Догори
Дати відгук

«Вакцинація залишається добровільною»: у МОЗ роз’яснили механізм відсторонення від роботи невакцинованих працівників

І додали, що право на працю таким чином не порушується.

6 хв на прочитання04 Листопада 2021, 18:24
Поділитись:

4 листопада МОЗ організував прес-брифінг на тему «Механізм відсторонення від роботи невакцинованих працівників, які включені до Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням». Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін разом із в.о. Голови Державної служби з питань праці Ігорем Дегнерою розповіли про «механізм відсторонення від роботи працівників, які підлягають обов’язковим щеплення проти COVID-19, законність такого відсторонення та підстави допуску до виконання професійних обов’язків» після набуття чинності відповідного наказу МОЗ.

Ігор Кузін підкреслив, що не всі невакциновані працівники з Переліку підлягатимуть відстороненню. Не можуть бути відсторонений від роботи особи, які мають протипоказання до вакцинації, про що мають відповідний медичний висновок, закладом охорони здоров'я. Однак наразі потрібна форма довідки — 028 — перебуває на затвердженні в центральних органах виконавчої влади. У цій довідці не буде вказуватися діагнозу, тому керівник матиме підстави вимагати саме такої форми медичного висновку. Якщо протипоказання тимчасове, вона видаватиметься на термін від 3 місяців. У МОЗ сподіваються, що до понеділка процес юстування форми 028 у Мін’юсті завершиться.

Ігор Кузін повідомив, що працівники, які отримали бодай одну дозу вакцини проти COVID-19, не будуть відсторонені, оскільки «вже не йдеться про ухилення або про відмову від вакцинації — ми розуміємо, що така людина прихильна, просто вона не встигла отримати повний курс щеплень». Довідку 063 про наявність одного щеплення можна отримати після першого щеплення або згенерувати сертифікат у «Дії» – пред’явлення таких документів трактуватиметься як неухилення людини від вакцинації, заявив санлікар.

«Хотів би зауважити, що вакцинація від коронавірусної інфекції все ж таки залишається добровільною, і ті вакцини, які зараз використовуються Україні, безпечні та ефективні. Життя та здоров'я кожного громадянина є і буде для Міністерства охорони здоров'я є і буде залишатися найвищою цінністю в державі. Також хотів би сказати, що при цьому право на роботу, на наше переконання, не порушується», — сказав Ігор Кузін.

Тим часом Ігор Дегнера стверджує, що за ст. 12 закону «Про захист населення від інфекційних хвороб» роботодавець зобов’язаний відсторонити працівника, який ухиляється або відмовляється від обов’язкових профілактичних щеплень (і запевняє, що Кодекс про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за невиконання такого зобов’язання від 34 тис. грн до 170 тис. грн). В.о. Голови Державної служби з питань праці констатував, що роботодавець повинен зафіксувати факт такої відмови, але процедура наразі не встановлена. Тому роботодавець має завчасно попередити працівника про те, які наслідки матиме ненадання інформації про вакцинацію бодай однією дозою.

«Має бути виданий наказ по підприємству, і такий наказ має бути доведений до відома працівника. Оскільки сама постанова не передбачає форми для цього, для того, щоб не виникало ніяких спорів, роботодавець повинен підпис повідомити про це працівника у наказі відповідно зазначається, що таке відсторонення відбувається до усунення причин відсторонення тобто фактично до підтвердження вакцинації», — сказав Ігор Дегнера.

Ігор Кузін відповів на запитання, хто виконуватиме роботу відстороненого вчителя. Санлікар зауважив, що законодавство дозволяє керівникові закладу на період відсторонення від роботи наймати інших.

«У Кодексі законів про працю всі ці процедури визначені, і кожен роботодавець знає, як у цьому плані діяти. Інше питання, що робити, коли значна кількість працівників буде відсторонена, і невелика кількість працівників не зможе покрити їхню роботу», — сказав Ігор Кузін.

Окремо він згадав про сертифікати про одужання, розробку яких наразі завершує Мінцифра. Але ця норма діятиме до тих людей, які захворіють із моменту її запуску. Ретроспективно згенерувати сертифікат про одужання не можна буде, тому перехворілі раніше отримують довідку про протипокази. Однак титри антитіл вище референтного значення не є підставою для відмови від щеплень.

Ігор Дегнера також процитував ст. 10 Основ законодавства України про охорону здоров'я – «Обов’язки громадян у сфері охорони здоров’я», яка визначає, що громадяни України зобов’язані піклуватися про своє здоров'я та здоров'я дітей, не шкодити здоров'ю інших громадян, у передбачених законодавством випадках проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення. Тому навіть дистанційно нещеплений педагог не може викладати, говорить Ігор Дегнера.

«Дистанційна робота, надомна робота, робота в режимі гнучкого часу — це просто режими роботи. Обов’язок стоїть відсторонити від роботи загалом, тому тут немає винятку», — сказав в.о. Голови Державної служби з питань праці.

Він пояснив, чому відсторонені працівники не отримуватимуть зарплати та чому «ставиться на паузу» їхній стаж роботи.

«Усі стажі для обрахунку виплат, пов’язаних із тимчасовою втратою працездатності, питання, пов’язані з пенсійним забезпеченням, вони всі прив’язуються до того періоду роботи, за який сплачується єдиний соціальний внесок. Він відповідно сплачується із заробітної плати. Відповідно до статті 3 закону «Про оплату праці» зарплата сплачується за фактично виконану роботу. Якщо людина фактично не виконує роботу, як це передбачає законодавство у разі відсторонення, нарахування заробітної плати не відбувається», — сказав Ігор Дегнера.

Він додав, що чинне законодавство дозволяє працівникові відпустку за сімейними обставинами до 15 днів. Натомість граничних термінів, на які може провадитися відсторонення, законодавство не визначає.

Також ми розповідали, що профспілка освітян закликає владу внести зміни до наказу МОЗ.

Окрім того, у «Дії» тепер можна буде самостійно згенерувати COVID-сертифікат після вакцинації або ПЛР-тесту (ВІДЕО.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Поганий холестерин Корисні овочі Харчування
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитання2 години тому
Фото ілюстративне
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитання2 години тому
Оформлення інвалідності Викрили групу Медиків підроблені Документи
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання3 години тому
Як швидше схуднути Корисні звички Метаболізм
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитання11 годин тому
У Києві викрито незаконне казино під прикриттям спортклубу
1 хв на прочитанняВчора
Хвороба, що поширюється світом: сьогодні Всесвітній день боротьби проти малярії
2 хв на прочитанняВчора
Унікальне ДНК людини відповідає за таланти, допомагає ловити злочинців, визначає хвороби до народження
5 хв на прочитанняВчора
6 причин пити оливкову олію вранці: наслідки вас приємно здивують
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Лісовий сектор Екопроєкт Німеччина та Україна
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитання33 хвилини тому
Понад 80 % збитків, завданих екстремальними погодними умовами в Азії, були спричинені повенями і штормами, згідно зі звітом ООН. Фото: Husnain Ali/AFP/Getty Images
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитаннягодина тому
Скріншот: devby.io
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання4 години тому
Смачний десерт Шоколадна ковбаса Рецепт приготування
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання5 годин тому
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання5 годин тому
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання6 годин тому
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання7 годин тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання8 годин тому