Догори
Дати відгук

Баклажан зі смаком дині. Клімат змінився і українці можуть вирощувати екзотичні кассабанани

Культури, які донедавна приживалися хіба що на південному узбережжі Криму, нині можна сміливо вирощувати і у Бесарабії, і на Херсонщині, і на Миколаївщині, а також на Запоріжжі.

3 хв на прочитання13 Травня 2021, 13:00
Баклажан зі смаком дині. Клімат змінився і українці можуть вирощувати екзотичні кассабанани Баклажан зі смаком дині. Клімат змінився і українці можуть вирощувати екзотичні кассабанани
Поділитись:

Кліматичні зміни в Україні грають на руку любителям експериментів  мова не лише про садові, а і про овочеві, зокрема баштанні культури, які можна запроваджувати у промислове виробництво для урізноманітнення асортименту.

Аграріям варто звернути увагу на  кассабанани, або як ще називають цю рослину, сікана духмяна, очевидно, через її латинську назву, що звучить як Sicanaodorifera.   

Батьківщиною кассабанани є Бразилія, де її вирощувалище у доколумбовий період.  Як пише pro-of.com.ua, за кліматичних умов українського півдня кассабанану зазвичай вирощують у розсадний спосіб, оскільки цей овоч любить сонце, вологу, пухкий повітропроникний грунт і вирізняється довгим періодом вегетації–сходів доведеться чекати близько двох місяців, авід моменту сівби насіння угрунт до початку утворення плодів взагалі проходить 5–6 місяців.  

Від кількості теплих днів залежить не тільки розвиток ліани, але розмір і смак плодів. Чим тепліше і довше було літо, чим більше сонця отримає рослина, тим більший плід, яскравіший аромат і смак м’якушу.

Однак виснажливої ​​спеки кассабанана теж не любить. Обвисле листя може свідчити пронестачу вологи для неї.У цілому, поливати культуру необхідно регулярно, рясно, особливо у період цвітіння. Для того, щоб волога випаровуваласяменше, грядку варто замульчувати.

Найкраще місце для кассабанани– південна або східна сторона з передбаченою опорою. При цьому рослини необхідно розташовувати на відстані не менше 70 смодна від одної. Вони швидко розростаються і заповнюють простір. Крім того, від кореня формується не одне стебло, їх може бути і шість. Прищипувати точку росту немає сенсу, бо у кассабананиз’являються пагони заміщення.

За один сезон огудиння кассабанани можесягати 10 м завдовжки. Воно чіпляється за все, що трапляється на шляху – стовбури дерев, огорожа і навіть стіни будинків.   

Незрілі плоди мають зелений колір і м’яку шкірку.   Визрілі плоди мають тверду глянцеву поверхню. Можуть бути темно-бордовими або темно-фіолетовими. 

У розрізі плід має жовте або оранжеве забарвлення. М’якуш соковитий, наділений динним ароматом, за смаком нагадує гарбуз, диню і яблуко разом узяті.  Зі стиглого м’якушу овочу виходить смачний джем, варення, соки, зрілі плоди, нарізані скибочками,також поживні і у сирому вигляді.

Крім того, плоди кассабанани вирізняються лежкістю при кімнатній температурі. У сухому притіненому місціїх можна зберігати до наступного сезону.  Натомість хвороб і шкідників кассабанани в наших широтах поки не виявлено.

До слова, на Кіровоградщині працює єдина пасіка, де виробляють органічний мед, а продають в США (ВІДЕО).

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
На Житомирщині запустили гігантський завод з переробки конопель. Фото: Міністерство економіки України
На Житомирщині запрацювало найбільше в Україні підприємство з переробки промислових конопель
2 хв на прочитання8 годин тому
Фото: Максим Нікітін
Бісквітний рулет із повидлом нашвидкуруч — рецепт із розряду «гості на порозі»
1 хв на прочитання9 годин тому
Арешт зернового терміналу на Одещині: майно передано АРМА. Фото: БЕБ України
В Україні заарештовано зерновий морський термінал відомого бізнесмена
2 хв на прочитанняВчора
Ліквідація нарколабораторії на Івано-Франківщині: злочинці отримали вирок. Фото: Івано-Франківська обласна прокуратура
На Прикарпатті засуджено наркоділків, які вирощували коноплю на десятки мільйонів євро
2 хв на прочитанняВчора
Салат із печінки тріски зі свіжими овочами — готується дуже швидко та легко
1 хв на прочитанняВчора
Салат з курячим філе та кукурудзою — більше не потрібно думати, що приготувати на обід чи вечерю
1 хв на прочитання16 Травня 2025
ВР підтримала законодавчі ініціативи щодо стимулювання економічного розвитку галузі рибного господарства
1 хв на прочитання15 Травня 2025
Салат із куркою та сухариками — легкий, але святковий, і готується нашвидкуруч
1 хв на прочитання15 Травня 2025