Кардіолог пояснив, які продукти зміцнять еластичність судин і захистять від інсульту
Лікар радить обирати найяскравіші натуральні продукти та їсти їх щодня.
Здорові кровоносні судини захищають від серцевих нападів та інсультів. Харчування відіграє важливу роль у забезпеченні оптимального стану клітин судин. Тому треба звертати увагу на те, що ми їмо. Про це розповів кардіолог і фахівець зі спортивної медицини Мартін Халле, повідомляє focus.
Найчастіше на внутрішньому шарі судин утворюються «шрами» та «дірки», якщо людина курить. Згодом токсичний тютюновий дим просто руйнує еластичність артерій і вен, зазначив професор Мартін Халле. Тому лікар наполягає на тому, щоб люди якомога раніше відмовилися від цієї шкідливої звички.
Перець, помідори, ягоди, огірки, а також карі та куркума — ці здорові продукти мають насичений колір. За цим стоять так звані множинні фенольні сполуки. Вони захищають ендотеліальні клітини кровоносних судин від вільних радикалів, зміцнюють їх і повертають їм еластичність. Тому професор рекомендує їсти якомога більше яскравих натуральних продуктів.
Щоб зберегти судини здоровими, Халле радить не відмовлятися від фізичних навантажень — особливо підуть на користь скандинавська ходьба або біг. Також людям треба не забувати про збалансоване харчування.
Нагадаємо, терапевт пояснив, які ліки небезпечно приймати без призначення лікаря.