Вверх
Дать отзыв
  • Главная
  • Видео
  • На Полтавщині замість картоплі та помідорів фермери вирощують кульбабки та ехінацею (відео)

На Полтавщині замість картоплі та помідорів фермери вирощують кульбабки та ехінацею (відео)

4:20
Поделиться:

"Пішов проти системи" і проміняв традиційну для приватних господарств городину на ехінацею.

Фермери слідкують за пропозиціями на ринку і реагують: вони змінюють садівні культури для того, щоб мати прибуток з власного врожаю та праці, вкладеної в землю. Так, відчуваючи попит на лікарські трави, господарники різних регіонів України віддають свої поля  не під традиційну городину.

 Про те, на чому можна заробити, йшлося у сюжеті ТСН 19:30.

Науковець Назар Приведенюк розробляє технології вирощування лікарських рослин. Вдома чоловік засіяв гектар землі кульбабками, чим неабияк здивував односельців.

 "Це більш прибутково, ніж вирощувати традиційні культури на невеликих ділянках. Щодо вартості сировини кульбаби, то від 90 до 150 грн коштує сухий корінь в залежності від ринку збуту, а сухий лист - 40-60 грн", - пояснює фермер.

На п'яти таких ділянках чоловік може отримати до 200 тисяч гривень, але це два роки роботи. 

Сусід господаря Олександр Булах також "пішов проти системи" і проміняв традиційну для приватних господарств городину на ехінацею, яку, до слова, теж збирає на другий рік.

 Найбільші споживачі лікарських трав - США, Китай та Європа, із якою, зокрема, співпрацює Україна. Із наших трав там роблять чаї, ліки, косметику та корм для тварин. Торік з країни вивезли орієнтовно 8 тисяч тонн лікарських трав на суму 20 мільйонів доларів. 

В той же час трейдер Євген Шумейко зауважує, що у лікарських трав є суттєвий мінус - потрібно довго чекати на повернення інвестицій.

"Кукурудза і картопля - вони швидше... В травах інвестиції на два, на три роки, а то і більше... На травах можна заробити і 10 тисяч доларів з га, але можна і втратити. Більше ризиків", - пояснює експерт.

 До слова, клімат змінився і українці можуть вирощувати екзотичні кассабанани.