Догори
Дати відгук

Як урятувати врожай: фітофтороз на помідорах небезпечний – але це не вирок

Фітофтороз томатів виникає при ураженні рослини ооміцетом

2 хв на прочитання29 Червня 2023, 18:38
Поділитись:

Фітофтора (фітофтороз) - дуже небезпечне захворювання, яке може призвести до повної втрати врожаю.

Спочатку фітофтороз проявляється на нижніх, більш старих листках томатів у вигляді сіро-зелених водянистих плям без чіткого контуру. Ці плями швидко стають коричневими, сухими, часто зі світло-зеленою облямівкою з тканини, що в’яне.

Поступово зони ураження поширюються по всьому листю. Потім уражаються і плоди, ними з’являються темно-коричневі «жирні» плями. Спочатку вони твердіші, ніж решта тканини, але можуть стати і м’якими, що гниють – при підключенні гнильних бактерій.

При дощовій прохолодній погоді цілі поля томатів стають коричневими та сухими, як після морозу.

Причини появи фітофторозу на томатах

Фітофтороз томатів виникає при ураженні рослини ооміцетом (грибоподібним організмом). Зараження відбувається через спори, що розсіюються вітром від хворих рослинних тканин до здорових. Цей процес стає стрімким за високої вологості та помірних температур (15-22°C). Також хвороба часто спалахує при високих денних температурах (30-35 ° C) з великою вологістю та помірними нічними температурами (15-22 ° C). Подібна погода часто виникає наприкінці липня – на початку серпня. На цей період якраз і доводиться пік захворювання на фітофтору.

Профілактика фітофтори на помідорах

  1. Вибирайте сорти, стійкі до фітофтору.
  2. Дотримуйтесь відстані між кущами, виходячи з рекомендацій щодо сорту.
  3. Надмірно вапнякові ґрунти– сприятливе середовище для розвитку фітофторозу. Знизити вміст вапна можна внесенням у ґрунт торфу.
  4. Не висаджуйте помідори на одному місці. Щороку змінюйте розташування посадок, повертайтеся на колишнє місце через 2-3 роки. Не садіть томати після картоплі, перцю та інших пасльонових, схильних до фітофторозу.
  5. Не допускайте контакту нижнього листя томатів із землею. Для цього обривайте нижнє листя до першого пензля, мульчуйте грядки.
  6. Уникайте поливу зверху. Поливайте томати під корінь, щоб листя залишалося сухим. Найкраще поливати помідори в першій половині дня, щоб листя висохло до темряви.
  7. Зверніть увагу на погоду. Хвороба швидко поширюється в прохолодну вологу погоду, тоді як суха погода зазвичай стримує хворобу. Якщо у вашому регіоні виявлено фітофтороз, починайте профілактичні обприскування фунгіцидами.
  8. Після збирання врожаюзнищуйте все бадилля томатів і картоплі, викопуйте всю картоплю із землі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.