Догори
Дати відгук

Всесвітній тиждень серцевого ритму: як виявити, що із серцем щось негаразд

І що варто знати про аритмію.

4 хв на прочитання08 Червня 2021, 13:00
Всесвітній тиждень серцевого ритму: як виявити, що із серцем щось негаразд Всесвітній тиждень серцевого ритму: як виявити, що із серцем щось негаразд
Поділитись:

Всесвітній тиждень серцевого ритму традиційно починається у вівторок першого повного тижня червня. Його мета — поліпшення діагностики, лікування та якості життя тих, хто потерпає від аритмії.

Порушення серцевого ритму (аритмія) — це зміна нормальної частоти, регулярності скорочень і джерела збудження серцевого м’язу. Серце частіше б'ється під час емоційних або фізичних навантажень — стрес, біг, секс тощо. Але потрібно відрізняти безпечну та природну зміну частоти серцебиття від патологічних станів серцево-судинної системи.

Аритмія належить до найпоширеніших серцевих захворювань. Від неї потерпають до 6 % населення всієї планети.

Причини та профілактика появи аритмії

Порушення ритму серця може бути вродженим або ж виникнути з роками. Основних причин є декілька:

  • захворювання серця;
  • артеріальна гіпертензія (гіпертонія);
  • порушення електролітного балансу;
  • порушення гормонального фону (цукровий діабет, захворювання щитоподібної залози та інші розлади ендокринної системи);
  • шкідливі звички (вживання надмірної кількості алкоголю тощо).

Специфічної профілактики аритмії нема — для здорової роботи серця достатньо дотримуватися простих і банальних правил, які допомагають запобігти появі багатьох проблем зі здоров'ям: здорове харчування, помірні фізичні навантаження, підтримка власної ваги в межах норми, відмова від шкідливих звичок.

Як виявити, що «серце тріпоче»

Іноді аритмія може бути безсимптомною та не проявлятися роками, але зазвичай помітити порушення серцевого ритму можна самостійно. Аритмію «викажуть»:

  • неритмічний пульс, частота якого перевищує 100–120 ударів за хвилину або, навпаки, менше 50 (нормальні показники пульсу у стані спокою — від 50 до 100 ударів на хвилину);
  • часте відчуття слабкості;
  • серце раптово починає битись набагато швидше, «калатає»;
  • біль у грудині з відчуттям, наче на цю область сильно давлять;
  • відчуття раптового «завмирання» серця, з подальшим посиленим «поштовхом»;
  • задишка;
  • раптово починає паморочитися голова;
  • часті головні болі, а в деяких випадках і втрата свідомості.

За наявності навіть одного симптому аритмії (чи загальних скарг на роботу серця) слід звернутися до фахового кардіолога. Але навіть за відсутності симптомів для первинної профілактики варто відвідувати кардіолога раз на два роки, а після 50 років — раз на рік.

Що скаже кардіолог

Аритмія може становити загрозу для життя. У кожному конкретному випадку оцінювати ризики повинен лікар, оскільки одна й та сама аритмія в різних пацієнтів може мати різний прогноз.

У більшості випадків аритмію лікують медикаментозним шляхом, хоча іноді йдеться про пожиттєве вживання ліків. У важких ситуаціях можуть застосовуватись радикальні види хірургічного втручання: імплантація електрокардіостимулятора, дефібрилятора та радіочастотна абляція.

Кардіолог-аритмолог Клініки для дорослих Центру дитячої кардіології та кардіохірургії Олександр Резник розповів GreenPost, що значущість аритмії визначається декількома основними параметрами. Серед них тривалість нападу або кількість поодиноких перебоїв; їхні якісні характеристики, що визначаються за ЕКГ спокою або іншими варіантами реєстрації ЕКГ; вплив на якість життя (суб’єктивні відчуття).

«Однозначно правильне рішення — звернутись до фахівця для більш ретельного дообстеження. Та визначення необхідності лікування. Адже є пацієнти, які можуть не відчувати порушення ритму зовсім. Водночас деякі аритмії можуть дебютувати таким ускладненням, як інсульт, і така небезпека може сягати аж 20 %. Для профілактики таких проблем необхідно щонайменше вживати ліки або звернутись за професійною допомогою для проведення мініінвазивного (без розрізу шкіри) хірургічного лікування.

Є життєвонебезпечні тахіаритмії, коли ми говоримо не про ризик ускладнень, а про потребу у первинному усуненні проблеми. І розрізнити їх, а тим паче — зробити максимально правильні та повні призначення — може тільки фахівець.

Підсумовуючи, хочеться сказати: самовпевненість і самолікування може бути частково ефективним для деяких хвороб. Аритмій серед них немає»,
— Олександр Резник.

Раніше ми розповідали про речі, які швейцарський хірург Пауль Фогт переймає в українських колег.

Окрім того, кардіолог розповів, як відрізнити серцевий напад від невралгії, та пояснив, які продукти зміцнять еластичність судин і захистять від інсульту.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.