Догори
Дати відгук

Як спекти дуже пишний бісквіт: рецепт тіста, яке не падає

Завжди вдається.

3 хв на прочитання09 Листопада 2024, 13:25
Фото: Максим Нікітін Фото: Максим Нікітін
Поділитись:

Перші згадки про бісквіт доходять до нас із VII ст. Його батьківщиною вважається Давня Персія, в якій на той час уже культивувався цукор. У ті часи його могли скуштувати тільки найвпливовіші люди.

Та рецепт бісквіта поступово перестав бути таємницею перського царства і рушив у велику подорож по країнах, змінюючись у кожній з них відповідно до смаків місцевих жителів. Десь його доповнювали горіхами, десь фруктами, насінням чи прянощами.

Як же правильно спекти бісквіт? Що робити, якщо тісто не підіймається? Приготування пухкого та високого бісквітного тіста не є важким, головне дотримуватись всіх порад і рекомендацій. Ось надійний і перевірений рецепт дуже пишного тіста, яке не падає в духовці — для тих, у кого раніше ніколи не виходив бісквіт і хто завжди боявся його пекти: не опускайте рук, бо ви нарешті знайшли той рецепт бісквіта, який завжди вдається.

Щоб бісквіт не впав, а вийшов пухким та високим, потрібно використовувати лише свіжі яйця кімнатної температури, а посуд чистий і сухий.

Для більшої висоти коржа змішати просіяне борошно з крохмалем. Важливо не змазувати стінки форми олією, інакше тісто підніматиметься лише в центрі коржа. Перемішувати варто знизу вгору.

Висота коржа залежить від тривалості збивання яєць із цукром, а також від температури духової печі. Тому доведеться довго збивати і випікати при добре розігрітій духовці.

Після того, як приготували тісто, відразу відправляйте в духовку, ні в якому разі не залишайте його на столі. Також категорично не рекомендується трясти тісто, інакше воно осяде. Якщо при випіканні бісквіт підійметься з підвищенням в центрі, це означає, що ваша духовка прогрівається нерівномірно. Для цього потрібно поставити ще одне деко на рівень вище.

Духовка обов’язково має бути розігріта заздалегідь. До тіста можна додати цедру лимона, лайма чи апельсина, ванільний цукор чи какао-порошок — так у вас вийде шоколадний бісквіт.

Інгредієнти:

свіжі яйця — 5 шт.;

цукор — 200 г;

борошно — 200 г;

олія — для змащування.

Приготування.

Увімкнути духовку на 170 °С. Збити яйця, засипати цукор і збити на максимальній швидкості 5–7 хв (якщо міксер трохи слабкий, збивати 15 хв). Виходить дуже пишна маса, яка виростає в кілька разів, перетворюється на дуже густу пінку, схожу на сметану. Яєчно-цукрова маса збивається не менше 10 хвилин — що довше будете збивати, то пухкішим вийде бісквіт.

Дуже важливо ретельно просіяти борошно через дуже дрібне сито! Воно повинно насититися повітрям! Потім дуже акуратно ввести борошно в тісто 1 дуже акуратно перемішати його — мішати тільки ложкою, бажано дерев’яною. Під час перемішування тісто потріскуватиме.

Після додавання борошна перемішувати потрібно кілька секунд, щоб не зробити тісто забитим, інакше торт вийде твердим і не підійметься. Головне заповнити форму на 3/4, оскільки під час випікання він підійметься приблизно в три рази.

Дно форми застелити пергаментом, змастити олією та трохи присипати борошном. Акуратно вилити у форму тісто і щільно накрити зверху фольгою.

У розігрітій духовці випікати бісквіт 60 хв, але в жодному разі не відкривати духовку! Перші 30 хв випікати за 170 °С, наступні 30 хв — 150 °С. Після цього вимкнути духовку і залишити бісквіт у ній ще на 10 хв. Це необхідно для того, щоб бісквіт не осів.

Потім вийняти його і залишити на кілька  годин, щоб охолов. Корж виходить дуже ніжний і легенький, як пушинка. Можна розрізати і перемазати кремом.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Фото: J.M. Garcia/EPA-EFE
Європейські виробники їжі для домашніх тварин переходять на комах через бюрократію ЄС
7 хв на прочитання8 годин тому
Фото: Максим Нікітін
Закуска з лаваша за лічені хвилини — підійде не лише на кожен день, а й для пікніка чи навіть для святкового столу
1 хв на прочитання13 годин тому
Фото із відкритих джерел
Секрети вибору розсади для рекордного врожаю: поради експертів
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстравне
Європарламент ухвалив заборонні тарифи на сільгосппродукцію та добрива з Росії та Білорусі
1 хв на прочитанняВчора
З Німеччини екстрадували екс-начальницю Держгеокадастру Київщини
1 хв на прочитанняВчора
Смажена курка з чорносливом і грибами — простий рецепт
1 хв на прочитанняВчора
В Україні затверджено нові правила державної реєстрації та контролю генетично модифікованих організмів
1 хв на прочитання21 Травня 2025
"Укрзалізниця" не змогла продати жодного лоту зерновозів на серпень
1 хв на прочитання21 Травня 2025
Більше з GreenPost
Гороскоп на 24 травня 2025 року
Астропрогноз і гороскоп на 24 травня 2025 року
6 хв на прочитання39 хвилин тому
Зображення згенеровано ШІ
Діагностика без уколів: науковці винайшли пристрій, який «бачить» хвороби у вашому подиху
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Valiphotos / Pixabay
Уряд оновив положення про Державне агентство лісових ресурсів України
2 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенеровано ШІ
Поворот — в уповільненому темпі: викиди CO₂ в Китаї падають попри зростання економіки. Як це можливо і що означає?
3 хв на прочитання2 години тому
Уряд оновив правила видалення зелених насаджень у населених пунктах
1 хв на прочитання3 години тому
«Це було так нереально»: норвежець прокинувся і побачив вантажне судно у своєму саду
2 хв на прочитання4 години тому
Урядом затверджено план дій для подолання криз на ринку нафти та нафтопродуктів
1 хв на прочитання4 години тому
«Потрібні надійні й дешеві джерела енергії»: ФРН блокує відновлення «Північних потоків», але ситуація досі складна
2 хв на прочитання5 годин тому