- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Кабачкова ікра на зиму — готуємо просто та смачно: добірка найкращих рецептів
Кабачкова ікра на зиму — готуємо просто та смачно: добірка найкращих рецептів
Кабачкова ікра поєднується з рисом, макаронами, м'ясом і рибою.
Кабачкову ікру готують по-різному: з помідорами, томатною пастою, цибулею, грибами та спеціями, запікаючи у духовці чи обсмажуючи на сковороді. І завжди процес приготування дуже простий. Для приготування домашньої кабачкової ікри можна використовувати великі перезрілі кабачки.
Кабачкова ікра поєднується з рисом, макаронами, м'ясом і рибою. Також продукт підійде для приготування холодних закусок, зручно її сервірувати у вигляді намазки з хлібцями чи тостами. «Здорові люди» діляться найкращими рецептами.
Чим корисна кабачкова ікра
Кабачкова ікра містить багато корисних елементів: вітаміни групи B, вітамін C, залізо, фосфор, натрій і калій. Ці речовини сприяють зміцненню імунітету, допомагають нормалізувати роботу нервової системи та беруть участь у кровотворенні. Також кабачкова ікра містить клітковину, яка покращує роботу травної системи.
Відмовитись від кабачкової ікри слід тим, у кого алергія на якийсь компонент продукту. Крім того, нею не можна зловживати — у великій кількості вона може спричинити розлад травлення.
Кабачкова ікра на сковороді
Інгредієнти:
великий кабачок — 1 шт.;
морква — 2 шт.;
цибулина — 2 шт.;
солодкий перець — 1 шт.;
томатна паста — 100 г;
часник — 2-3 зубчики;
оцет 9 % — 2 ст. л.;
рослинна олія — 2-3 ст. л.;
улюблені спеції — 1 ст. л.;
сіль і чорний перець — до смаку.
Приготування.
Кабачок, моркву, цибулю та часник почистити. Якщо кабачок старий, видалити насіння.
Моркву натерти на великій тертці, цибулю та кабачок нарізати кубиками.
У сковороді розігріти олію й обсмажити цибулю та моркву до золотистості.
Додати кабачок і склянку води. Тушкувати, іноді помішуючи, близько 40 хвилин.
Часник подрібнити. У солодкого перцю видалити плодоніжку, насіння та внутрішні перемички. Порізати дрібними шматочками.
Додати до кабачків часник, перець, спеції, сіль і томатну пасту.
Коли овочі стануть м'якими, перебити блендером до бажаної консистенції (ікру, відповідно до переваг, можна зробити однорідною чи зі шматочками овочів). Додати оцет і перемішати.
Розкласти ікру по стерильних банках і закрутити. Перевернути банки вгору дном і залишити до остигання.
Зберігати ікру з кабачків у прохолодному місці.
Кабачкова ікра зі шматочками овочів
Інгредієнти:
кабачки — 500 г;
томатний соус — 100 г;
оцет 9 % — 30 мл;
часник — 20 г;
рослинна олія — 20 г;
цукор — 1 ч. л.;
сіль — до смаку.
Приготування.
Кабачки порізати кубиками середнього розміру (якщо старі кабачки, шкірку й насіння видалити).
У глибоку сковороду чи сотейник налити олію. Розігріти, покласти цукор, сіль, кабачки та тушкувати близько 10 хвилин.
Потім додати томатний соус і тушкувати ще 5 хвилин.
Часник порізати й викласти до кабачків. Тримати на вогні 10 хв.
Влити оцет і тушкувати ще 5 хвилин.
Розкласти ікру з кабачків по стерилізованих банках, закрутити та перевернути кришками донизу. Після остигання прибрати на зберігання в прохолодне місце.
Пікантна кабачкова ікра з часником і хріном
Інгредієнти:
очищений кабачок без кісточок — 1 кг;
помідори — 500 г;
солодкий болгарський перець — 1 шт.;
рослинна олія — 100 мл;
цукор — 100 г;
корінь хрону — 70 г;
оцет 9 % — 50 мл;
часник середнього розміру — 5-6 зубчиків;
сіль — до смаку.
Приготування.
Помідори натерти на тертці й викласти в каструльку (попередньо видаливши з них шкірку). Поставити на вогонь і залишити уварюватись на невеликому вогні.
Кабачки також натерти та викласти до помідорів.
У солодкого перцю видалити насіння та плодоніжку. Нарізати довільними шматочками і помістити в блендер.
Часник та хрін почистити, перекласти до перцю та перебити блендером. Додати до кабачків і варити 10 хвилин.
Потім додати олію, сіль і цукор і варити ще 30 хвилин, регулярно помішуючи.
Додати оцет і варити ще 5 хвилин.
Перекласти гарячу кабачкову ікру у стерилізовані банки та закрутити. Перевернути банки догори дном, закрити ковдрою й залишити остигати.
Зберігати у прохолодному місці.
Кабачкова ікра без оцту
Інгредієнти:
кабачки — 500 г;
морква — 50 г;
цибуля — 50 г;
цукор — 1 ч. л.;
томатна паста — 1 ст. л.;
борошно — до смаку;
зелень (петрушка, кріп) — до смаку;
сіль, чорний мелений перець — до смаку.
Приготування.
Цибулю, моркву та кабачки почистити. У кабачків видалити насіння й нарізати великими шматками.
Кабачки обваляти в борошні, викласти на застелений папером для випічки лист, змащений олією. Запікати при 200 °С 30- 40 хвилин (кабачки мають стати м'якими). У середині приготування перевернути.
У каструлю викласти запечені кабачки, накрити кришкою та залишити постояти.
Моркву натерти на терці бурякової, цибулю порізати кубиками.
У сковороді розігріти трохи олії та злегка обсмажити цибулю. Додати до цибулі моркву, закрити кришкою й тушкувати на середньому вогні, періодично заважаючи, до готовності моркви. Додати сіль, цукор, перець, томатну пасту та перемішати.
Зелень дрібно покришити.
З кабачків злити рідину. Викласти до них тушковану цибулю з морквою, додати зелень і перемішати. Довести масу до кипіння та тримати, помішуючи, на маленькому вогні 10 хвилин.
Перебити овочі занурювальним блендером. Розкласти ікру по стерилізованих банках і закатати. Перевернути на кришку, закрити рушником і залишити до остигання.
Кабачкова ікра з помідорами
Інгредієнти:
кабачки — 1 кг;
солодкий перець — 200 г;
помідори — 200 г;
цибуля — 2 шт.;
оцет 9 % — 50 мл;
часник — 1 головка;
цукор — 4 ст. л.;
рослинна олія — до смаку;
порошок перцю чилі, сіль і чорний мелений перець — до смаку;
вода — до смаку.
Приготування.
З кабачків зняти шкірку, видалити насіння. Нарізати невеликими кубиками.
У перців видалити плодоніжку та насіння, порізати великими скибочками.
Цибулю почистити й нарізати на четвертинки.
Помідори розрізати на часточки.
У форму для запікання викласти кабачки, цибулю, перець та помідори, збризкати все олією. Випікати в розігрітій до 180-190 °С духовці близько 30-35 хвилин. Потім перемішати та запікати ще 10 хвилин.
Із перцю та помідорів видалити шкірку й нарізати їх шматочками. Часник подрібнити.
Овочі викласти в каструлю й помішуючи довести до закипання. Потім додати сіль, цукор, порошок паприки, додати олію, оцет, часник. Якщо рідини з овочів виділилося небагато, влити 200-300 мл води. Добре перемішати та варити близько 10 хвилин.
Розкласти кабачкову ікру по стерилізованому банку та щільно закрити. Поставити банки кришками донизу, накрити й дати повністю охолонути.
Зберігати у прохолодному місці.
Ікра з кабачків із майонезом
Інгредієнти:
очищені від шкірки та насіння кабачки — 1 кг;
цибуля — 200 г;
томатна паста — 100 г;
майонез — 150 г;
рослинна олія — 50 мл;
цукор — 35 г;
часник — 4 зубчики;
лавровий листок — 1 шт.;
сіль, мелений чорний перець — до смаку.
Приготування.
Цибулю почистити й довільно нарізати. Кабачки нарізати шматочками.
Пропустити цибулю та кабачки через м'ясорубку. Додати томатну пасту, олію та перемішати.
Викласти в каструлю, перемішати, варити 1 годину.
Після цього додати сіль, цукор, перець, лавровий лист, майонез і подрібнений часник.
Варити ще 30 хв.
Гарячу кабачкову ікру розкласти банками (лавровий лист видалити) й закрутити.
Зберігати у прохолодному місці.
Ікра кабачкова з яблуками
Інгредієнти:
кабачки — 500 г;
помідор — 1 великий;
кисле яблуко — 1 шт.;
морква — 1 невелика;
цибулина — 1 шт.;
часник — 1 зубчик;
томатна паста — 1 ст. л.;
рослинна олія — 1 ст. л.;
петрушка — 5-6 гілочок;
оцет 9 % — 2 ст. л.;
сіль, чорний мелений перець — до смаку.
Приготування.
Кабачки, яблука, морква, цибуля та часник почистити. У кабачка та яблук видалити насіння.
Пропустити усі овочі через м'ясорубку, додати томатну пасту.
У каструлю налити олію, розігріти, викласти овочеву масу і варити, регулярно помішуючи, на середньому вогні близько 40 хвилин. Ікра має уваритися.
Потім додати сіль, перець і подрібнену петрушку. Варити ще півгодини.
Влити оцет, розмішати та тримати на вогні ще 5 хвилин.
Перекласти в стерилізовані банки та закрутити. Перевернути на кришки та дати охолонути.
Зберігати кабачкову ікру у прохолодному місці.
Ікра з кабачків і баклажанів
Інгредієнти:
кабачок — 1 шт.;
баклажан — 1 шт.;
солодкий перець — 1 шт.;
цибулина — 1 шт.;
яблуко — 1 шт.;
лимон — 1 шт.;
часник — 4 зубчики;
олія — 2 ст. л.;
цукор — 1 ст. л.;
порошок чилі — ¼ ч. л.;
сіль — до смаку.
Приготування.
Баклажани нарізати дрібними кубиками, посолити. Залишити постояти 20 хвилин і злити рідину, що утворилася.
Кабачок, цибуля, часник та яблуко почистити, видалити насіння. Нарізати невеликими шматочками.
У каструльку налити олію, додати всі овочі та яблуко. Тушкувати 30 хвилин, приправити спеціями, додати цукор і вичавити сік лимона.
Перемішати та варити ще 5-7 хвилин.
Розкласти кабачкову ікру, поки вона гаряча, стерилізованими банками й закрутити. Перевернути догори дном, закрити ковдрою й залишити остигати.
Зберігати ікру з кабачків і баклажаном у прохолодному місці.
Кабачкова ікра з грибами
Інгредієнти:
кабачки — 500 г;
свіжі гриби — 200 г;
помідори — 2 шт.;
цибулина — 1 невелика;
морква — 1 невелика;
цукор — 1 ст. л.;
оцет — 1 ст. л.;
сіль, чорний перець — до смаку;
рослинна олія — до смаку.
Приготування.
Усі овочі почистити. Кабачок і цибулю нарізати кубиками, моркву натерти на буряковій тертці.
На помідорах зробити хрестоподібні надрізи та залити окропом. Залишити на кілька хвилин, потім вод у змінити на дуже холодну. Через 1-2 хвилини помідори дістати та зняти шкірку. Також нарізати їх кубиками.
Гриби перебрати, помити й обсушити. Великі нарізати, дрібні можна залишити цілими.
У великій сковороді чи сотейнику розігріти трохи олії. Викласти цибулю та гриби й обсмажити до готовності. Викласти в миску та прибрати убік.
Розігріти ще трохи олії й обсмажити моркву протягом 1-2 хвилин, потім додати кабачки. Обсмажувати на маленькому вогні, помішуючи, поки вони не стануть м'якими.
Викласти до кабачків помідори, гриби з цибулею, посолити, поперчити та тушкувати близько 10 хвилин до готовності овочів. Тримати на вогні, поки рідина майже не випарується, а ікра не загусне.
Влити оцет в овочі й довести масу до кипіння.
Розкласти ікру зі стерилізованих банків. Прикрити кришками та поставити в каструлю з гарячою водою. Стерилізувати банки 15 хв.
Закатати банки, перевернути на кришечку й дати охолонути. Зберігати кабачкову ікру з грибами краще в холодильнику.
Смачного!
Більше новин читайте на GreenPost.