Догори
Дати відгук

«Вдало інвестований час»: чому саме скандинавська ходьба може допомогти подолати ожиріння та поліпшити здоров’я

Сьогодні Європейський день боротьби з ожирінням та Всесвітній день скандинавської ходьби.

4 хв на прочитання18 Травня 2024, 08:24
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

У третю суботу травня відзначають Європейський день боротьби з ожирінням та Всесвітній день скандинавської ходьби. Цікаво, що вони відзначаються в один день адже скандинавська ходьба як екологічний вид спорту для людини будь-якої статури і віку якраз і є ефективним способом боротьби з ожирінням. Утім, не лише з ним.

Скандинавська ходьба — це вид фізичної активності, який поєднує в собі ходьбу з використанням спеціальних палиць. В Українській асоціації скандинавської ходьби наголошують, що це дуже адаптивна активність — її можна адаптувати до свого віку і фізичних можливостей. А рух — невідʼємна частина нашого життя.

В організації підкреслюють, що більшість людей рухаються мало, незважаючи на те що всім відома користь фізичної активності. Тимчасом кожна година, інвестована в тренування, приносить подвійну вигоду: кожна година фізичної активності подовжує життя на 2-5 годин — і все це завдяки зусиллям, рівнозначним інтенсивній прогулянці. Кожна година тренування у швидкому темпі додатково збільшує тривалість життя: година інтенсивних рухів дає 5-11 додаткових годин життя. Це стосується рівною мірою як чоловіків, так і жінок, молодих і літніх. (До слова, за інформацією асоціації, більшість тих, хто займається скандинавською ходьбою — це жінки, причому найчастіше вони починають після 50 років.)

«Ви отримуєте непогану вигоду від інвестованого в рух часу. Комусь здасться дивним, що можна встановити залежність між тривалістю тренувань і тривалістю життя. Такі підрахунки стали можливими завдяки сучасним програмам, дані для яких надходили впродовж багатьох років від десятків тисяч людей, які збирали інформацію про тривалість рухової активності. Усе це допомогло науковцям встановити, яку користь приносять фізичні навантаження», — розповідають в Українській асоціації скандинавської ходьби.

Цей вид фізичної активності може допомогти у вирішенні багатьох питань:

Покращення фізичного здоров'я. Скандинавська ходьба — це чудовий спосіб покращити фізичне здоров'я. Вона може допомогти зберегти здоровою серцево-судинну систему, зміцнити м'язи та кістки, і підтримувати нормальну вагу.

Контроль над зайвою вагою. Під час менопаузи жінки часто стикаються з збільшенням ваги через зміни в обміні речовин. Скандинавська ходьба допомагає спалювати калорії та підтримувати здорову вагу.

Зниження стресу та покращення настрою. Фізична активність включає виділення ендорфінів, що може покращити настрій і зменшити стрес.

Покращення сну. Регулярна фізична активність може сприяти глибшому та якіснішому сну, що особливо важливо під час менопаузи, коли інсомнія може бути проблемою.

Покращення загального самопочуття. Скандинавська ходьба є нежорсткою формою фізичної активності, яку можуть виконувати багато людей різного віку і фізичного стану. Це дозволяє полегшити менопаузальні симптоми, не перевантажуючи організм.

Ось 5 фактів про скандинавську ходьбу:

  1. Кардіотренування на природі. Скандинавська ходьба є чудовою альтернативою для тих, хто обирає кардіо-тренування. Перевага в тому, що заняття відбуваються цілий рік на свіжому повітрі. Кардіо дає змогу підвищувати витривалість організму, збільшуючи нашу енергійність протягом усього дня. Заняття на свіжому повітрі сприяють психоемоційному перезавантаженню, збільшенню об'єму легень, зміцненню імунітету.
  2. Доступність. Це фізичне навантаження, яке доступне навіть найбільш неспортивним учасникам. Не потребує великих фінансових витрат. Можна займатися самостійно, освоївши технічні моменти.
  3. Ефективність. Скандинавська ходьба — це ходьба, до якої додаються палиці, вони дають змогу включити в роботу м'язи плечового пояса. За рахунок палиць у роботу включаються всі наші скелетні м'язи, водночас ходьба з палицями розвантажує колінні суглоби, що робить її безпечною для здоров'я.
  4. Скандинавська ходьба — фізіологічна. Всі рухи під час ходьби з палицями фізіологічні й допомагають людині повернути її правильну ходьбу, коригуючи поставу, зміцнюючи м'язи спини.
  5. Тренування, яке приносить задоволення. Заняття, які відбуваються надворі, дають змогу милуватися гарними краєвидами, вдихати запашне повітря, дарують позитив і заряджають енергією.

Обирайте свою активність і допомагайте собі дбати про своє здоровʼя!

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
ФОТО: М’язова дистрофія Дюшена
7 вересня - Всесвітній день поширення інформації про м’язову дистрофію Дюшена
3 хв на прочитанняВчора
ФОТО: Антисанітарія у країнах Африки / euronews
ВООЗ: у світі швидко зростає захворюваність і смертність від холери
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Досі користуєтеся радянським рушником, який подарувала бабуся? Його час викинути — і ось чому
7 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Випереджає вугілля та золото: торгівля плазмою стає дедалі актуальнішою
1 хв на прочитання06 Вересня 2024
Енергетика, медицина, агросектор і довкілля: уряд сьогодні ухвалив низку важливих рішень
5 хв на прочитання06 Вересня 2024
Смерть стане просто черговою тимчасовою недугою на кшталт нежиті — науковці
2 хв на прочитання06 Вересня 2024
Кількість хворих на COVID-19 в Україні за останні місяці зросла у 7-12 разів
1 хв на прочитання06 Вересня 2024
Бережіть себе: можливий сонячний радіаційний шторм
1 хв на прочитання05 Вересня 2024