Догори
Дати відгук

Три зміни в організмі, які виникають за кілька років до смерті – дослідження

Але можна скорегувати лікування та фізичну активність аби продовжити тривалість життя.

2 хв на прочитання15 Серпня 2021, 23:49
Фото: УП Фото: УП
Поділитись:

Порушення рухової функції у людей, старших 65 років, може бути ознакою швидкої смерті. Оцінюється швидкість ходьби, час вставання зі стільця і ​​сила захоплення.

Старіння характеризується зниженням когнітивних і рухових функцій. У роки, що безпосередньо передують смерті, спостерігається прискорене погіршення функціонування, пише grippua.com.ua.

Краще розуміння змін функціонального статусу за один або два роки до смерті корисно для планування лікування, але має мінімальну корисність для виявлення людей, яким можуть бути корисні клінічні або поведінкові втручання.

У цьому дослідженні вчені визначили ознаки, що виникають за кілька років до смерті.

Дослідження Whitehall II включає перспективну когорту з 10 308 британських державних службовців, 6895 чоловіків і 3413 жінок у віці від 35 до 55 років.

Вимірювання рухової функції було введено в дослідження при клінічному обстеженні 2007-09 років і повторено в 2012-13 і 2015-16 роках.

Згідно з результатами роботи, опублікованої в журналі BMJ, швидкість ходьби вимірювалася на розміченому маршруті в 8 футів (2,44 м). Було проведено три тести з використанням секундоміра.

Сила захоплення вимірювалася за допомогою динамометра, учасники стискали його з усією силою протягом двох секунд.

Крім того, учасників просили п'ять разів швидко встати зі стільця і ​​сісти назад без використання рук.

Вчені встановили, що зменшення швидкості ходьби було пов'язано з підвищенням ризиком смертності на 22%, сили захоплення - на 15%, часу підйому зі стільця - на 14%.

Показники часу підйому зі стільця погіршувалися за 10 років до смерті, труднощі в повсякденному житті -за чотири роки до смерті, а самооцінка рухового функціонування -за сім років до кончини.

Нагадаємо, що вчені назвали три причини, чому жінки живуть довше за чоловіків.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost