Догори
Дати відгук

Європейський прорив: в Україні вперше створять організацію розширеної відповідальності у галузі упаковки

Меморандум підписали 11 всесвітньо відомих компаній

6 хв на прочитання01 Червня 2021, 17:05
Фото: Американська палата Фото: Американська палата
Поділитись:

В Україні розпочинається створення організації розширеної відповідальності виробників у галузі упаковки (ОРВВ).

Американська торговельна палата в Україні (Палата) з Українською Пакувально-Екологічною Коаліцією (УКРПЕК) об’єднують з цією метою 11 всесвітньо відомих компаній. Це -  ABINBEV EFES Ukraine, CANPACK, Carlsberg, Coca-Cola Beverages, Danone, METRO Cash & Carry, Nestle, PepsiCo, Procter&Gamble, Tetra Pak та «ЕЛОПАК-ФАСТІВ».

Презентація майбутньої організації розширеної відповідальності виробників для Уряду України, громадськості та зацікавлених сторін відбулася 27 травня на спільній зустрічі бізнесу, представників Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства розвитку громад та територій України, членів Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, представників органів місцевого самоврядування, міжнародних експертів у сфері управління відходами.

Учасники заходу мали нагоду ознайомитися з кращими європейськими практиками та подальшими кроками в управлінні відходами для переходу України до циркулярної економіки.

У вітальному слові Президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер зазначив:

«Американська торговельна палата в Україні тривалий час активно просувала ідею запровадження принципу розширеної відповідальності виробників та виступала майданчиком для діалогу між бізнесом та відповідальними органами державної влади. Ми підтримуємо наші компанії у створенні організації розширеної відповідальності виробників та у відстоюванні європейської моделі поводження з відходами упаковки і вважаємо, що своїм прикладом вони будуть спрямовувати інших виробників на шлях сталого розвитку».

Фото: Американська палата

Компанії-засновники повідомили, що в спеціальному Меморандумі, підписаному ними, Палатою та УКРПЕК, компанії домовилися фінансувати підготовчий етап побудови ОРВВ в Україні. Компанії також зобов’язалися співпрацювати в усіх напрямках, щоб запровадити в Україні принцип розширеної відповідальності виробників для переробки відходів упаковки та значно зменшити їх вплив на навколишнє середовище.

Причиною, яка спонукала компанії активізувати свої дії у напрямку створення ОРВВ, стала відданість глобальним цілям сталого розвитку ООН та бажання компаній впровадити в Україні європейську модель управління відходами упаковки, як це передбачено Угодою про асоціацію між Україною та ЄС і Національною стратегією управління відходами.

Компанії-підписанти Меморандуму також зазначили, що втілення принципу розширеної відповідальності виробників найбільш ефективно відбувається у співпраці з усіма виробниками, тобто колективно. Така співпраця передбачає створення організації розширеної відповідальності виробників, що фінансується виробниками і є неприбутковою організацією.

Кіріякос Парпоунас, європейський експерт з 22-річним досвідом роботи в сфері управління відходами зазначив: 

«Україна зробила важливі кроки для гармонізації свого законодавства до директив ЄС. За підтримки міжнародних донорів була розроблена та прийнята Національна стратегія поводження з відходами. Для досягнення своїх амбіційних цілей Україна повинна досягти показники ЄС щодо управління відходами упаковки до 2030 року. На основі нашого дослідження найефективніший спосіб це досягнути – імплементувати принцип розширеної відповідальності виробників. Протягом останніх трьох десятиліть механізм РВВ впроваджували в ЄС, але наразі він визнаний на міжнародному рівні як найефективніший інструмент сприяння переробці та переходу до циркулярної економіки. Впровадження засад РВВ в країнах ЄС було найбільш успішним впродовж останніх років: від початку 2000 і до сьогодні».

