Цукрозамінник може бути шкідливішим за цукор: консультують фармацевти
Будь-який цукрозамінник впливає на інсуліновий відгук, а багато натуральних замін цукру не поступаються за калорійністю.
Чи можна замість цукру використовувати цукрозамінники? На це запитання відповідає «Досвідчений фармацевт».
Зараз полиці магазинів та аптек рясніють величезною кількістю продуктів із написом «без цукру» або «містить натуральні цукри».
Та слід пам'ятати, що самі замінники — це ті ж цукри, але з іншими характеристиками.
І будь-який цукрозамінник впливає на інсуліновий відгук, а багато натуральних замін цукру не поступаються за калорійністю.
З погляду біохімії, цукор = глюкоза + фруктоза, а більшість природних цукрозамінників саме з цього складаються (фруктоза, патока).
Ці цукри, навіть бувши супер-натуральними, залишаються концентрованими (як сік) і не містять у своєму складі ні клітковини, ні води.
Постійне додавання цукрозамінників сприяє такому ж звиканню організму, як і до будь-яких інших форм цукру.
Оскільки при явних порушеннях вуглеводного обміну (зростання глюкози, інсуліну), хронічному запаленні, порушенні балансу мікробіома-цукрозамінники можуть тільки посилити зазначені стани.
Саме в період скасування звичайного білого цукру люди шукають порятунок у цукрозаміннику. В результаті це призводить до такої ж шкідливої звички, тільки з ілюзією «це без цукру».
Крім того:
- деякі цукрозамінники посилюють синдром надлишкового бактеріального зростання, в результаті здуття, кольки, діарея забезпечені;
- ксиліт, сорбіт, еририт можуть викликати діарею та протипоказані при жовчнокам'яній хворобі, оскільки посилюють жовчовідтік;
- порушують синтез дофаміну та серотоніну;
- провокують алергічні реакції.
Проте спочатку, коли є сильний потяг до солодкого, допустима стевія і еритритол. Зрозуміло в обмеженій кількості.
Синтетичні цукрозамінники, які точно варто виключити:
- аспартам,
- сахарин,
- цикламат,
- цукроза,
- ацесульфам К,
- неотам,
- алітам.
Обов'язково дивіться етикетки продуктів із гучною назвою «без цукру»!
Також ми наводили ТОП несподіваних продуктів-рекордсменів за вмістом цукру.