Догори
Дати відгук

Вміст трансжирів, натрію і калію в харчових продуктах: результати пілотного дослідження ВООЗ в Україні

Приблизно  278 000 смертей можуть бути напряму пов'язані зі вживанням ТЖК.

3 хв на прочитання18 Квітня 2024, 11:47
Вміст трансжирів Дослідження ВООЗ в Україні Харчування Вміст трансжирів Дослідження ВООЗ в Україні Харчування
Поділитись:

Споживання трансжирів (ТЖК), вироблених у промисловий спосіб, за даними  Всесвітньої організації охорони здоров’я, пов’язане із підвищенням ризику розвитку ішемічної хвороби серця й інших неінфекційних захворювань. В Європі ймовірність передчасної смерті від серцево-судинних захворювань (ССЗ) становить 7,8%, в Україні – 14,8%. Одним із факторів, який впливає на розвиток неінфекційних захворювань та ожиріння, є спосіб харчування, повідомляє МОЗ України.

Контроль якості харчових продуктів, зокрема міжнародні стандарти та проєкти щодо зменшення вмісту трансжирів у продуктах, які споживають українці, представники Міністерства охорони здоров’я, обласних центрів контролю та профілактики хвороб, Центру громадського здоров’я МОЗ України та Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів обговорили з експертами Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) під час круглого столу, присвяченого елімінації споживання трансжирів, які містяться у харчових продуктах. 

Моніторинг вмісту трансжирів в харчових продуктах допомагає зрозуміти, наскільки виробники харчових продуктів дотримуються вимог законодавства щодо обмеження їх рівня в харчових продуктах та дозволяє споживачам вибрати більш корисні продукти та краще контролювати рівень вмісту шкідливих кислот.  Якщо людина споживає понад 2,2 г промислово вироблених ТЖК на день, ризик померти від ССЗ у неї зростає на 20-32%. В Україні 9 із 10 передчасних смертей пов’язані саме з неінфекційними захворюваннями, 34,8% людей мають підвищений тиск, 59,1% – зайву вагу, з них 24,8% хворі на ожиріння. Приблизно  278 000 смертей можуть бути напряму пов'язані зі вживанням ТЖК.

В Україні минулого року стартував проєкт ВООЗ FEEDCities із дослідження міського харчового середовища та оцінювання вмісту ТЖК, натрію і калію у найпоширеніших продуктах, які споживають українці. Пілотним містом став Львів. Там були відібрані 120 зразків продуктів: у супермаркетах та закладах громадського харчування. Їхній склад був детально проаналізований. З’ясувалося, що у понад 30% протестованих продуктів кількість трансжирів перевищує встановлене нормативно-правовими актами допустиме значення. Серед вуличної їжі – ТЖК найбільше у піці, паніні, донерах, фалафелі, круасанах та тістечках; серед магазинних продуктів – у тортах, печиві, десертах на основі молочних продуктів, морозиві, заморожених продуктах, маргарині, сирі та переробленому м’ясі.  

Щоби покращити ситуацію не лише в Україні, а й глобально, ВООЗ запровадила програму щодо відмови від використання ТЖК – REPLACE. Наразі валідаційний сертифікат ВООЗ для країн із нульовим використанням трансжирів отримали п’ять держав, серед яких – Данія, Литва і Польща. Решта – перебувають на різних етапах втілення такої мети. 

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Термінова нарада щодо критичної ситуації з опалювальним сезоном у Кривому Розі
Критична ситуація з опалювальним сезоном у Кривому Розі, – Мінрозвитку
1 хв на прочитання46 хвилин тому
 Італія допомагатиме Україні відновлювати енергетику та економіку
Італія допомагатиме Україні відновлювати енергетику та залучати інвестиції для відновлення економіки
2 хв на прочитаннягодина тому
Данія засадить лісом 15% своїх сільгоспугідь
Данія засадить лісом 15% своїх сільгоспугідь
1 хв на прочитання2 години тому
Перша у світі методологія оцінки кліматичного впливу збройних конфліктів
Україна презентує унікальну методологію оцінки екологічних наслідків збройних конфліктів
2 хв на прочитання5 годин тому
У ДАР з'явиться система оповіщення для бджолярів - Мінагро
1 хв на прочитання6 годин тому
На Миколаївщині порушники відшкодували понад 23 тисячі гривень збитків за незаконну рубку дерев
2 хв на прочитання7 годин тому
На Полтавщині знайдено червонокнижну рослину (ФОТО)
1 хв на прочитання8 годин тому
Проєкт USAID «ГОВЕРЛА»: стратегічне партнерство для розвитку територіальних громад України
2 хв на прочитання9 годин тому