Догори
Дати відгук

Як мінімізувати негативний вплив хронічного стресу в умовах війни: радить кардіолог

Прості рекомендації, які кожен зможе виконати.

5 хв на прочитання15 Липня 2022, 02:06
Поділитись:

Війна змінила наше життя, в якому були мирні метушливі робочі дні та сповнені спокою й розслаблення вихідні.

«Немає вже відпочинку та свят, бо не на часі. Навіть якщо справ немає, наш мозок та наше тіло не відпочивають, не розслабляються, а працюють над вирішенням проблеми, яка стала бідою та випробуванням для всіх нас.

Ти можеш зробити саму краплю, твій годинний відпочинок нічого не вирішує, але все одно не виходить зупинитись думати, переживати, боятись, уявляти, плакати, читати новини, думати про кожного, хто на фронті або в гарячих точках. Все це невимовний, максимальний, тривалий стрес. Тому цю тему ніяк не обминути, бо вона для всіх актуальна зараз — і молодих, і старших, і абсолютно здорових, і тих, хто має хвороби»,говорить лікар-кардіолог Анна Солощенко.

Вона розповідає, що хронічний стрес, на відміну від короткотривалого, який має тренувальну дію на наш організм, виснажує.

«Фізичні навантаження середньої інтенсивності до 8 годин на тиждень приносять неймовірну користь організму. Важка фізична праця по 12 годин на день — виснажує та призводить до хвороб. Сауна раз на тиждень принесе користь, а регулярний перегрів — ні. Обливання холодною водою вранці зміцнює імунітет, а постійне переохолодження виснажує захисні сили організму. Так і зі стресом. Невеличкі порції кілька разів на тиждень роблять нас сильнішими, а постійний, дуже сильний стрес у всіх українців вже більше 4 місяців — виснажує фізично, морально і може призвести до загострення хронічних хвороб та появи нових», — розповідає кардіолог.

Лікар наголошує, що ідеться насамперед про серцево-судинні захворювання, такі як гіпертонія, ішемічна хвороба, аритмії, серцева недостатність. Також не відстають шлунково-кишкові — гастрити, виразки, панкреатити тощо. Окрім того, посилюються психосоматичні розлади — тривожний розлад, порушення сну, хронічна втома, головні болі, запаморочення, різноманітні болі сталої чи мігруючої локалізації, що не пов’язані із хворобою якогось органу, депресія тощо.

Що ж робити, якщо уникнути цього стресу ми, українці, поки що не можемо? Анна Солощенко дає прості рекомендації, які кожен зможе виконати.

1) Фізичні навантаження, без яких інші поради не спрацюють.

 «У природі стрес має захисну функцію.

Уявіть собі маленького ховрашка, який раптом побачив велику та голодну лисицю. Стрес? Та ще й який! У ховрашка відбувається шалений викид гормонів стресу, що призводять до почащеного серцебиття, підвищення тиску, розширення зіниць, припливу крові до нижніх кінцівок. Що потім робить ховрашок? Повернув голову направо-наліво, щоб подивитися, куди тікати (це щодо користі вправ для шиї під час стресу), та швидко-швидко побіг. Що сильніший стрес, тим більше шансів врятувати собі життя. Прибіг собі в нірку, забув про ту лису скажену та відпочиває. Наші ж хижаки зустрічаються нам у житті в телевізорі, в новинах чи в нашій уяві. Ми від них не бігаємо, не втікаємо, а сидимо попою на дивані. Гормони стресу викидаються так само, як і в ховрашка, але не згорають під час фізичних вправ. Тому куди треба йти, якщо стрес вже 4 місяці? В спортзал, у парк на пробіжку чи скандинавську ходьбу. Спалили свої стресові гормони — можна відпочивати», — розповідає кардіолог.

Лікар пояснює, що бігання на роботі, праця на дачі, хатні клопоти не «розтрясають» стрес — «науковці довели, що так воно не працює та не рахується». Найкраща тактика при нинішній кількості стресу — тренування.

2) Бути зайнятим, відволікатися. Бути корисним.

«Навіть працювати зараз приємніше, ніж дивитись новини. Це кожен підтвердить», — говорить Анна Солощенко.

3) Достатній сон, правильне харчування: виснаження без сну та нормальної здорової їжі — це шлях у нікуди.

4) Спілкування із позитивними, приємними людьми.

«Я зараз бачу і людей, які втратили близьких або домівку, проте лишаються позитивними, вірять у перемогу та світле майбутнє. І тих, кому пощастило більше, але вони у розпачі та депресії. Вибирайте тих, хто усміхається та вірить у краще, для свого щоденного спілкування, будь ласка. Другим допомагайте, коли є ресурс та сили», — радить лікар.

5) Бути вдячним, шукати позитивні моменти в усьому.

«Вдячність — то взагалі велика сила, що допомагає навіть більше нам самим, ніж тим, кому дякуємо. Хай то буде Бог, ЗСУ, рідні, ранішнє сонечко. Але хай буде», — говорить кардіолог.

6) Своєчасне звернення до лікаря у випадку появи симптомів, описаних вище. Якщо це задоволення наразі недоступне, не забувайте, що чимало лікарів зараз надають онлайн-консультації.

Також ми розповідали про 10 продуктів, якими можна заїдати стрес.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитаннягодина тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитаннягодина тому
Експорт молочних товарів в ЄС
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання2 години тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання3 години тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання3 години тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання4 години тому
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання6 годин тому
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання8 годин тому