Догори
Дати відгук

Захворіти на COVID-19 та грипом одночасно цілком реально у цьому сезоні (відео)

Про це попередила лікар

2 хв на прочитання05 Жовтня 2020, 11:57
Поділитись:

Сезон грипу та ГРВІ восени – звичне явище в наших реаліях. Однак цьогоріч пік гострих респіраторних вірусних інфекцій та грипу збігається в часі з другою хвилею поширення коронавірусу в Україні. Про це повідомляє «Аверс».

Про це розповідає сімейна лікарка Луцького центру первинної медичної допомоги №1 Оксана Змій. Насамперед вона відзначила, що, звісно, попри пандемію COVID-19, грип і ГРВІ ніхто не скасовував.

«Восени, зимою і ранньою весною прогнозуються сезонні спалахи ГРВІ та грипу. Не можна сказати, що цього року спалахи будуть меншими, тому що ми використовуємо індивідуальні засоби захисту. На жаль, зараз збільшується кількість людей, які хворіють ГРВІ. Також прогнозується важка хвиля грипу, адже можливе накладення захворювань коронавірусною інфекцією та грипом. Тобто людина одночасно може заразитися і коронавірусом, і грипом. І грип, І ГРВІ, і коронавірус – це респіраторні вірусні інфекції», – сказала лікарка.

Та додала, що, аби мінімізувати ризики, потрібно постійно використовувати засоби захисту проти COVID-19, зокрема одягати маску чи респіратор у приміщеннях і місцях масового скупчення людей, дотримуватися соціальної дистанції в півтора метра, мити руки з милом, користуватися антисептиками тощо. Оксана Змій звернула увагу: якби волиняни не дотримувалися маскового режиму, не виключено, що хворих на коронавірус було б значно більше.

Як зауважила лікарка, особливо небезпечними є ускладнення хвороби, тому сімейні лікарі закликають громадян робити щеплення від грипу протягом жовтня-листопада, адже імунітет формується протягом трьох-чотирьох тижнів. Вакцину можна буде придбати в аптеках.



Передусім зробити щеплення проти грипу лікарка рекомендувала дітям (їм можна робити щеплення від шести місяців) і особам віком понад 65 років, які часто мають хронічні захворювання (серцево-судинні хвороби, цукровий діабет, гіпертонія тощо). 

«Відповідно до досліджень люди після 65 років, які мають щеплення проти грипу, на 37% рідше потрапляють до палат інтенсивної терапії, тобто грип у них протікає в значно легшій формі. Також не потрібно забувати, що супутні захворювання значно ускладнюють перебіг як грипу, так і коронавірусної інфекції. Звичайно, дуже важливо вакцинуватися людям, які часто контактують з іншими особами, наприклад продавцям, учителям, журналістам, вихователям дитячих садків», - розповіла лікар.

Вона наголосила, що при перших проявах захворювання, наприклад застуди, необхідно негайно телефонувати своєму сімейному лікарю, а не займатися самолікуванням.

Нагадаємо, 5 тисяч хворих на коронавірус за добу: в МОЗ озвучили невтішний прогноз.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Пандемія Поширення пташиного грипу H5N1 Хвороби
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитання43 хвилини тому
Фото ілюстративне
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання8 годин тому
Підвищують тиск Шкідливі напої Артеріальний тиск
Лікар назвав популярні напої, які підвищують тиск
1 хв на прочитання8 годин тому
Закарпатські медики дорогою до лікарні запустили серце пацієнту
2 хв на прочитанняВчора
Порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій оновлено - МОЗ
1 хв на прочитанняВчора
4 корисні звички щоб зменшити ризик розвитку раку і хвороб серця
2 хв на прочитанняВчора
Вміст трансжирів, натрію і калію в харчових продуктах: результати пілотного дослідження ВООЗ в Україні
3 хв на прочитанняВчора