Вверх
Дать отзыв
  • Главная
  • Видео
  • Чорний дим з труб Бурштинської ТЕС: брудна вода в криницях, жовті калюжі, у повітрі сморід (ВІДЕО)

Чорний дим з труб Бурштинської ТЕС: брудна вода в криницях, жовті калюжі, у повітрі сморід (ВІДЕО)

5:29
Поделиться:

Прикарпатці у соцмережах діляться світлинами темного диму, який іде з труб Бурштинської ТЕС

Упродовж останнього року місцеві жителі бачать такий дим частіше, ніж раніше, окрім того, випадають дощі із темним забарвленням. У селі Бовшів, яке розташоване за 3 кілометри від теплоелектростанції, в криницях — брудна вода, осад буває сідає на дно. Крім цього, мешканці говорять, що залишити білизну надворі неможливо, калюжі жовті, йдеться у сюжеті Суспільного.

Забруднення води  пов’язують із діяльністю Бурштинської ТЕС.

З 2017 року житель Бовшева Олексій Олійник моніторить якість повітря у селі. Чоловік встановив камери, які цілодобово знімають викиди з труб Бурштинської ТЕС, а датчики вимірюють показники пилу та радіації, однак ця система не сертифікована. Чоловік каже, чорний дим із труб теплоелектростанції йде майже щоденно після 18-ї години.

"Мені було цікаво, чому повітря має такий запах поганий, і я сперечався раніше, бо не міг довести, що це — вплив Бурштинської ТЕС. Є шкала, відповідно до якої можна оцінити якість повітря. Якщо взяти місяць — 30 днів, то 10 з них є перевищення", — розповідає Олексій Олійник.

За його словами, за минулий рік підприємство викинуло у повітря майже 110 тис. тонн шкідливих речовин. Порівняно з 2019 роком це менше на 60 тис. тонн.

З 2019 року працівників Державної екоінспекції, яка контролює обсяги викидів, вперше пропустили на територію ТЕС цього тижня. Перевірка підприємства ще триває, а результати повідомлять наступного тижня.

Відомо, що Бурштинська ТЕС займає 1 місце в Європі за обсягами викидів двоокису сірки та 2 місце – за викидами твердих частинок пилу.

"Тверді частинки ТЧ 10 і ТЧ 2,5. Цифри 10 і 2,5 вказують на їхню величину. Вони є дуже небезпечні. Ми коли вдихаємо, то не відчуваємо їх, вони потрапляють до наших легенів, кровообігу і провокують серцево-судинні захворювання, захворювання легенів і ментальні хвороби", — розповідає координаторка з питань промислового забруднення ГО "Екодія" Марина Ратушна.

Причиною викидів цих небезпечних речовин у повітря Марина Ратушна називає застаріле обладнання підприємства та використання як палива вугілля.

У відповідь на інформаційний запит Суспільного у Бурштинській ТЕС повідомили, що підприємство працює в межах дозволу на викиди забруднювальних речовин у повітря, а також запланувало ремонти обладнання на суму понад 500 млн грн.

Щодо причин темного диму, який іде з труб, у Бурштинській ТЕС відповіли так: "Інколи швидкий темп набору необхідного навантаження призводить до короткотривалих технологічних порушень на обладнанні. Одне з таких — це порушення паливного режиму на енергоблоці, при якому жителі можуть спостерігати темний дим з труб. Однак енергетики, проводячи постійний моніторинг димових труб, швидко реагують та усувають це порушення, і ситуація стабілізується".

До слова, на Житомирщині у Тетерів продовжують стікати нечистоти, загинуло 17,5 тисяч екземплярів риб (ФОТО).