Догори
Дати відгук

ВООЗ попереджає, що пташиний грип може перейти до людей

За останній рік пташиний грип став вірусним у всьому світ

4 хв на прочитання14 Лютого 2023, 14:11
Image by Capri23auto from Pixabay Image by Capri23auto from Pixabay
Поділитись:

Всесвітня організація охорони здоров’я випустила грізне попередження про пташиний грип. На брифінгу для преси в середу генеральний директор міжнародного агентства Тедрос Аданом Гебрейесус зазначив, що нинішня траєкторія захворювання призводить до тривожного ризику для людей.

За останній рік пташиний грип став вірусним у всьому світі — очевидно, у поганому ключі. Спалах за спалахом особливо небезпечного штаму пташиного грипу H5N1 з’являвся як серед диких , так і домашніх птахів на всіх континентах, окрім Антарктиди (і вчені дедалі більше хвилюються щодо тамтешніх пінгвінів). Тепер, схоже, навіть ссавці стають жертвами цієї ївороби.

«Впродовж 25 років вірус H5N1 широко поширювався серед диких птахів і домашньої птиці, але слід уважно стежити за недавнім поширенням на ссавців», — сказав Гебрейсус з ВООЗ. «З моменту першої появи H5N1 у 1996 році ми спостерігали лише рідкісні та нестійкі випадки передачі H5N1 людям і між ними. Але ми не можемо припустити, що так і залишиться, і ми повинні бути готові до будь-яких змін статус-кво», – додав він.

Зазвичай H5N1 поширюється лише між птахами. Але в цій триваючій серії спалахів почало відбуватися щось тривожне. Хворіють і ссавці. За результатами тестів, оголошеними минулого місяця, три ведмеді грізлі в Монтані дали позитивний результат на пташиний грип. Подібні випадки були відмічені серед видр і лисиць у Великобританії. Раніше цього тижня перуанські чиновники підтвердили , що вони виявили штам вірусу серед кількох морських левів і принаймні одного дельфіна в південноамериканській країні.

Найбільше бентежить те, що під час спалаху норок на іспанській хутряній фермі H5N1 поширювався від ласки до ласки. В інших випадках зараження ссавців припускають, що ссавці підхоплюють пташиний грип через прямий контакт із дикими інфікованими птахами. Проте з (зараз вибракованими) норками наука припускає, що це було не так.

У звіті про інцидент, опублікованому в жовтні 2022 року, зроблено висновок, що кількість інфікованих тварин і спосіб поширення «вказують на те, що могла відбутися подальша передача вірусу іншим норкам». Дослідники звіту також відзначили, що штам вірусу, виявлений серед вирощених на фермах ласок, несе мутації, деякі з яких потенційно можуть зробити хворобу більш передавальною між більш широким спектром видів, хоча більш переконливі дослідження щодо цього тривають.

У норок дихальні шляхи дуже схожі на людські. Серед тварин вони вважаються ймовірним переносником нових і нових захворювань. Ми вже бачили, як це відбувається з COVID-19. В одному дослідженні 2021 року було зроблено висновок, що ласки можуть бути «дуже сприйнятливими видами господарів», зокрема пташиного грипу.

Минулого року був зафіксований один випадок зараження людини вірусом у США, а також принаймні один випадок у Китаї. Загалом поточний варіант H5N1, який поширюється, призвів до менш ніж 10 відомих випадків у людей з грудня 2021 року. Крім того, за даними ВООЗ та Центрів з Контроль захворювань. Хоча передача від людини до людини можлива, це явище трапляється рідко, оскільки хвороба вперше з’явилася серед людей у ​​2003 році. Ніколи раніше не було задокументовано, щоб H5N1 передавався серед людей будь-яким стійким шляхом.

З цих причин Гебреєсус кваліфікував свої зауваження та зазначив, що «Наразі ВООЗ оцінює ризик для людей як низький». Але без достатньої уваги та дій немає гарантії, що все так і залишиться.

ВООЗ каже, що співпрацює з міжнародними урядами, щоб ретельно стежити за ситуацією. Крім того, агентство рекомендує країнам посилити власні програми внутрішнього спостереження, особливо там, де люди і тварини зазвичай взаємодіють.

У агентства також були вказівки для окремих людей. «Як завжди, людям рекомендується не чіпати та не збирати мертвих або хворих диких тварин. Але повідомляти про них місцевій владі», – сказав Гебреєсус.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Рецепт ідеальної випічки Паска Великдень
Як приготувати найсмачнішу паску: рецепт пухкої та ідеальної випічки
2 хв на прочитання57 хвилин тому
Створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитання2 години тому
Смачний чизкейк Рецепт приготування Смачний десерт
Смачний чизкейк за перевіреним рецептом: готуємо просто та швидко
1 хв на прочитання3 години тому
Мінагрополітики Врожай зернових Прогноз
Мінагрополітики прогнозує цьогорічний врожай зернових та олійних культур близько 74 млн тонн
2 хв на прочитання4 години тому
Китів та дельфінів у Тихому океані офіційно визнали «юридичними особами»: це сприятиме захисту морських ссавців
2 хв на прочитання4 години тому
Цікавий «Китайський» спосіб розмноження троянд – відразу в горщику
1 хв на прочитання5 годин тому
Рослини кам'янистого саду (ФОТО)
2 хв на прочитання6 годин тому
Дикі рослини, які варто включити до меню: рецепти популярних салатів
7 хв на прочитання12 годин тому