Догори
Дати відгук

«Вакцина для бідних»: нова розробка може змінити світові правила гри

Виробники не приховують рецепту «недорогої, довговічної, легкої вакцини, якою можна щепити весь світ».

4 хв на прочитання06 Січня 2022, 20:15
Поділитись:

Вакцина, розроблена техаськими науковцями, може допомогти вирішити одну з найбільш неприємних проблем у глобальному громадському здоров’ї: як забезпечити країни з низьким рівнем доходу безпечною, ефективною та доступною вакциною проти COVID-19. Про це розповідає найбільша некомерційна мережа радіостанцій у США NPR.

Доктор Пітер Хотез і доктор Марія Елена Боттацці з Техаської дитячої лікарні та медичного коледжу Бейлора розробили вакцину проти COVID-19, яка називається CORBEVAX. Вона виготовлена за старою, але перевіреною технологією, і її можна виготовити набагато легше чи не за всі наявні на сьогодні вакцини проти COVID-19.

«CORBEVAX змінює правила гри. Це дозволить країнам у всьому світі, особливо країнам із низьким рівнем доходу, мати можливість виробляти ці вакцини та поширювати їх у доступний, ефективний та безпечний спосіб»,
— каже д-р Кіт Мартін, виконавчий директор вашингтонського Консорціуму університетів глобального здоров’я.

 

Історія CORBEVAX починається близько двох десятиліть тому. Пітер Хотез і Марія Олена Боттацці працювали над вакцинами та методами лікування так званих занедбаних тропічних захворювань, таких як шистосомоз і анкілостомоз.

Коли в 2003 році «спалахнув» штам коронавірусу, відомий як SARS, вони вирішили боротися з цією хворобою. Вони створили кандидата на вакцину, використовуючи технологію білкових субодиниць. Це передбачає використання білків вірусу або бактерії, які можуть викликати імунну відповідь, але не викликати захворювання.

«Це та ж технологія, що й вакцина проти гепатиту В, яка існує протягом десятиліть», — каже Хотез.

Їхній кандидат на вакцину виглядав багатообіцяючим, але потім спалах SARS закінчився, і потреба у вакцині відпала.

Коли новий штам коронавірусу спровокував пандемію COVID-19, Хотез і Боттацці вирішили, що можуть «зняти пил» зі своєї старої технології та змінити її для використання проти COVID-19.

Хотез каже, що вони намагалися зацікавити урядовців вакциною, але ті не були вражені.

«Люди були настільки зациклені на інноваціях, що ніхто не подумав: «Гей, можливо, ми могли б використати недорогу, довговічну, легку вакцину, якою можна щепити весь світ», — каже Хотез.

«Ми справді, чесно кажучи, не могли отримати ніякої уваги в США, але наша місія завжди полягає в тому, щоб уможливити виробництво та використання технологій для країн з низьким і середнім рівнем доходу», — згадує Боттацці.

Тому вони звернулися до приватних благодійників.

Хотез каже, що на відміну від мРНК-вакцин від Pfizer та Moderna та вакцини проти вірусного вектора від Johnson & Johnson, вакцини білкових субодиниць, як CORBEVAX, мають послужний список. Тож він і Боттацці були майже впевнені, що CORBEVAX буде безпечним та ефективним.

«І це дешево: долар — долар п’ятдесят за дозу. Ви не знайдете дешевше», — каже Хотез. Неопубліковане дослідження, проведене в Індії за участю 3000 добровольців, показало, що вакцина на 90 % ефективна у запобіганні захворювання, викликаного вихідним штамом вірусу COVID-19, і на 80 % проти дельта-варіанту. Його все ще тестують на омікрон.

Але у грудні вакцина отримала дозвіл на екстрене використання від регуляторних органів Індії. Індійський виробник вакцин під назвою Biological E Ltd зараз виробляє CORBEVAX. Компанія заявляє, що виробляє 100 млн доз на місяць і вже продала 300 млн доз уряду Індії.

«Справжня краса вакцини CORBEVAX, створеної докторами Хотез і Боттацзі, полягає в тому, що інтелектуальна власність цієї вакцини буде доступна кожному. Таким чином ви можете дати виробникам у Сенегалі, Південній Африці та Латинській Америці можливість виробляти саме цю вакцину»,
— каже Кіт Мартін.

 

Натомість виробники Pfizer і Moderna, наприклад, не діляться своїм рецептом.

Одним із недоліків технології CORBEVAX є те, що її не можна модифікувати так швидко, як мРНК-вакцини, щоб адаптуватися до нових варіантів.

Це ставить працівників охорони здоров’я перед важким вибором.

Також ми розповідали, що австралійські науковці пропонують ефективний засіб, щоб зупинити передачу вірусу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Як приготувати добриво для кімнатних квітів із популярного фрукту
1 хв на прочитання50 хвилин тому
 Екологія Переробка Забруднення пластиком Глобальний договір про пластик
Україна долучилася до Коаліції високих амбіцій щодо припинення забруднення пластиком
2 хв на прочитання2 години тому
Рецепт приготування Закуска Швидка страва
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитання3 години тому
Розведення гусей на Полтавщині Прибутковий бізнес
У дитинстві ненавидів гусей, а зараз розвиває на них великий бізнес: на Полтавщині є унікальне господарство
1 хв на прочитання3 години тому
24 квітня – Всесвітній день захисту лабораторних тварин та тих, хто бореться проти вівісекції
4 хв на прочитання5 годин тому
В Антарктиді вулкан вивергає золото: щодня виходить по 6 тисяч доларів
1 хв на прочитання5 годин тому
Досвідчені дачники дали поради, як легко позбутись будяків на садових доріжках
1 хв на прочитання6 годин тому
Компостер власноруч: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання7 годин тому