурених за один раз. Це робить куріння після їди особливо шкідливим. Краще взагалі відмовитися від такої згубної звички.

Не одягайте тісний одяг

Щільні джинси, ультратісна водолазка, туго затягнутий ремінь можуть спровокувати рух їжі зі шлунка назад у стравохід. Це називається гастроезофагеальна рефлюксна хвороба. Щоб уникнути неприємних наслідків, не варто ретельно утягуватися після обіду.

Не приймайте ванни

Гаряча вода посилює приплив крові до всієї поверхні тіла та знижує кровотік у районі шлунка. Підвищуються кров'яний тиск і температура тіла, організму доводиться перебудовувати роботу. Через це кровопостачання органів травлення порушується і може погано позначитись на перистальтиці кишківника.

Проводити водні процедури варто через 2-3 години після їди.

Не займайтеся спортом

Після їди активізується парасимпатична система, яка відповідає за розслаблення та відпочинок, — організму потрібна енергія для травлення. Симпатична система, що відповідає руху, у цей час менш активна. Не варто заважати травному процесу. Це стосується будь-яких тренувань, зокрема плавання. Під час фізичних навантажень зменшується приплив крові до активних м'язів кишківника, можуть виникнути кольки та спазми.

Не сідайте за кермо

Після їди всі сили організму спрямовані на засвоєння їжі, кровопостачання мозку також зменшується. Знижуються швидкість реакції і концентрація уваги. Не варто відразу сідати за кермо, краще зачекайте півгодини і після вирушайте в дорогу.

Не вирушайте на прогулянку

Прогулянка відразу після їди може викликати кислотний рефлюкс або нетравлення. Вирушайте гуляти не раніше ніж через півгодини після їди — така активність піде вам лише на користь.

Не їжте солодкого

Запивати ситну страву чашкою чаю з десертом — не найкраща звичка. Для багатьох солодке після їди свого роду ритуал, що ставить крапку в обіді. Багато хто звикає до такого ще з дитинства.

Річ у тім, що відчуття ситості приходить через 20 хвилин після їди. І з десертом можна легко переборщити. Закінчуйте трапезу на стадії «злегка ситий», не наїдайтеся до відвалу.

Після їди дайте час організму, щоб перетравити їжу, засвоїти всі поживні речовини. А справи залиште на потім.

Нагадаємо також, що меню сніданку має залежати від того, що ви сьогодні робите — працюєте чи гарнієте.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Всесвітній день еволюції
World Evolution Day- 24 листопада - Всесвітній день еволюції
1 хв на прочитання11 годин тому
Зображення згенеровано ШІ
Чому чоловіки залюбки дивляться порно, але засуджують порноакторок? Ось що розповідає експертка
9 хв на прочитанняВчора
Зображення згенеровано ШІ
Чому іноді ми почуваємося комфортніше в темряві, ніж при світлі? Науковці  готові відповісти
3 хв на прочитанняВчора
ФОТО: ілюстративне
Зміни у маршрутах "швидкої": Ляшко розповів про нові рішення
1 хв на прочитанняВчора
Ліквідація МСЕК та статус інвалідності: чи доведеться його підтверджувати?
3 хв на прочитанняВчора
Відчуття падіння при засинанні — це нормально? Науковці пояснюють це дивне явище та наскільки воно небезпечне
3 хв на прочитання22 Листопада 2024
Міняють автомат Калашникова на хірургічні інструменти: медицина в Судані — країні, де все ще гірше, ніж у нас
11 хв на прочитання22 Листопада 2024
Фінляндія всьоме поспіль стала найщасливішою країною у світі: ось що робить фінів такими щасливими
1 хв на прочитання22 Листопада 2024
Більше з GreenPost
Продукція з меду з доданою вартістю
ФОТО: ілюстративне
В Україні переробляється лише близько 1% від всього обсягу виробленого меду
1 хв на прочитання14 хвилин тому
До кордону з Україною територією Польщі курсуватиме ще один потяг
До кордону з Україною територією Польщі курсуватиме ще один потяг
1 хв на прочитаннягодина тому
Поглиблення співпраці з GFCM
Українська делегація обговорила в Болгарії поглиблення співпраці з GFCM
1 хв на прочитання2 години тому
Підсумки кліматичного саміту COP29
Підсумки кліматичного саміту COP29 - нові шляхи фінансування кліматичних проєктів України
2 хв на прочитання3 години тому
У Києві презентували реєстр Музейного фонду України
3 хв на прочитання4 години тому
Кулеба провів термінове засідання Штабу з опалювального сезону в Кривому Розі
2 хв на прочитання7 годин тому
Борделі з неповнолітніми, кисневе голодування та жахлива екологія: як живе найвище місто на планеті (ФОТО)
5 хв на прочитання7 годин тому
Ретроградний Меркурій в Стрільці: чого очікувати та як захиститися від хаосу?
2 хв на прочитання8 годин тому