Догори
Дати відгук

Зелені технології можуть зробити забруднення важкими металами гіршим, ніж будь-коли — дослідження

Токсичні метали просочуються в наші кістки, і сучасні технології можуть погіршити ситуацію.

3 хв на прочитання20 Серпня 2021, 13:14
Забруднення Забруднення
Поділитись:

Науково-популярне видання StudyFinds розповідає про нове дослідження, яке свідчить, що цифрові пристрої та зелені джерела енергії, включаючи сонячні панелі, можуть збільшити навантаження на здоров'я людей забрудненням металами.

У статті йдеться про те, що люди поглинають ці метали протягом тисяч років. Ізраїльські дослідники виявили свинцеве забруднення в кістках людини ще 12 000 років тому. Вони попереджають, що сучасні технології можуть тільки погіршити проблему.

Команда з Єврейського університету в Єрусалимі дослідила людські останки на могильнику в Італії, який залишався у використанні до XVII ст. З фрагментів 130 людей на місці в Римі дослідники проаналізували склад хімічних речовин у кістках кожної людини. Їхні висновки показують, що рівень забруднення свинцю в кістках людини добре відображає історичні темпи виробництва свинцю у всьому світі протягом століть.

Автори дослідження додають, що коли світ почав видобувати рідкісні метали і виробляти більше товарів з їх використанням, швидкість поглинання свинцю у людей також зросла. Це справедливо не тільки для людей, які найбільше зазнають впливу свинцю, а й для тих, які просто вдихають його.

Перший бум свинцю почався 2500 років тому з виробництвом монет. На думку дослідників, цей період досяг свого апогею за часів Римської імперії, а потім знову знизився у Середні віки. Приблизно 1000 років тому виробництво свинцю знову зросло, спричинене видобутком срібла в Німеччині. Після цього експансія в Америці та промислова революція призвели до нових висот виробництва свинцю.

«Що більше свинцю ми виробляємо, то більше людей, найімовірніше, поглине його у своє тіло. Це має вкрай токсичний ефект», — пояснює професор Ігал Ерел у пресі

Попри глобальні правила, що забороняють вживання багатьох шкідливих токсинів, автори дослідження стверджують, що навіть «найчистіші» сьогоднішні продукти можуть збільшити вплив на людину токсичних металів. Команда спеціально зазначає, що електронні пристрої, батареї, сонячні панелі та навіть вітрогенератори користуються великим попитом і можуть збільшити глобальний рівень забруднення металами. Ерел каже, що свинець впливає різними способами — через наш раціон, забруднення повітря та ґрунту.

«Тісний взаємозв’язок між показниками виробництва свинцю та концентрацією свинцю в людині в минулому свідчить про те, що без належного регулювання ми продовжуватимемо відчувати на собі згубний вплив токсичних металів на здоров’я», — попереджає провідний автор дослідження.

Ерел додає, що навіть екологічні технології, як і сонячні панелі, з часом псуються та починають виділяти токсичні елементи у повітря, яким ми дихаємо. Результат може призвести до збільшення кількості свинцю в наших кістках.

«Будь-яке розширене використання металів має йти руч-об-руч із гігієною промисловості, в ідеалі — безпечною переробкою металів і посиленням екологічних та токсикологічних врахувань під час вибору металів для промислового використання», — говорить професор.

Також ми розповідали про створення боксів, які перетворюють пісок на сонячні панелі для електростанцій.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко