Догори
Дати відгук

Кабачкова ікра на зиму — готуємо просто та смачно: добірка найкращих рецептів

Кабачкова ікра поєднується з рисом, макаронами, м'ясом і рибою.

10 хв на прочитання05 Жовтня 2024, 09:32
Фото: «Здорові люди» Фото: «Здорові люди»
Поділитись:

Кабачкову ікру готують по-різному: з помідорами, томатною пастою, цибулею, грибами та спеціями, запікаючи у духовці чи обсмажуючи на сковороді. І завжди процес приготування дуже простий. Для приготування домашньої кабачкової ікри можна використовувати великі перезрілі кабачки.

Кабачкова ікра поєднується з рисом, макаронами, м'ясом і рибою. Також продукт підійде для приготування холодних закусок, зручно її сервірувати у вигляді намазки з хлібцями чи тостами. «Здорові люди» діляться найкращими рецептами.

Чим корисна кабачкова ікра

Кабачкова ікра містить багато корисних елементів: вітаміни групи B, вітамін C, залізо, фосфор, натрій і калій. Ці речовини сприяють зміцненню імунітету, допомагають нормалізувати роботу нервової системи та беруть участь у кровотворенні. Також кабачкова ікра містить клітковину, яка покращує роботу травної системи.

Відмовитись від кабачкової ікри слід тим, у кого алергія на якийсь компонент продукту. Крім того, нею не можна зловживати — у великій кількості вона може спричинити розлад травлення.

Кабачкова ікра на сковороді

Кабачкова ікра на зиму Покроковий рецепт Приготування в домашніх умовах
Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

великий кабачок — 1 шт.;

морква — 2 шт.;

цибулина — 2 шт.;

солодкий перець — 1 шт.;

томатна паста — 100 г;

часник — 2-3 зубчики;

оцет 9 % — 2 ст. л.;

рослинна олія — 2-3 ст. л.;

улюблені спеції — 1 ст. л.;

сіль і чорний перець — до смаку.

Приготування.

Кабачок, моркву, цибулю та часник почистити. Якщо кабачок старий, видалити насіння.

Моркву натерти на великій тертці, цибулю та кабачок нарізати кубиками.

У сковороді розігріти олію й обсмажити цибулю та моркву до золотистості.

Додати кабачок і склянку води. Тушкувати, іноді помішуючи, близько 40 хвилин.

Часник подрібнити. У солодкого перцю видалити плодоніжку, насіння та внутрішні перемички. Порізати дрібними шматочками.

Додати до кабачків часник, перець, спеції, сіль і томатну пасту.

Коли овочі стануть м'якими, перебити блендером до бажаної консистенції (ікру, відповідно до переваг, можна зробити однорідною чи зі шматочками овочів). Додати оцет і перемішати.

Розкласти ікру по стерильних банках і закрутити. Перевернути банки вгору дном і залишити до остигання.

Зберігати ікру з кабачків у прохолодному місці.

Кабачкова ікра зі шматочками овочів

Кабачкова ікра на зиму Покроковий рецепт Приготування в домашніх умовах
Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

кабачки — 500 г;

томатний соус — 100 г;

оцет 9 % — 30 мл;

часник — 20 г;

рослинна олія — 20 г;

цукор — 1 ч. л.;

сіль — до смаку.

Приготування.

Кабачки порізати кубиками середнього розміру (якщо старі кабачки, шкірку й насіння видалити).

У глибоку сковороду чи сотейник налити олію. Розігріти, покласти цукор, сіль, кабачки та тушкувати близько 10 хвилин.

Потім додати томатний соус і тушкувати ще 5 хвилин.

Часник порізати й викласти до кабачків. Тримати на вогні 10 хв.

Влити оцет і тушкувати ще 5 хвилин.

Розкласти ікру з кабачків по стерилізованих банках, закрутити та перевернути кришками донизу. Після остигання прибрати на зберігання в прохолодне місце.

Пікантна кабачкова ікра з часником і хріном

Кабачкова ікра на зиму Покроковий рецепт Приготування в домашніх умовах
Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

очищений кабачок без кісточок — 1 кг;

помідори — 500 г;

солодкий болгарський перець — 1 шт.;

рослинна олія — 100 мл;

цукор — 100 г;

корінь хрону — 70 г;

оцет 9 % — 50 мл;

часник середнього розміру — 5-6 зубчиків;

сіль — до смаку.

Приготування.

Помідори натерти на тертці й викласти в каструльку (попередньо видаливши з них шкірку). Поставити на вогонь і залишити уварюватись на невеликому вогні.

Кабачки також натерти та викласти до помідорів.

У солодкого перцю видалити насіння та плодоніжку. Нарізати довільними шматочками і помістити в блендер.

Часник та хрін почистити, перекласти до перцю та перебити блендером. Додати до кабачків і варити 10 хвилин.

Потім додати олію, сіль і цукор і варити ще 30 хвилин, регулярно помішуючи.

Додати оцет і варити ще 5 хвилин.

Перекласти гарячу кабачкову ікру у стерилізовані банки та закрутити. Перевернути банки догори дном, закрити ковдрою й залишити остигати.

Зберігати у прохолодному місці.

Кабачкова ікра без оцту

Кабачкова ікра на зиму Покроковий рецепт Приготування в домашніх умовах
Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

кабачки — 500 г;

морква — 50 г;

цибуля — 50 г;

цукор — 1 ч. л.;

томатна паста — 1 ст. л.;

борошно — до смаку;

зелень (петрушка, кріп) — до смаку;

сіль, чорний мелений перець — до смаку.

Приготування.

Цибулю, моркву та кабачки почистити. У кабачків видалити насіння й нарізати великими шматками.

Кабачки обваляти в борошні, викласти на застелений папером для випічки лист, змащений олією. Запікати при 200 °С 30- 40 хвилин (кабачки мають стати м'якими). У середині приготування перевернути.

У каструлю викласти запечені кабачки, накрити кришкою та залишити постояти.

Моркву натерти на терці бурякової, цибулю порізати кубиками.

У сковороді розігріти трохи олії та злегка обсмажити цибулю. Додати до цибулі моркву, закрити кришкою й тушкувати на середньому вогні, періодично заважаючи, до готовності моркви. Додати сіль, цукор, перець, томатну пасту та перемішати.

Зелень дрібно покришити.

З кабачків злити рідину. Викласти до них тушковану цибулю з морквою, додати зелень і перемішати. Довести масу до кипіння та тримати, помішуючи, на маленькому вогні 10 хвилин.

Перебити овочі занурювальним блендером. Розкласти ікру по стерилізованих банках і закатати. Перевернути на кришку, закрити рушником і залишити до остигання.

Кабачкова ікра з помідорами

Кабачкова ікра на зиму Покроковий рецепт Приготування в домашніх умовах
Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

кабачки — 1 кг;

солодкий перець — 200 г;

помідори — 200 г;

цибуля — 2 шт.;

оцет 9 % — 50 мл;

часник — 1 головка;

цукор — 4 ст. л.;

рослинна олія — до смаку;

порошок перцю чилі, сіль і чорний мелений перець — до смаку;

вода — до смаку.

Приготування.

З кабачків зняти шкірку, видалити насіння. Нарізати невеликими кубиками.

У перців видалити плодоніжку та насіння, порізати великими скибочками.

Цибулю почистити й нарізати на четвертинки.

Помідори розрізати на часточки.

У форму для запікання викласти кабачки, цибулю, перець та помідори, збризкати все олією. Випікати в розігрітій до 180-190 °С духовці близько 30-35 хвилин. Потім перемішати та запікати ще 10 хвилин.

Із перцю та помідорів видалити шкірку й нарізати їх шматочками. Часник подрібнити.

Овочі викласти в каструлю й помішуючи довести до закипання. Потім додати сіль, цукор, порошок паприки, додати олію, оцет, часник. Якщо рідини з овочів виділилося небагато, влити 200-300 мл води. Добре перемішати та варити близько 10 хвилин.

Розкласти кабачкову ікру по стерилізованому банку та щільно закрити. Поставити банки кришками донизу, накрити й дати повністю охолонути.

Зберігати у прохолодному місці.

Ікра з кабачків із майонезом

Кабачкова ікра на зиму Покроковий рецепт Приготування в домашніх умовах
Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

очищені від шкірки та насіння кабачки — 1 кг;

цибуля — 200 г;

томатна паста — 100 г;

майонез — 150 г;

рослинна олія — 50 мл;

цукор — 35 г;

часник — 4 зубчики;

лавровий листок — 1 шт.;

сіль, мелений чорний перець — до смаку.

Приготування.

Цибулю почистити й довільно нарізати. Кабачки нарізати шматочками.

Пропустити цибулю та кабачки через м'ясорубку. Додати томатну пасту, олію та перемішати.

Викласти в каструлю, перемішати, варити 1 годину.

Після цього додати сіль, цукор, перець, лавровий лист, майонез і подрібнений часник.

Варити ще 30 хв.

Гарячу кабачкову ікру розкласти банками (лавровий лист видалити) й закрутити.

Зберігати у прохолодному місці.

Ікра кабачкова з яблуками

Кабачкова ікра на зиму Покроковий рецепт Приготування в домашніх умовах
Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

кабачки — 500 г;

помідор — 1 великий;

кисле яблуко — 1 шт.;

морква — 1 невелика;

цибулина — 1 шт.;

часник — 1 зубчик;

томатна паста — 1 ст. л.;

рослинна олія — 1 ст. л.;

петрушка — 5-6 гілочок;

оцет 9 % — 2 ст. л.;

сіль, чорний мелений перець — до смаку.

Приготування.

