Вісім продуктів, які знизять холестерин
Деякі з них можна їсти щодня, інші достатньо вживати кілька разів на тиждень.
Щоби знизити рівень холестерину, достатньо підкоригувати харчування. Видання Ferra розповідає, які продукти можуть упоратися з цим завданням.
1) Цільнозернові. Серед них, наприклад, ячмінь та овес. Завдяки клітковині такі продукти знижують ймовірність розвитку хвороб серця та судин.
2) Квасоля. У ній багато розчинної клітковини. Крім квасолі, можна їсти інші бобові - наприклад, сочевицю.
3) Бамія. Це низькокалорійний продукт із високим вмістом розчинної клітковини. Є наукові докази, що бамія допомагає у боротьбі із серцево-судинними захворюваннями, раком, ожирінням, діабетом.
4) Горіхи. Науковці відзначають, що ці продукти дуже корисні для здоров’я серця. Крім того, як показують дослідження, всього жменя лісових горіхів щодня знижує «поганий» холестерин на 5 %.
5) Фрукти. У деяких видах фруктів (винограді, яблуках, цитрусових) та ягід (чорниці, полуниці) є пектин. Це один із різновидів розчинної клітковини, яка знижує «поганий» холестерин. Правда, треба пам'ятати, що окремі фрукти можуть містити дуже багато цукру.
6) Стероли. Ці речовини, а також станоли допомагають знизити кількість тригліцеридів та загального холестерину ЛПНЩ. Найбільше цих сполук у кукурудзяній, соняшниковій, соєвій та оливковій оліях. Загалом 2 г станолів чи стеролів щодня дозволять зменшити «поганий» холестерин приблизно на 10 %.
7) Соя та соєві продукти. Як показують дослідження, 25 г соєвого білка на добу знижують рівень небезпечного для здоров'я холестерину на 5-6 %.
8) Жирна риба. Якщо її їсти двічі-тричі на тиждень, то вона допоможе зменшити кількість холестерину ЛПНГ. Це такі види риб, як лосось, скумбрія, сардина, тунець.
Також ми розповідали про те, що холестерин не «хороший» і не «поганий»: від чого це залежить і як визначити рівень холестерину.