Догори
Дати відгук

Всесвітній день безпеки харчових продуктів: що має бути вказано на упаковці продукту

Ми можемо убезпечити себе від неякісної продукції.

3 хв на прочитання07 Червня 2021, 15:02
Фото: НУБіП України Фото: НУБіП України
Поділитись:

Сьогодні Всесвітній день безпеки харчових продуктів (World Food Safety Day). Організація об’єднаних націй (ООН) запровадила цей день, щоби привернути увагу до проблем, пов’язаних із харчуванням населення та якістю продуктів. Про це повідомляє Центр громадського здоров'я.

Інфекції або токсини стають причинами хвороб, що передаються через їжу. Бактерії, віруси, паразити чи хімічні речовини потрапляють в організм через заражену їжу та воду.

За оцінками ООН 420 тис. людей у ​​всьому світі щороку помирають після вживання зараженої їжі, а діти віком до 5 років несуть 40 % тягаря від харчових захворювань.

Небезпечні харчові продукти, що містять хвороботворні бактерії, віруси, паразити або шкідливі хімічні речовини, є причиною понад 200 різноманітних хвороб — від діареї до онкологічних захворювань. 

Безпека харчових продуктів важлива на всіх етапах від виробництва та збору врожаю, перероблення, зберігання, розподілу, аж до приготування та споживання їжі. Виробники й реалізатори продуктів харчування мають дотримуватися низки правил, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров’я.

В Україні розроблена нормативно-правова база, що регулює процеси з надання якісних і безпечних продуктів споживачам. Обираючи харчові продукти, варто обов’язково звертати увагу на зовнішній вигляд товару, упаковку, а також на маркування й інформацію про продукт, яка зазначена виробником.

Для прикладу, відповідно до Закону «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», на фасованих харчових продуктах, виробник обов’язково має надавати таку  інформацію:

  1. назву харчового продукту;
  2. перелік інгредієнтів;
  3. будь-які інгредієнти або допоміжні матеріали для перероблення;
  4. кількість певних інгредієнтів або категорій інгредієнтів;
  5. кількість харчового продукту у встановлених одиницях вимірювання;
  6. мінімальний термін придатності або дата «вжити до»;
  7. умови використання;
  8. назва та місце перебування оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт, для імпортованих харчових продуктів — назва та місце перебування імпортера;
  9. країна походження або місце походження;
  10. інструкції з використання, якщо без неї важко зрозуміти, як використовувати продукт правильно;
  11. для напоїв із вмістом етилового спирту понад 1,2 % об’ємних одиниць — фактичний вміст спирту в напої (крім продукції за кодом 2204 згідно з УКТ ЗЕД);
  12. інформація про поживну цінність харчового продукту.

Наявність або брак такої інформації на фасованому товарі,  дає підстави замислитися про те, чи дотримується виробник Закону України, та чи можна йому довіряти.

Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» визначає норми безпеки та якості продуктів, що перебувають в обігу або ввозяться на територію України. Ці показники регулюються відповідно до встановлених Законом вимог.

Деякі «безпечні» норми продуктів харчування тваринного походження регулюються Законом «Про ветеринарну медицину». Він визначає засади для регулювання сфери  охорони  здоров’я та добробуту тварин, ветеринарної практики, виробництва, обігу та застосування ветеринарних препаратів, а також обігу побічних продуктів тваринного походження. Виробники продуктів тваринного походження мають стежити за нормами відповідно до Закону аби постачати якісний продукт споживачам. Крім цього, Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, ветеринарну медицину та благополуччя тварин», визначає органи виконавчої влади, які мають стежити за дотриманням Законів України у процесі виробництва та реалізації продуктів харчування тощо.

Нагадаємо, що науковці з'ясували, чому люди стали страждати від алергії набагато частіше. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
У Херсонській області від удару ворожого дрону загинув депутат і аграрій Олександр Гордієнко
Від удару російського дрону загинув голова Асоціації фермерів Херсонщини
1 хв на прочитанняВчора
Фото з відкритих джерел
Вартість борщового набору в Україні: як ціни зросли у понад 26 разів
2 хв на прочитання04 Вересня 2025
Фото ілюстративне
Ціни на пшеницю продовжують падати: ринок реагує на новий урожай та зростання експорту
2 хв на прочитання04 Вересня 2025
Фото: Кабінет Міністрів України
Уряд провів ротацію: хто залишив свої посади в Мінкульті, Держводагентстві та Нацкомісії з мови
1 хв на прочитання03 Вересня 2025
"Зроблено в Україні": агробізнес отримав майже 778 млн грн компенсації на техніку
1 хв на прочитання03 Вересня 2025
Валовий збір врожаю цибулі в Україні становить лише четверту частину від довоєнного
1 хв на прочитання03 Вересня 2025
Президент підписав закон про експортне мито на ріпак та сою
1 хв на прочитання02 Вересня 2025
Верховна Рада України створює виплатну агенцію для підтримки аграріїв
1 хв на прочитання02 Вересня 2025