Кабачки, яблука, морква, цибуля та часник почистити. У кабачка та яблук видалити насіння.

Пропустити усі овочі через м'ясорубку, додати томатну пасту.

У каструлю налити олію, розігріти, викласти овочеву масу і варити, регулярно помішуючи, на середньому вогні близько 40 хвилин. Ікра має уваритися.

Потім додати сіль, перець і подрібнену петрушку. Варити ще півгодини.

Влити оцет, розмішати та тримати на вогні ще 5 хвилин.

Перекласти в стерилізовані банки та закрутити. Перевернути на кришки та дати охолонути.

Зберігати кабачкову ікру у прохолодному місці.

Ікра з кабачків і баклажанів

Кабачкова ікра на зиму Покроковий рецепт Приготування в домашніх умовах
Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

кабачок — 1 шт.;

баклажан — 1 шт.;

солодкий перець — 1 шт.;

цибулина — 1 шт.;

яблуко — 1 шт.;

лимон — 1 шт.;

часник — 4 зубчики;

олія — 2 ст. л.;

цукор — 1 ст. л.;

порошок чилі — ¼ ч. л.;

сіль — до смаку.

Приготування.

Баклажани нарізати дрібними кубиками, посолити. Залишити постояти 20 хвилин і злити рідину, що утворилася.

Кабачок, цибуля, часник та яблуко почистити, видалити насіння. Нарізати невеликими шматочками.

У каструльку налити олію, додати всі овочі та яблуко. Тушкувати 30 хвилин, приправити спеціями, додати цукор і вичавити сік лимона.

Перемішати та варити ще 5-7 хвилин.

Розкласти кабачкову ікру, поки вона гаряча, стерилізованими банками й закрутити. Перевернути догори дном, закрити ковдрою й залишити остигати.

Зберігати ікру з кабачків і баклажаном у прохолодному місці.

Кабачкова ікра з грибами

Кабачкова ікра на зиму Покроковий рецепт Приготування в домашніх умовах
Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

кабачки — 500 г;

свіжі гриби — 200 г;

помідори — 2 шт.;

цибулина — 1 невелика;

морква — 1 невелика;

цукор — 1 ст. л.;

оцет — 1 ст. л.;

сіль, чорний перець — до смаку;

рослинна олія — до смаку.

Приготування.

Усі овочі почистити. Кабачок і цибулю нарізати кубиками, моркву натерти на буряковій тертці.

На помідорах зробити хрестоподібні надрізи та залити окропом. Залишити на кілька хвилин, потім вод у змінити на дуже холодну. Через 1-2 хвилини помідори дістати та зняти шкірку. Також нарізати їх кубиками.

Гриби перебрати, помити й обсушити. Великі нарізати, дрібні можна залишити цілими.

У великій сковороді чи сотейнику розігріти трохи олії. Викласти цибулю та гриби й обсмажити до готовності. Викласти в миску та прибрати убік.

Розігріти ще трохи олії й обсмажити моркву протягом 1-2 хвилин, потім додати кабачки. Обсмажувати на маленькому вогні, помішуючи, поки вони не стануть м'якими.

Викласти до кабачків помідори, гриби з цибулею, посолити, поперчити та тушкувати близько 10 хвилин до готовності овочів. Тримати на вогні, поки рідина майже не випарується, а ікра не загусне.

Влити оцет в овочі й довести масу до кипіння.

Розкласти ікру зі стерилізованих банків. Прикрити кришками та поставити в каструлю з гарячою водою. Стерилізувати банки 15 хв.

Закатати банки, перевернути на кришечку й дати охолонути. Зберігати кабачкову ікру з грибами краще в холодильнику.

Смачного!

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Правоохоронці рекомендують батькам ретельно перевіряти солодощі, які діти отримали на свято
Цвяхи, шурупи та голки: що знаходили діти у цукерках на Хелловін у Польщі
2 хв на прочитання44 хвилини тому
Українцям загрожує позбавлення волі за дрова
Українцям загрожує позбавлення волі за дрова "без документів"
2 хв на прочитання2 години тому
В Естонії тривають курси для українських реабілітологів
Українсько-естонська співпраця: навчання спеціалістів з реабілітації триває
2 хв на прочитання3 години тому
Незаконне отримання бойових виплат
ДБР викрило схему незаконного отримання медичних "бойових" виплат на майже 1 млн грн
1 хв на прочитання6 годин тому
Листопад - місяць чоловічого здоров’я, як уберегтися від "чоловічого раку"
5 хв на прочитання8 годин тому
Міжнародний день біосферних заповідників
2 хв на прочитання9 годин тому
На Миколаївщині з серпня 2024 року незаконно вирубали понад 340 дерев
1 хв на прочитання11 годин тому
Ще 10 000 солдатів і поліцейських: в Іспанії залучають додаткові сили для ліквідації наслідків повені (ФОТО)
1 хв на прочитання12 годин тому