Вверх
Дать отзыв

Маска для сну допомагає жити довше і зберегти молодість

А також поліпшує ерекцію, тиск, імунітет і багато іншого.

4 мин на прочтение04 Октября 2021, 00:25
Поделиться:

«Сучасна газета» нагадує, що повноцінний нічний відпочинок — запорука продуктивності і гарного самопочуття. А ключовою ланкою в організації біоритмів нашого організму виступає гормон шишкоподібної залози — мелатонін, «гормон молодості та довголіття». Можна підвищити синтез мелатоніну, щоб якомога довше залишатись молодим та здоровим.

У людському організмі мелатонін регулює цикли сну й активності, стимулює імунну систему, проявляє дуже потужні антиоксидантні властивості. І це ще не все – надзвичайно важливим даний гормон є для репродуктивної системи і психоемоційного стану кожного з нас. Завдяки адаптогенним властивостям мелатонін підвищує стійкість до стресу.

Крім того, добре позначається на рівні загального холестерину в крові та артеріальному тиску. Дезінтоксикаційна функція печінки є значно продуктивнішою при достатньому виробленні мелатоніну в крові. І що дуже цікаво для чоловіків — цей гормональний чарівник позитивно впливає на еректильну функцію. Окрім того, мелатонін сповільнює процеси старіння.

Отже, як ми можемо впливати на процеси його вироблення та уникнути ситуацій, які провокують протилежне?

  • Для початку важливо усвідомити: 70 % мелатоніну виробляється нашим організмом уночі, і не просто в певні години, а саме під час сну протягом таких. Тобто для повноцінного синтезу цього гормону необхідно лягати спати до 00.00.
  • Важливо спати в абсолютній темряві. Маски на обличчі героїв американських фільмів — то не про аксесуар, а спосіб реалізації цього пункту. Навіть, здавалося б, незначне миготіння лампочки на телевізорі чи іншій техніці можуть порушувати повноцінний синтез мелатоніну.
  • Якщо доводиться прокидатись від нічного сну через нагальні потреби, намагайтесь не вмикати світло або робіть це за допомогою нічників незначної інтенсивності.
  • Важливо за кілька годин перед відходом до відпочинку уникати контакту з яскравим світлом, зокрема від різного роду гаджетів.
  • Важлива тривалість сну. Щоб дати змогу нашому організму виділити мелатонін, необхідно приділяти час нічному відпочинку, який відповідає загальноприйнятій нормі – не менше 7 годин.
  • Окрім цього, є можливість збагачувати власні запаси дивовижного гормону за допомогою продуктів харчування. Деякі з них містять його в своєму складі, а інші просто покращують динаміку синтезу. До перших належать кукурудза, банани, томати, рис, горіхи, роздинки тощо. Характеристиками других володіють гарбуз, мигдаль, яловичина, насіння соняшника.

Особливо актуальними такі поради для категорії людей 35+, оскільки здатність організму синтезувати мелатонін зменшується з віком.

Вживання алкоголю негативно позначається на синтезі в організмі мелатоніну, передозування кофеїном також і навіть тютюнопаління не проходить повз такого життєво важливого процесу. Крім того, існує набір фармакологічних препаратів, які володіють здатністю блокувати необхідне вироблення мелатоніну в організмі. Йдеться про ті, що містять в своєму складі бета-блокатори, снодійні, деякі протизапальні і антидепресанти.

«Для заохочення турботи про синтез мелатоніну зазначимо, що він напряму впливає на наш зовнішній вигляд. Саме тому люди, які часто нехтують нічним відпочинком, виглядають втомленими в прямому сенсі цього слова. Недостатність «нічного гормону» часто призводить до безсоння і, таким чином, можна ввійти у порочне коло, адже порушення сну, своєю чергою, порушує здатність продукувати мелатонін. У таких випадках зазвичай лікарі призначають медикаментозну терапію, що включає прийом штучного гормону. Але займатися самолікуванням в цьому плані аж ніяк не можна! Будь-які гормональні препарати потребують затвердження кваліфікованого спеціаліста», — ідеться в повідомленні.

Але автори додають, що порушення синтезу мелатоніну відбувається лише, коли ми нехтуємо сном на перманентній основі (тому нічна робота попадає в перелік не бажаних) або не дотримуємося необхідної його гігієни.

Також ми писали, як заснути без снодійного: радить невролог.

 

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Затоплены автомобильные дороги в Петропавловске, Казахстан, 13 апреля 2024 года. Фото: Reuters
Самая стихийная беда за 80 лет: в Казахстане масштабные паводки — вот как выглядит один из самых пострадавших городов
2 мин на прочтение41 минуту назад
Сохранение природы Мониторинговая система Нацпарк
В Нобельском нацпарке в Ровенской области создадут мониторинговую систему для сохранения природы
1 мин на прочтениечас назад
Изображение создано ИИ
Дофаминовый гардероб: как поднять настроение с помощью одежды
5 мин на прочтение2 часа назад
Создано ИИ
Злость во время бега: почему спорт может иметь негативный психологический эффект
2 мин на прочтение2 часа назад
Этот фрукт снижает сахар в крови и "расщепляет" холестерин: можно есть почти всем
1 мин на прочтение2 часа назад
В Украине засеяно уже более 2 млн гектаров яровых зерновых и зернобобовых
1 мин на прочтение4 часа назад
Зуб удалили, а все равно болит: стоматологи рассказывают, что происходит и что при этом следует делать
2 мин на прочтение4 часа назад
Напилась воды и умерла: в Великобритании расследуют смерть женщины, которой назначили препарат, вызывающий жажду
2 мин на прочтение5 часов назад