Догори
Дати відгук

Зупинити передачу вірусу: австралійські науковці пропонують ефективний засіб

Однак наголошують, що це не буде альтернативою вакцинації й клінічні випробування ще не завершено

2 хв на прочитання05 Січня 2022, 17:33
Поділитись:

Австралійські науковці випробовують домашній назальний спрей, який може стати ефективним засобом запобігання інфекції та поширенню COVID-19. Спрей простий у застосуванні, стабільний за кімнатної температури та доступний у всьому світі.

Мельбурнський університет та Університет Монаша отримають 4,2 млн доларів на проведення шестимісячного клінічного дослідження.

Основою лікування назальним спреєм є гепарин – широко використовуваний препарат для розрідження крові під час лікування або запобігання утворенню тромбів.

Директор Дослідницького центру здоров'я легень, професор Мельбурнського університету Гарі Андерсон сказав, що достатньо буде двох затяжок у кожну ніздрю тричі на день.

Фундаментальні наукові дослідження показали, що інтраназальний гепарин може бути ефективним способом запобігання інфекції та поширенню COVID-19, наголошує науковець. COVID-19 спочатку вражає клітини носа, а для цього вірус повинен зв’язатися з гепарансульфатом на поверхні носових клітин, що вистилають ніс.

«Гепарин — активний інгредієнт у нашому спреї — має структуру, дуже схожу на гепаран сульфат, тому він поводиться як «приманка» і може швидко обвивати шипоподібний білок вірусу, як пітон, не даючи йому заразити вас або поширити вірус іншим.

Важливо, що цей назальний спрей повинен виявитися ефективним для всіх варіантів COVID-19, оскільки місце зв’язування гепарансульфату є важливим для інфекції, і, ймовірно, буде збережено в нових варіантах.

Гепарин гарно зв’язується з варіантом Omicron, який зараз поширений по країні», — говорить Гарі Андерсон.

Він анонсував проведення ретельно розробленого подвійного сліпого плацебо-контрольованого клінічного дослідження, яке має надати остаточні докази фактичної ефективності гепарину. Якщо буде доведено, що лікування працює в умовах запобігання прогресуванню та поширенню в домашніх умовах, це стане аргументом на користь застосування спрею для захисту дуже вразливих груп населення, таких як літні люди, вагітні жінки та люди зі слабкою імунною системою.

«Це також може виявитися корисним для захисту наших передових медичних працівників від хвороб і збереження потенціалу в системі охорони здоров’я. Слід підкреслити, що гепарин буде використовуватися на додаток до вакцинації й не замінить вакцини», — говорить науковець.

За допомогою дослідників з Університету Мельбурна, Монаша та Оксфордського університету команда підтвердила, що гепарин може блокувати передачу COVID-19 та запобігати зараженню, відкриваючи місце для початку клінічних випробувань.

Очікується, що клінічні випробування розпочнуться в першому кварталі 2022 року.

Також ми писали про світло в кінці тунелю: пандемія може закінчитися в 2022 році.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення ілюстративне. Фото: Кордон
Скільки можна грати у відеоігри: несподівана відповідь науковців
2 хв на прочитання12 хвилин тому
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання3 години тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання5 годин тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання8 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання9 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost