Догори
Дати відгук

Як мерзнути з користю для здоров’я: поради експерта

Особливо актуально напередодні похолодання та другої хвилі COVID-19

5 хв на прочитання11 Жовтня 2020, 14:33
Поділитись:

Що таке загартування? З дитинства ми знаємо, що гартувати можна або метал (щоб він набув більшої, ніж звичайна, твердості, міцності, пружності), або людину (щоб вона стала фізично або морально стійкою, витривалою, здатною долати труднощі).

Найбільш поширене визначення загартування – «поступова адаптація організму до умов довкілля, які постійно змінюються», або «система заходів, спрямованих на підвищення стійкості організму до несприятливих впливів довкілля». За замовчуванням гартівні процедури передбачають вплив низьких температур. Але тут є чимало цікавих нюансів. Михайло Пінтосевич, тренер із психофізичної підготовки, науковець-дослідник, розповів, чим шкідливе тепло і як використати холод для того, щоб поліпшити своє здоров’я.

 

Наші далекі предки змогли вижити в умовах різкої зміни клімату завдяки механізму фізіологічної адаптації до несприятливих умов довкілля, який формувався поступово й удосконалювався десятками тисяч років. Саме завдяки йому людство змогло розселитися з теплого клімату Африки по всій планеті включно з найхолоднішими частинами.

Як це працює?

Холод подразнює рецептори шкіри (терморецептори), які миттєво передають залп імпульсів до мозку і змушують включитися в роботу всю нервову систему. Передусім це гіпоталамус – маленька горошинка в глибині мозку, яка керує роботою судин, серця, шлунково-кишкового тракту, відповідає за обмінні процеси в клітинах тіла, регулює сон, підтримує температуру тіла, емоційний стан. Холод активізує найглибші і найдавніші структури мозку, тому загартування належить до найшвидших, найпростіших і найефективніших способів перезавантаження програмного ресурсу мозку і тіла, виведення організму зі стану фізичної та емоційної втоми, депресії.

Проте наразі людство успішно уникає холоду – теплий одяг, опалення та інші подібні засоби дозволяють це зробити. І людське прагнення до тепла цілком закономірне: адже тепло – незмінна складова спокійного, ситого, звичного життя. Для нашого мозку тепло = приємно і безпечно.

Та сучасні дослідження показали, що постійне перебування в теплі атрофує систему терморегуляції. На жаль.

Однак цей процес зворотний. І навіть в умовах гострого дефіциту часу можна відновити здатність нормально зносити як екстремальний холод, так і африканську спеку.

Як це можна зробити?

Аби привчити своє тіло до різких температурних перепадів, достатньо вранці скерувати на себе струмінь холодного душу в теплій ванній на 1-2 хвилини. Можна почати з іншого – наприклад, ходити по дому босоніж і/або перед виходом надвір зняти кілька звичних для сезону одежинок. Але найкраще, коли гартівні процедури комплексні й різноманітні: навесні й улітку – одні, восени й узимку – інші. Можна спробувати різні методи: загартовування пасивні і активні, маленької частини тіла або всього організму, пірнання в ополонку поодинці або з групою «моржів», лазня.

Якщо загартовуватися регулярно, адаптаційні можливості організму зростуть, а імунітет посилиться. Відомо ж, що загартовані люди хворіють значно рідше й одужують значно швидше.

Свій страх перед низькими температурами можна перемогти – це дає більше свободи і розширює діапазон комфорту. Адже коли іншим то жарко, то холодно, загартованій людині всюди добре!

7 причин почати гартівні процедури від Михайла Пінтосевича

  1. Загартовування – це свідомий «струс» організму, покликаний підвищувати його функціональні резерви. Вплив холоду призводить до холодової адаптації. Організм звикає, що треба реагувати на різкий вплив несприятливої ​​температури, і декомпенсація настає пізніше.
  2. Холодна вода миттєво змушує рефлекторно спазмуватися дрібні периферичні судини в шкірі по всьому тілу, що викликає централізацію кровообігу та різке підвищення артеріального тиску. Плюс викид адреналіну – все це прискорює пульс. Таким чином, загартовування тренує серце й основні судини, і ті починають ефективніше доставляти кисень у всі ділянки організму. Загартовування корисне для всієї периферичної судинної системи, включаючи вени. До речі, це чудова профілактика варикозного розширення вен.
  3. Загартовування стимулює посилення вироблення залозами глюкокортикоїдів – гормонів, завдяки яким в організмі з'являється енергія і бадьорість. Адже недарма ж після процедури обливання люди починають частіше усміхатися! Виробляються й ендорфіни – гормони радості, й у людини підвищується настрій. Як наслідок організм стає більш витривалим, підвищується його загальна працездатність.
  4. Загартовування загалом заспокоює нервову систему і позбавляє від депресій. Коли холод впливає на організм, мозок приходить у тонус і перестає уявляти, що навколо – туга безпросвітна. А організм починає виробляти антиоксиданти і бореться зі стресом у рази ефективніше.
  5. Загартована людина краще протистоїть довкіллю, підвищивши імунітет, що призводить до зниження частоти захворювань. Таким чином, загартовування можна розглядати як метод, що забезпечує неспецифічний захист від хвороб. Люди куди частіше хворіють, якщо постійно пітніють, ніж мерзнуть.
  6. У людей, стійких до низьких температур, теплоутворення в організмі відбувається більш інтенсивно; краще кровопостачання шкіри зменшує ймовірність виникнення відморожень. Чутливість до холоду знижується також і за рахунок деякого потовщення рогового шару шкіри і відкладення холодостійких жирів.
  7. Загартовування – прекрасний спосіб виховувати дисципліну й усвідомленість.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання6 годин тому
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання6 годин тому
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитанняВчора
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитанняВчора
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитанняВчора
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитанняВчора