Догори
Дати відгук

Як за допомогою світла підтримувати вагу: радить лікар

При цьому уникаючи фотостаріння шкіри.

2 хв на прочитання06 Вересня 2021, 07:34
Поділитись:

Білоруський лікар Андрій Біловешкін, к. м. н., автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров'я, розповідає, що коли ми говоримо про «хвороби цивілізації», то згадуємо надлишок високалорійної їжі, хронічний стрес, гіподинамію, але забуваємо про світло.

«Жителі міст дуже мало проводять часу на вулиці з різних причин: залякані демонізацією сонця, брудним повітрям, небезпечним міським середовищем», — говорить лікар.

Він нагадує, що сонячне світло благотворно впливає на підтримку ваги: ​​ знижує апетит, підвищує чутливість до інсуліну, знижує ризик багатьох захворювань. Механізми цього можуть бути найрізноманітніші — починаючи від підвищення вироблення серотоніну та дофаміну (згадаймо осінню нудьгу), що знижує гедоністичне переїдання через дію проопіомеланокортину.

«Проопіомеланокортин — це не просто довге слово, а такий хитрий прогормон, який нарізається для отримання з нього ендорфінів, меланокортини — меланоцитстимулюючого гормону (накопичення меланоцитів у шкірі для захисту від ультрафіолету), а заодно і ліпотропіну й адренокортикотропного гормону. Меланоцитстимулюючий гормон не тільки робить вашу шкіру темнішою, а й знижує кількість їжі, що з'їдається. Мутації в рецепторі меланокортини MC4R — найбільш поширена причина генетичного важкого ожиріння, зазвичай із раннього віку», — розпвідає Андрій Біловешкін.

Але найцікавіше, говорить лікар, — це безпосереднє виявлення в жирових клітинах світлочутливих білків опсинів. Виявляється, наші адипоцити підшкірного жиру можуть через меланопсиновий рецептор вловлювати світло й реагувати на нього. Що більше світла — то менше жиру і краще метаболічне здоров'я.

Виходячи з вищепереліченого, Андрій Біловешкін радить «виходити з кімнати, але не робити помилки» — уникати фотостаріння шкіри (захищати шкіру, уникати небезпечних годин і високого UV).

«Дуже корисне саме ранкове світло, щонайменше 20 хвилин. І пам'ятайте правило 1000 годин — саме стільки вам потрібно провести поза приміщенням за рік як мінімум. Якщо сонця немає зовсім — є лампи фототерапії», — рекомендує лікар.

Також ми писали про п’ять простих порад для довголіття.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Куряча печінка у сметані — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
Нові можливості та фінансовий успіх: гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
1 хв на прочитання2 години тому
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитання3 години тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитання4 години тому
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання5 годин тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання6 годин тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання6 годин тому