За результатами дослідження Кіріякоса Парпоунаса «Покроковий підхід щодо запуску системи РВВ в Україні», впровадження принципу РВВ в Україні та діяльність ОРВВ у галузі упаковки сприятиме надходженню інвестицій у нову індустрію збирання та переробки відходів упаковки та створенню 20 тис. робочих місць в Україні. Вже протягом перших 5 років функціонування ОРВВ дозволить зібрати та переробити 4-5 млн т упаковки, тобто рівень збирання відходів упаковки становитиме 50-70% від усього випущеного на ринок обсягу.

Створення організації розширеної відповідальності виробників – невід’ємна складова на шляху до позитивних змін в Україні, яка сприятиме виконанню глобальних зобов’язань України та бізнесу щодо впровадження практик сталого розвитку.

Що таке РВВ у сфері відходів упаковки? 

Розширена відповідальність виробника (РВВ) — це ефективний інструмент управління відходами упаковки. Він полягає у тому, що виробники відповідають за свою продукцію навіть після того, як продукція була використана, відслужила свій термін, стала непотрібною споживачеві тощо. Ця відповідальність включає зокрема збір, сортування та підготовку відходів упаковки для подальшої переробки чи відновлення. 

Всі учасники процесу виробництва та збуту упаковки (виробники, імпортери упаковки та рітейлери) беруть на себе значну частку відповідальності за вплив упаковки на навколишнє середовище. По-перше, йдеться про «первинний» вплив, який пов’язаний з відбором матеріалів для упаковки і процесом її виробництва. По-друге, про вплив «на виході», який включає поводження з упаковкою після виконання нею своїх функцій. Тобто протягом всього життєвого циклу товару бізнес відповідає за упаковку — обирає придатні для переробки матеріали, створюючи дизайн упаковки, та організовує роздільний збір використаної тари.

Країни-члени ЄС запроваджують РВВ для виконання цільових показників переробки відходів, встановлених законодавством. Через механізм РВВ виробники організовують роздільний збір відходів упаковки – фінансують встановлення контейнерів для збору, транспортування відходів на досортувальну станцію та підготовку до переробки чи відновлення відходів. 

Хоча РВВ – це індивідуальне зобов’язання компанії бути відповідальною за введену нею на ринок упаковку, на практиці виробники часто працюють спільно, щоб забезпечити цю відповідальність. Так створюються організації розширеної відповідальності виробників (ОРВВ). ОРВВ повинна бути неприбутковим колективним суб’єктом, заснованим і фінансованим галуззю. Організація забезпечує населення всією інфраструктурою для сортування, здійснює управління відходами від збору до направлення на переробку. 

Розширена відповідальність виробника у законодавстві ЄС

Політика розширеної відповідальності виробника вперше виникла на початку 90-х у деяких країнах Європейського Союзу, і стосувалася насамперед відходів упаковки, а потім поширилася іншими країнами Європи та за її межами. 

Законодавчі рамки для розвитку РВВ на рівні ЄС складаються із загального законодавства про відходи, а також з зі специфічних директив, що стосуються переробки та відновлення окремих видів відходів. Директива про основи управління відходами (2008/98/EC) встановлює загальні рамки.

Вона дозволяє країнам-членам засновувати ОРВВ. Крім того, ЄС розробив специфічні директиви для різних видів відходів, зокрема для упаковки, відходів електричних та електронних приладів (WEEE), транспортних засобів, що відслужили свій термін (ELV), батарейок та акумуляторів (B&A). Більшість країн-членів ЄС (26 з 27) обрали саме такий шлях для відходів упаковки – шлях РВВ. 

Нагадаємо, що Рада заборонила використання пластикових пакетів: розміри штрафів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Управління небезпечними відходами
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання8 годин тому
Попередження про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання10 годин тому
Закон «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання11 годин тому
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитання13 годин тому
Україну накрили «піщані» дощі: чи несуть вони загрозу
1 хв на прочитання15 годин тому
25 квітня - Всесвітній день пінгвінів
2 хв на прочитання16 годин тому
Корисні поради , щоб кактуси на підвіконні рясно зацвіли
1 хв на прочитання18 годин тому