Догори
Дати відгук

Як правильно солити сало по-українськи на зиму

Залежно від якості сала, для його засолювання обирається той чи інший рецепт.

4 хв на прочитання19 Вересня 2022, 18:00
Поділитись:

Сало вже давно стало візитною карткою України. Україна велика і рецептів, як засолити сало – безліч. У кожній області, в кожному селі свої рецепти і всі вони неймовірно смачні, пише "etnosoft".

Раніше сало засолювали на зиму в разі потреби. Восени забивали свиней, щоб перед Різдвом не обтяжувати себе зайвою роботою і мати на столі традиційні м’ясні страви. Холодильників не було і доводилося для збереження продуктів використовувати сіль. Сіль теж була досить дорога, але господині виходили з положення і придумували свої рецепти, як засолити сало смачно і просто.

Залежно від якості сала, для його засолювання обирається той чи інший рецепт. Сало з молодої свинки можна солити сухим послом. В ідеалі, таке сало має м’ясні прожилки і тонку шкірку, яка після засолювання стане просто незрівнянною.

Як засолити сало сухим послом

Мити сало не можна, ні в якому разі. Навіть якщо воно з ринку або магазину і ви помітили на ньому якісь крихти сміття або прилипла тирса. Озбройтеся ножем і обскобліть сало з усіх боків, видаляючи те, що до нього прилипло на шляху до ваної кухні.

Наріжте сало невеликими смужками: шириною близько 5 см і довжиною скільки є. Сухий посол має пердбачає наявність ємності, в якій сало буде зберігатися. За старих часів для цього використовували дерев’яні ящики, але зараз це розкіш, і доводиться використовувати те, що є. Для засолювання сала можна використовувати трилітрові банки, емальовані каструлі або пластикові контейнери.

Насипте на дно каструлі шар кам’яної солі грубого помелу. Ця сіль буде вбирати воду, яка вийде з сала.

Покладіть на цей шар солі шматок сала шкіркою вниз і присипте його сумішшю солі, паприки і часточками часнику. Чорний перець використовувати можна, але він, практично, нічого не дає, да і паприка до сала підходить краще.

Укладайте сало шарами і не економлячи пересипайте їх сіллю. Сало не можна пересолити, візьме воно солі лише стільки, скільки йому потрібно. В даному випадку, сіль потрібна, щоб вбирати вологу.

Коли ви укладете все сало, його потрібно перенести в прохолодне місце. Для цього краще використовувати льох, де температура стабільно прохолодна. Прикрийте ємність з салом кришкою, але не закупорюйте наглухо. Сало має «дихати», інакше воно протухне, навіть, при такій кількості солі.

У такому вигляді сало може зберігатися кілька місяців, але спробувати його можна вже через тиждень. Витягніть шматок сала, ножем приберіть зайву сіль і спробуйте те, від чого божеволіють любителі сала.

Варене солоне сало

Сало від старої свині або від кнура досить товсте, щільне і, частенько, не дуже приємно пахне. Якщо ви стали володарем такого шматка сала, його смак можна врятувати, якщо правильно його приготувати.

  • Наріжте сало на кубики розміром 10 на 10 см (приблизно).
  • Жменю цибулинного лушпиння промийте і покладіть на дно каструлі.
  • Покладіть сало прямо на «подушку» з лушпиння і залийте водою, щоб вона повністю покривала сало.
  • Додайте сіль, з розрахунку 3 столові ложки на кожен кілограм сала і поставте каструлю на вогонь.
  • Після закипання зробіть вогонь тихішим і варіть сало 2 години. Після закінчення цього часу, киньте в каструлю з десяток горошин чорного перцю, три листочка лаврушки, часник і накрийте каструлю кришкою. Нехай так стоїть до повного охолодження розсолу.
  • Коли розсіл охолоне, витягніть сало і покладіть його на решітку, щоб стекла вода. Поки пробувати його ще рано. Загорніть шматок в харчову плівку і покладіть в холодильник на 4-5 годин. При такому способі приготування, сторонні запахи зникають і сало набуває вигляду і смаку підкопченого сала.
  • Решту сала можна перекласти в бутлі, залити розсолом, в якому воно варилося, і закрити пластиковими кришками. Сало в такому вигляді зберігається в холодильнику, але не більше одного місяця.

Варіантів приготування сала безліч. Багато господинь експериментують з приправами, але, як на мене, краще використовувати перевірені часом спеції.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Фото ілюстративне: Pexels / Pixabay
ЄС скоротить імпорт пшениці: Україна втрачає ключовий ринок збуту
1 хв на прочитання3 години тому
Українська олія лідирує в Індії: обсяги імпорту зросли на 57%
Україна витісняє Росію з ринку: українська соняшникова олія вперше за два роки стала лідером в Індії
1 хв на прочитання5 годин тому
Фото ілюстративне
Група «Епіцентр» та Урбанські побудують зерновий термінал у порту «Південний»
2 хв на прочитання6 годин тому
Зображення ілюстративне.
Фото: Dengarden.com
Місяць — найкращий садівник? Як космічні ритми впливають на ваш урожай
2 хв на прочитання16 годин тому
Натуральний твердий сир за 15 хвилин: простий рецепт у мікрохвильовці
1 хв на прочитанняВчора
Амброзія: небезпека для здоров'я та врожаю. Як захиститися від алергії та знищити бур’ян
2 хв на прочитанняВчора
Керівництво Одеського морпорту підозрюють у змові з бізнесменом для розтрати понад 8 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Понад 200 постраждалих громад забезпечили насінням овочів
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Масштабна схема фіктивних інвалідностей
Поліція викрила схему фіктивних інвалідностей у Центральній МСЕК, затримано 8 осіб
1 хв на прочитання19 хвилин тому
Фото: ілюстративне
Понад 240 млн грн за програмою медгарантій отримано медзакладами за недостовірні дані та фіктивні послуги
1 хв на прочитаннягодина тому
Гороскоп на 21 серпня 2025 року
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 21 серпня 2025 року
4 хв на прочитання2 години тому
Фото: Мінекономіки
Баланс між економікою та природою: Міністерство економіки представило депутатам пріоритети екологічної політики
2 хв на прочитання3 години тому
Нічна атака на Одещину: російські дрони пошкодили газорозподільну станцію в Ізмаїлі
1 хв на прочитання4 години тому
Масштабна зачистка на Миколаївщині: 20 посадовцям оголосили підозри у розкраданнях на 364 млн грн
2 хв на прочитання7 годин тому
Свято для всіх: 20 серпня – офіційний привід полінуватися
2 хв на прочитання8 годин тому
Від вазона до газона: як сансевієрія стала неочікуваною окрасою ділянок
2 хв на прочитання9 годин тому