Догори
Дати відгук

Вакцинація, енергетика, шахтарі: Кабмін похвалився сумнівними здобутками за рік

Майже всі «перемоги» Уряду можна піддати конструктивній критиці через малу ефективність чи взагалі невиконання.

6 хв на прочитання03 Березня 2021, 14:26
3 березня Кабмін прозвітував про свої досягнення за рік, але деякі з них виявилися сумнівними 3 березня Кабмін прозвітував про свої досягнення за рік, але деякі з них виявилися сумнівними
Поділитись:

Енергонезалежність, вакцинація та зарплати шахтарям — ось ключові проблеми, які прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зарахував у досягнення своєму урядові. Про це він заявив 3 березня під час засідання Кабміну.

Але не все так однозначно, як про це говорив під прицілом телекамер очільник Кабміну.

Перше, на що Шмигаль звернув увагу, — це погашення зарплатних боргів перед шахтарями у розмірі 1,1 млрд гривень і початок трансформації вугільних регіонів.

Однак, уже восени 2020 року Україну сколихнула хвиля шахтарських протестів. Страйкували гірники-уранщики із Кривого Рогу, перекривали дорогу гірники Мирнограду. У місті Нововолинськ на поверхню не піднялися гірники 2-ої зміни шахти «Бужанська». 9 грудня спускатися під землю відмовилися гірники шахти № 9 «Нововолинська». На Львівщині 75 гірників шахти «Лісова» не піднялися на поверхню та оголосили підземний страйк. На Донеччині страйкували гірники  шахти «Україна» у місті Селідове.

Вимога одна: погасити заборгованість із зарплати та підвищити рівень безпеки й охорони праці в руднях. 

Станом на березень 2021 року борг перед шахтарями не просто існує, але й збільшився до позначки у 1,3 млрд грн. 

Ще однією заслугою уряду Денис Шмигаль назвав доплати медикам, які борються із коронавірусом.

Тут варто згадати лише одну показову ситуацію, яка трапилася із працівниками «ковідних» стаціонарів на Закарпатті. Медикам Воловецької районної лікарні  три місяці не виплачували 300 % надбавки за лікування коронавірусних хворих.

Три місяці працівники лікарні чекали на обіцяні міністром охорони здоров'я Максимом Степановим надбавки за працю з коронавірусними хворими. Зрештою людям увірвався терпець й вони записали відеозвернення та виклали його в соціальній мережі.

Люди не отримали обіцяних грошей попри те, що в районній лікарні функціонують аж три відділення, де надають допомогу пацієнтам із діагнозом COVID-19. 

Похвалився Шмигаль і освітнім проєктом «Всеукраїнська школа онлайн», яку запустили у квітні, щоб дати можливість повноцінно опановувати шкільну програму дітям. Адже школи вже зачинилися на карантин. 

Однак у реальності все виявилося складніше, ніж у звіті очільника Кабміну. Один ноутбук на чотирьох школярів у родині та трансляція відеоуроку, яку вчителька веде з ванної кімнати. Такі реалії українського дистанційного навчання. Батьки учнів  не в захваті від формату уроків, які тепер змушені «відвідувати» діти. Кажуть, що часто виникають технічні проблеми й учні довго не можуть увійти в Zoom (платформа, за допомогою якої організовується відеоконференція — ред.). Також звертають увагу на те, що під час дистанційного навчання педагогу важко підтримати дисципліну. Це вже не говорячи про те, що дитині часто неможливо виділити вдома спокійне та затишне місце для онлайн-навчання. На карантині більшість сімей із дітьми відчули проблеми з інтернетом.

Крім того, батьки скаржилися на елементарні помилки у викладі матеріалу вчителів, які по телебаченню вели уроки для молодшої та середньої школи. Проблеми виникли з алгеброю та географією.

У травні одним із головних досягнень Уряду Денис Шмигаль назвав ефективну протидію стихійним лихам. Нагадаємо, що лише у першій декаді квітня вдалося приборкати одну із наймасштабніших пожеж за всю історію України — пожежу в Чорнобильській зоні відчуження. Екологічні експерти, які досліджували інцидент, одностайні: пожежу не вдавалося приборкати так довго не лише через природні перепони, але й через застарілу систему протидії таким стихійним лихам.

Також Денис Шмигаль згадав і про енергетичну незалежність. У червні похвалився новою концепцією поводження з ядерними відходами та фінальними кроками до завершення будівництва власного ядерного хвостосховища, що позбавляє Україну від залежності з боку РФ. Згадав прем'єр-міністр і про 10 млрд гривень інвестицій у розвідку родовищ і значне збільшення власного видобутку газу. Також говорив очільник Уряду про відкриття ЛЕП ЗАЕС-Каховська. 

Але у звіті чомусь не було згадано про те, що лише за січень і лютий 2021 року українські підприємства-імпортери електроенергії сплатили до бюджетів Росії та Білорусі 871 млн грн за імпорт додаткової електроенергії. 

Ще одне урядове досягнення — втілення в життя програми Президента України «Велике будівництво». Ця ініціатива стала предметом гострих дискусій у середовищі профільних експертів та економістів. У народі вона отримала назву «Велике крадівництво». Деякі експерти-економісти та фахівці в галузі медицини стверджували, що виділені на боротьбу з коронавірусом кошти перенаправили на «Велике будівництво» і, фактично, «закатали в асфальт».

Говорив Шмигаль також про справедливі тарифи та наведення порядку на ринку газу. Головне досягнення вбачав у тому, що встановлено граничну ринкову ціну на газ для населення на рівні 6,99 грн за кубічний метр. Також згадав меморандум із місцевою владою, згідно з яким тарифи на опалення та гарячу воду не зростуть у цьому опалювальному сезоні.

Однак керівник уряду не згадав той факт, що перегляд ціни на газ і встановлення фіксованого тарифу підштовхнули численні протести, які охопили всю територію України. А розпочали «тарифний» майдан мешканці міста Лубни на Полтавщині, яким за транспортування блакитного палива до осель нарахували космічні суми. За прикладом Полтавщини на акції протесту вийшли й мешканці інших областей.

А от у поточному році Денис Шмигаль похвалився початком вакцинації проти ковіду. Нагадаємо, що 15 лютого в Україну так і не завезли вакцину для щеплення від коронавірусу, як це обіцяли посадовці МОЗ. 

І це попри те, що всередині січня з'явилася перша інформація про те, що 15 лютого в Україну прибуде 117 тисяч доз вакцини Pfizer-BioNTech у межах співпраці з COVAX. Цю дату озвучив головний державний санітарний лікар країни Віктор Ляшко. А от перше щеплення українець отримав лише 24 лютого.

Як ми писали раніше, 2 березня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зібрав енергетичну нараду, де знову говорили про тарифи на блакитне паливо для населення.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання18 Квітня 2024
Енергоатом Посилення співпраці Атомна галузь
В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів:Енергоатом та Holtec International підписали Угоду
2 хв на прочитання17 Квітня 2024
Зображення згенероване ШІ
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитання15 Квітня 2024
Хімічний індустріальний парк Рівне Відновлювальні джерела енергії
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Ситуація в енергосистемі на 13 квітня: діють обмеження споживання на Харківщині та Дніпропетровщині
1 хв на прочитання13 Квітня 2024
Графіки, відключення та пошкодження: ситуація в енергосистемі на 11 квітня
1 хв на прочитання11 Квітня 2024
Зруйновано Трипільську ТЕС - "Центренерго" втратило 100% генерації
1 хв на прочитання11 Квітня 2024