- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Як спекти дуже пишний бісквіт: рецепт тіста, яке не падає
Перші згадки про бісквіт доходять до нас із VII ст. Його батьківщиною вважається Давня Персія, в якій на той час уже культивувався цукор. У ті часи його могли скуштувати тільки найвпливовіші люди.
Та рецепт бісквіта поступово перестав бути таємницею перського царства і рушив у велику подорож по країнах, змінюючись у кожній з них відповідно до смаків місцевих жителів. Десь його доповнювали горіхами, десь фруктами, насінням чи прянощами.
Як же правильно спекти бісквіт? Що робити, якщо тісто не підіймається? Приготування пухкого та високого бісквітного тіста не є важким, головне дотримуватись всіх порад і рекомендацій. Ось надійний і перевірений рецепт дуже пишного тіста, яке не падає в духовці — для тих, у кого раніше ніколи не виходив бісквіт і хто завжди боявся його пекти: не опускайте рук, бо ви нарешті знайшли той рецепт бісквіта, який завжди вдається.
Щоб бісквіт не впав, а вийшов пухким та високим, потрібно використовувати лише свіжі яйця кімнатної температури, а посуд чистий і сухий.
Для більшої висоти коржа змішати просіяне борошно з крохмалем. Важливо не змазувати стінки форми олією, інакше тісто підніматиметься лише в центрі коржа. Перемішувати варто знизу вгору.
Висота коржа залежить від тривалості збивання яєць із цукром, а також від температури духової печі. Тому доведеться довго збивати і випікати при добре розігрітій духовці.
Після того, як приготували тісто, відразу відправляйте в духовку, ні в якому разі не залишайте його на столі. Також категорично не рекомендується трясти тісто, інакше воно осяде. Якщо при випіканні бісквіт підійметься з підвищенням в центрі, це означає, що ваша духовка прогрівається нерівномірно. Для цього потрібно поставити ще одне деко на рівень вище.
Духовка обов’язково має бути розігріта заздалегідь. До тіста можна додати цедру лимона, лайма чи апельсина, ванільний цукор чи какао-порошок — так у вас вийде шоколадний бісквіт.
Інгредієнти:
свіжі яйця — 5 шт.;
цукор — 200 г;
борошно — 200 г;
олія — для змащування.
Приготування.
Увімкнути духовку на 170 °С. Збити яйця, засипати цукор і збити на максимальній швидкості 5–7 хв (якщо міксер трохи слабкий, збивати 15 хв). Виходить дуже пишна маса, яка виростає в кілька разів, перетворюється на дуже густу пінку, схожу на сметану. Яєчно-цукрова маса збивається не менше 10 хвилин — що довше будете збивати, то пухкішим вийде бісквіт.
Дуже важливо ретельно просіяти борошно через дуже дрібне сито! Воно повинно насититися повітрям! Потім дуже акуратно ввести борошно в тісто 1 дуже акуратно перемішати його — мішати тільки ложкою, бажано дерев’яною. Під час перемішування тісто потріскуватиме.
Після додавання борошна перемішувати потрібно кілька секунд, щоб не зробити тісто забитим, інакше торт вийде твердим і не підійметься. Головне заповнити форму на 3/4, оскільки під час випікання він підійметься приблизно в три рази.
Дно форми застелити пергаментом, змастити олією та трохи присипати борошном. Акуратно вилити у форму тісто і щільно накрити зверху фольгою.
У розігрітій духовці випікати бісквіт 60 хв, але в жодному разі не відкривати духовку! Перші 30 хв випікати за 170 °С, наступні 30 хв — 150 °С. Після цього вимкнути духовку і залишити бісквіт у ній ще на 10 хв. Це необхідно для того, щоб бісквіт не осів.
Потім вийняти його і залишити на кілька годин, щоб охолов. Корж виходить дуже ніжний і легенький, як пушинка. Можна розрізати і перемазати кремом.
Більше новин читайте на GreenPost.