Догори
Дати відгук

Яка постільна білизна краща: радить лікар

На що слід звернути увагу при виборі.

2 хв на прочитання17 Лютого 2024, 01:21
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

Постільна білизна впливає на сон і відпочинок. Проблеми з ним можуть викликати, наприклад, напади астми чи алергійну реакцію. А неприємна тканина із застібками чи грубими швами може нашкодити шкірі. На що слід звернути увагу при виборі? Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

Найкомфортніша для сну постільна білизна — з натуральних тканин.

Експерти, наприклад, рекомендують вибирати льон, тому що називають його «дихаючим»: улітку він охолоджує, а в холодні дні — зігріває. Лляне волокно ще й прекрасний антисептик, тому алергікам і людям, які страждають на шкірні захворювання, лікарі рекомендують спати на простирадлах саме з цього матеріалу. Крім того, як стверджують науковці, лляна білизна має властивість гасити електросмог у квартирі. І ще один плюс — служить воно у кілька разів довше, ніж білизна з інших натуральних тканин.

Також у топі — бавовняний сатин. Він поєднує в собі властивості шовку та бавовни: майже такий же гладкий, блискучий і привабливий зовні, як перший, при цьому він чудово зберігає тепло, відводить вологу та пропускає повітря, як другий. На відміну від льону, ця тканина майже не мнеться. Вона дуже легка, тому підходить навіть новонародженим. До того ж бавовна не викликає подразнення й алергії, зокрема у чутливих дітей. Щоправда, влітку спати під такою білизною буде спекотно.

Останнім часом набирає популярність і постільна білизна з екологічних тканин, виготовлених із волокон бамбука та евкаліпту. Інша тенденція — «сумішові» тканини, тобто поєднання натуральних і синтетичних волокон. Наприклад, бамбукова білизна легка, добре вбирає та швидко випаровує вологу, має дезодоруючі й антибактеріальні властивості. Порівняно з бавовняними та лляними такі тканини м'якші, гладкіші, що забезпечує додатковий комфорт під час сну.

Щоб постільна білизна не стала розсадником бактерій, слід міняти її раз на два тижні. Якщо людина хворіє, то краще раз на кілька днів. Окрім цього, після косметологічних процедур, особливо пілінгів, перед сном варто постелити свіжу постільну білизну чи хоча би змінити наволочку. Наволочки та простирадла для дезінфекції краще прати у гарячій воді вище 45 °С, але тільки якщо іншого не написано у правилах догляду за постільною білизною. Кольори варто вибрати нейтральні: так набагато легше розслабитися. Білий, бежевий, різні пастельні відтінки заспокоюють психіку людини.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.