Догори
Дати відгук

Як відрізнити якісні харчові продукти від фальсифікату — фахівець дав поради

Здебільшого споживач може лише довіряти виробникові. Але на деякі моменти можна звернути увагу.

3 хв на прочитання07 Червня 2021, 15:52
Продукти Продукти
Поділитись:

Хвиля проблем із продуктами харчування завжди з’являється тоді, коли в країні йде економічна криза. Коли ж економіка стабільно зростає, то й кількість фальсифікатів і проблем із продуктами харчування зменшується: виробник має можливості виробляти краще, а населення — купувати дорожчі продукти. Про це у своєму коментарі GreenPost розповідає керівник Центру експертиз «Тест» Валентин Безрукий.

Як же зорієнтуватися у пропозиціях на ринку, щоб обрати якісні продукти?

Прив’язка до ціни є, але вона не абсолютна, говорить Валентин Безрукий.

«Якщо продукт дорожчий, це зовсім не означає, що він кращий. У багатьох категоріях продуктів маркетологи спеціально створюють ніші (преміум-сегмент, VIP-сегмент тощо), які насправді сегментами не є — просто вони вирішили так виділити та визначити за ціною для своєї цільової аудиторії. А ось занадто низька ціна на продукти безумовно має насторожити — бодай тому, що для того, аби виготовити той чи той продукт, потрібно витратити якусь кількість ресурсів, а потім продати й отримати прибуток. А все, що стосується безпеки, обертається навколо грошей.

Тому занадто дешевий продукт має бути підозрілим. Казки ж про конфіскат або те, що це виробник привіз… Самі господарі просто не мають можливості щодня їздити торгувати на базарі. Ви маєте справу з перепродавцями, а отже, рівень довіри знижується», — говорить Валентин Безрукий.

Експерт нагадує, що поняття «якість» і «безпека» не тотожні.

«У нас дуже часто — особливо чиновники — люблять говорити про якість продуктів, забуваючи, що держава (тобто вони самі) відповідає лише за показники безпеки. Це означає, що продукт може бути абсолютно несмачним, але він буде безпечним і дозволеним до реалізації», — говорить він.

Експерт радить звертати увагу на склад продукту: що довший список зі складом, то гірша якість продукції. Хоча це не означає, що він небезпечний.

Безпека з погляду нормативів — це те, за чим слідкує держава, нагадує Валентин Безрукий. Це:

  • мікробіологія (це те, через що виникає найбільша кількість проблем у людському організмі тут і зараз, тобто те, через що людина може отруїтись і навіть померти);
  • наявність важких металів (ними отруїтися важко, бо зазвичай їх у продуктах багато не буває, але, на жаль, вони мають звичку накопичуватися і дуже важко виводяться з організму, що може привести до загального отруєння організму з часом);
  • наявність радіонуклідів;
  • наявність пестицидів (українські аграрії для одержання врожаю використовують багато як хімічних добрив, так і пестицидів).

Експерт говорить: самостійно споживач не визначить нічого, крім запаху та зовнішнього вигляду.

«Насамперед це запах. На нього може вплинути дуже багато процесів, тому будь-який підозрілий, невластивий цьому продукту запах свідчить про те, що цей продукт варто проігнорувати. Те саме зі смаком», — наголошує Валентин Безрукий.

Також ми писали про всесвітній день безпеки харчових продуктів: що має бути вказано на упаковці продукту.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
На Закарпатті викрито забудовницю, яка самовільно зайняла 600 м² сусідської землі
На Закарпатті викрито забудовницю, яка самовільно зайняла 600 м² сусідської землі
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Заборона ЗЗР може обвалити український агросектор на $4,3 млрд
3 хв на прочитанняВчора
Фото з відкритих джерел
Одеська область відродить видобуток солі: завод за $2,8 млн почне роботу на початку 2026 року
2 хв на прочитанняВчора
Всесвітній день оливкового дерева 2025 — цінність, символіка та роль у сталому розвитку
26 листопада — Всесвітній день оливкового дерева: стародавнє дерево, яке несе мир, здоров’я і сталість
2 хв на прочитанняВчора
Повний перелік причин анулювання 4-ї групи ЄП: перехід агропідприємства на загальну систему
2 хв на прочитання25 Листопада 2025
Від сировини до продукту: презентовано каталог українського обладнання для агропереробки
2 хв на прочитання25 Листопада 2025
Мобільні зерносховища: поставлено обладнання на 1,5 млн тонн для Півдня та Сходу
2 хв на прочитання25 Листопада 2025
День супу гаспачо: історія страви та сучасні гастрономічні тенденції
1 хв на прочитання25 Листопада 2025
Більше з GreenPost
Стоматологічний туризм у Львові: які послуги обирають найчастіше?
Стоматологічний туризм у Львові: які послуги обирають найчастіше?
2 хв на прочитання5 годин тому
Приватизація ОПЗ провалилася: завод не вдалося продати
На торги не з'явився жоден інвестор, незважаючи на оцінку 4,49 млрд грн
1 хв на прочитанняВчора
У Харкові ввели графіки води через атаку на підстанцію
Харків перейшов на подачу води за графіком — заява міського голови
1 хв на прочитанняВчора
Голосування за "Дерево року": два дуби з Хмельниччини
Два дуби з Хмельниччини борються за право представляти Україну на конкурсі 'Європейське дерево року'
2 хв на прочитанняВчора
Вчені розкрили походження протопланети, зіткнення з якою призвело до утворення Місяця
2 хв на прочитанняВчора
У Німеччині створили автономного ШІ-робота Smart Grapple для очищення морського дна від сміття
1 хв на прочитанняВчора
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на четвер, 23 листопада 2025 року
20 хв на прочитанняВчора
Вже 33 країни приєдналися до Глобальної обіцянки потроїти ядерну енергетику до 2050 року
2 хв на прочитанняВчора