Догори
Дати відгук

Вчені виявили, що сніданок до 8:30 помітно знижує ризики діабету

Дослідники з Північно-Західного університету проаналізували дані 10 575 дорослих людей.

2 хв на прочитання28 Березня 2021, 07:35
Вчені виявили, що сніданок до 8:30 помітно знижує ризики діабету. Вчені виявили, що сніданок до 8:30 помітно знижує ризики діабету.
Поділитись:

До цього висновку вчені прийшли після аналізу звичок більш ніж 10 тисяч осіб, деякі з яких дотримувалися інтервального голодування. Виявилося, що на ризики метаболічних порушень впливає час прийому першої їжі, а не годинник голодування протягом доби.

Захворюваність на діабет другого типу вже давно порівняли з пандемією, тому вчені намагаються знайти прості та ефективні заходи для профілактики хвороби. В цей час на діабет хворіють понад 400 млн дорослих і дітей і головною причиною залишається малорухливий спосіб життя і незбалансоване харчування.

З попередніх досліджень вчені знали, що обмеження прийому їжі по часу протягом доби (інтервальне голодування) покращує метаболічні показники. Тепер вони хотіли з’ясувати, як режим дня і прийом їжі в ранні години позначається на метаболічному здоров’ї.

Дослідники з Північно-Західного університету проаналізували дані 10 575 дорослих людей і розділили їх на три групи в залежності від режиму прийому їжі: в період менш як 10 годин на добу, 10-13 годин на добу і понад 13 годин на добу. Потім учасників розподілили в шість підгруп в залежності від часу сніданку – до або після 8-30 ранку.

Головний критерій користі раннього сніданку оцінювали, виходячи з показників рівня цукру в крові натще й оцінки інсулінорезистентності. Відомо, що резистентність до інсуліну і високий рівень цукру в крові впливають на метаболізм людини та перетравлення їжі. Порушення цих процесів поступово призводить до таких захворювань як діабет.

Виявилося, що інсулінорезистентність була вище при більш короткій перерві між останнім вечерею і новим сніданком, але нижче у всіх групах, де люди снідали до 8-30 ранку. У них також був нижчий рівень цукру в крові.

«Це означає, що час (прийому їжі) важливіший показник для запуску метаболічних змін, ніж тривалість голодування», – заявила автор роботи Маррей Алі.

До слова, медики знайшли новий спосіб, як швидко знизити холестерин і схуднути.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
Всесвітній день травм: коли краще бути обізнаним, ніж досвідченим
3 хв на прочитання6 годин тому
Ковтання сперми: чи безпечно.
Ковтання сперми: чи безпечно це і чи є користь для організму — пояснює лікарка
2 хв на прочитанняВчора
На якій відстані дивитися телевізор, щоб зберегти здоров’я очей
На якій відстані дивитися телевізор, щоб зберегти здоров’я очей
3 хв на прочитанняВчора
Всесвітній день поширення інформації про алергію — як розпізнати, попередити та жити без страху
Алергія — не вирок, а виклик: чому важливо знати більше про невидиму епідемію
3 хв на прочитанняВчора
Сьогодні у медичній сфері святкують дні реанімації серця, анестезіолога та хребта
2 хв на прочитанняВчора
Священник із Тернопільщини розробив мобільний додаток «Моя Сповідь»
1 хв на прочитання15 Жовтня 2025
Стипендії, гранти й “Пакет школяра”: як держава підтримає дітей і студентів у 2026 році
2 хв на прочитання15 Жовтня 2025
Безпечність гарячих напоїв «to go»: що потрібно знати про одноразові стаканчики та ваші права
2 хв на прочитання15 Жовтня 2025