Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Звичка відкладати будильник шкідлива для здоров’я — сомнологи

Звичка відкладати будильник шкідлива для здоров’я — сомнологи

Чому деяким людям потрібно кілька будильників, щоб прокинутися?

2 хв на прочитання19 Липня 2024, 20:16
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Для багатьох людей будильник є життєво важливою частиною ранку. Один, два чи більше разів він відкладає неминучий початок дня. Проте експерти зі сну запевняють, що це шкідливо для здоров’я, розповідає Medical Xpress.

«Натиснути кнопку повтору і відкласти підйом з ліжка і початок дня — це приємно, але насправді це фрагментує і підриває якість сну», — сказав невролог і лікар-сомнолог Брендон Пітерс.

Дослідження 2022 року, опубліковане в журналі Sleep, під керівництвом дослідників з Університету Нотр-Дам, виявило, що близько 57 % з 450 учасників звикли користуватися кнопкою повтору.

«Це люди, які працюють на ринку праці роками, білі комірці з вищою освітою — і 57 % із них відкладають сигнал будильника. Дуже важливо, що ці статистичні дані репрезентують лише невелику групу населення, яка, ймовірно, перебуває в найкращому становищі щодо звичок сну. Ми не маємо жодного уявлення про різні вікові групи, такі як підлітки, домогосподарства з низьким рівнем доходу чи будь-які інші групи населення, які історично більше недосипають, ніж респонденти цього дослідження. Тож, швидше за все, це консервативна оцінка ширших верств населення», — зазначив провідний автор дослідження Стівен Меттінглі.

Лікар-сомнолог Мічиганського медичного центру розладів сну доктор Кеті Голдштейн розповіла, що найпоширенішою причиною, через яку люди постійно користуються кнопкою повтору, є дефіцит сну. За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань в Атланті, близько 36 % американців не висипалися у 2022 році.

«Перше питання: чи дійсно ви спите стільки, скільки потрібно? Не стільки, скільки ви вважаєте, що повинні спати, або скільки ви хочете спати, а стільки, скільки вам насправді потрібно. І чи отримуєте ви його щоночі?» — запитує Голдштейн.

Для більшості дорослих людей достатньо семи-дев'яти годин сну, проте кожна людина має різні потреби. Ще одна причина, чому людина може натискати кнопку повтору, полягає в тому, що вона від природи схильна працювати до пізньої ночі і спати до самого ранку — горезвісна «нічна сова», яка змушена прокидатися через ранній робочий графік.

Іншою можливою причиною дрімоти є інерція сну — розлад, який перешкоджає здатності людини виходити зі сну.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost