Догори
Дати відгук

Життя "тут і зараз": тренуємо усвідомленість у Міжнародний день усвідомлення

12 вересня у світі відзначають Міжнародний день усвідомлення.

6 хв на прочитання12 Вересня 2024, 10:25
ФОТО: ілюстративне ФОТО: ілюстративне
Поділитись:
  • "Допрацюю цей місяць, гайну на море і відтягнуся на повну! А поки - терпіння і праця".
  • "Який же красивий цей порцеляновий сервіз. Вишуканий і витончений. От прийдуть гості, я подам у ньому смаколики і ми розсмакуємо кожну мить чаювання!"
  • "Ще пара місяців жорсткої економії, закінчимо ремонт, переїдемо в нову квартиру і заживемо на повну. А поки - мінімум витрат, ніяких задоволень, бігом до роботи".

Хто з нас не малював собі миті щасливого життя у майбутньому, пов'язані з певними обставинами, "умовами завдання", які необхідно виконати, щоб відчути смак до життя, зупинити мить і сказати: "ти - прекрасна!". Ану ж зізнавайтеся, впізнали себе бодай в одній з цих "цитат"? СТОП. А сьогодні що - не життя? Репетиція? А скільки ще таких "репетицій" маємо у запасі?

Те "прекрасне" завтра може і не настати, як конкретне, "омріяне", так і буквальне. Вчорашнього дня теж нема, і ностальгувати за ним - зливати свою енергію в прірву. Все, що у людини є - це СЬОГОДНІ. І саме його потрібно жити з почуттями, відчуттями і смаком, з такою жадобою до буття, наче годинник відміряє останній відрізок часу. Цьому вчить відносно нова філософія mindfulness, яка грунтується на мистецтві жити "тут і зараз" або жити усвідомлено. Їй присвячено навіть спеціальний день у календарі. Це Міжнародний день усвідомлення, і відзначають його 12 вересня.

Його мета - підвищити поінформованість широкого загалу про глибоку цінність і корисність усвідомленості. Це більше, ніж просто стратегія виживання чи оздоровча практика – вона насправді може змінити фізичну структуру мозку людини. Дослідники виявили, що в учасників, які практикували медитацію та уважність, згодом збільшилася кількість сірої речовини в ділянках мозку, пов'язаних із пам'яттю, навчанням та концентрацією уваги.

Уважність, невід'ємний елемент усвідомленості, може поліпшити ухвалення рішень. І загалом "навігацію" по життю. Серед її переваг - самоконтроль, об'єктивність, терпимість до афектів, підвищена гнучкість, незворушність, покращена концентрація та ясність розуму, емоційний інтелект і здатність ставитися до інших і до себе з добротою, прийняттям та співчуттям.

При цьому навик упіймати увагу, утримувати її і керувати нею, не дається нам від природи. Інтуїція і мозок не підказують, що треба зосередитися на своїх переживаннях. Навпаки, наша перша і неусвідомлена реакція - втекти чи придушити їх. Адже еволюція навчила нас уникати дискомфорту. Якщо йде дощ - потрібно сховатися в печеру. Напала дика тварина - втекти або битися.

Але емоції, думки і почуття - це сигнальна система, завдання якої - вказати на якісь внутрішні процеси. А значить, потрібно перестати з нею боротися і почати прислухатися.

Ще один важливий інструмент у практикуванні стилю життя "тут і зараз" - сила духу. Її, що цікаво, можна тренувати так само, як і тіло. Зрештою, ця сила допоможе звільнитися від стресу й тотальної заклопотаності, досягти “ефекту присутності” у своєму житті, бути “тут і зараз”, а не у минулому чи майбутньому. “Лови мить, бо вона – це твоє все”, - навчають тренери ментальних пратик.

Ми звикаємо діяти на автопілоті, наші стіни такі товсті й високі, що розмаїття можливих життєвих досвідів проходить повз нас. Як же опиратися хаосу, але не пропустити щастя і не змарнувати свого життя? Цього можна досягти, лише цеглинка за цеглинкою розібравши внутрішні стіни, що відмежовують наші щирі, цілісні та відкриті сутності від світу. "Я - це Всесвіт, Всесвіт - це я, ми єдині". Ця практика допоможе вивільнити життєву енергію для святкування моменту "зараз".

Наш мозок - природжений песиміст. Він акцентує увагу на тому, що не так у наші дні, а не на тому, що добре і правильно. З погляду еволюції цілком природно, що наш мозок автоматично бачить потенційні загрози. Мета практикування усвідомленості - допомогти віднайти радість у простих речах, які є посюди і завжди. Без складних завдань і умовностей, за досягнення яких ми "точно станемо щасливими".

Ще один інструмент для "заземлення" у поточному моменті - практикувати вдячність. За ВСЕ, що приходить у наше життя. Вдячність - це не просто слово або дія, воно є станом свідомості, який може впливати на наше емоційне і фізичне благополуччя. Вона допомагає нам зосередитись на тому, що ми маємо, а не на тому, чого нам бракує. Активне практикування вдячності може змінити наш спосіб сприйняття світу та позитивно позначитися на нашому внутрішньому стані. Заведіть щоденник вдячності, в якому починайте кожну сторінку зі слів подяки подіям, людям або речам, які відіграли роль у кожному вашому дні. Спочатку вдячність доведеться тренувати, потім вона працюватиме на автоматі. І робитиме вас щасливим "тут і зараз".

І на останок. Нашим великим союзником і найбільшим противником у місії побудови щастя "тут і зараз" є наш невгамовний мозок. Він не заспокоюється ні на мить, не залежно від того, які цілі ми ставимо перед собою. Він завжди у пошуку, в аналізі, перемірює, перебирає, зважує, фонтанує висновками. Особливо помітною суєтливість мозку стає тоді, коли треба швидко заснути, а не виходить. Потрібен спокій, а його нема. А чому? Бо мозок працює й аналізує, як велика м'ясорубка, у якої вийшов з ладу вимикач. "Полагодити" його можна спеціальними медитаціями. І коли вдасться навчитися вимикати цього безкінечного внутрішнього "говоруна" силою волі, ми навчимося досягати внутрішніх тиші і спокою. А саме в такому стані можливо розсмаковувати всі тонкощі неповторного моменту "тут і зараз".

Вправ і практик, які допоможуть розвинути усвідомленість - багато. Як і коучів, які на власному досвіді навчилися досягати цього стану. Шукайте, вчіться, переймайте досвід. Живіть повноцінно у цьому моменті, бо іншого нам не дано.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення створено ШІ
Не просто спосіб приготування їжі, а справжній магніт для душі: відкритий вогонь на дачі — як організувати (ВІДЕО)
2 хв на прочитання18 Вересня 2024
Підвищення рівнів води у річках Прут і Сірет
У річках Прут і Сірет очікується підвищення рівнів води
1 хв на прочитання2 години тому
Повний місяць 18 вересня 2024 року.
Фото: Larysa Slobodska
18 вересня о 05:34 настане Повня — вона ж: Повня Вина, Ячмінна, Кукурудзи, Жнив, Повня Пісень…
5 хв на прочитання3 години тому
Простий рецепт пиріга зі сливами
До осіннього чаювання: простий рецепт пирога
1 хв на прочитання3 години тому
За останню добу гасили понад 50 пожеж, ще 20 - в стані ліквідації: Міндовкілля б'є на сполох
2 хв на прочитання5 годин тому
Посухою в Україні охоплено близько 70% площ під озимі
1 хв на прочитання6 годин тому
Спостерігається покращення якості води: Міндовкілля про ситуацію на річках Сейм та Десна
4 хв на прочитання8 годин тому
Реформа зменшення промислового забруднення: переймаємо досвід ЄС
2 хв на прочитання10 годин тому