Догори
Дати відгук

В Іспанії відкрили раніше невідомий вид динозаврів — ось як кумедно його назвали

Європа «була плавильним котлом для місцевих та іммігрантських зауроподів наприкінці Крейдяного періоду».

2 хв на прочитання13 Вересня 2024, 15:13
Презентація нещодавно відкритого виду динозавра в Куенці, Іспанія. Фото: IMAGO/Lola Pineda/imago images Презентація нещодавно відкритого виду динозавра в Куенці, Іспанія. Фото: IMAGO/Lola Pineda/imago images
Поділитись:

Науковці виявили в Іспанії раніше невідомий вид динозаврів: величезного травоїдного, який жив близько 75 млн років тому. Тварина, ймовірно, була близько 20 м завдовжки і важила 15 т, розповідає Die Zeit.

Скам'янілість було знайдено на місці розкопок Ло Уеко, приблизно за 200 км на південний схід від Мадрида. Це один із найповніших скелетів зауроподів, коли-небудь знайдених в Європі, сказав на презентації палеонтолог Франсіско Ортега.

Ортега й інші наковці з Іспанії та Португалії описали раніше невідомий вид у журналі Communications Biology. Відкриття титанозавра обіцяє важливу інформацію про динозаврів незадовго до їхнього вимирання близько 66 млн років тому. Наявність цього виду в Іспанії вказує на те, що Європа, всупереч попереднім припущенням, «була плавильним котлом для місцевих та іммігрантських зауроподів наприкінці Крейдяного періоду».

«До цього часу майже всі європейські титанозаври належали до місцевого роду Lirainosaurus, який еволюціонував ізольовано в Європі з кінця Крейди до свого вимирання», — сказав Ортега. Нове відкриття тепер показує, що титанозаври, які є родичами азійських і північноамериканських динозаврів, мігрували до Європи наприкінці Крейдяного періоду.

Новий динозавр отримав назву Qunkasaura pintiquiniestra. Перша назва є поєднанням місця знахідки, провінції Куенка, та слова Saura, яке відсилає як до латинського слова «ящірка», так і до художника Антоніо Саури. Пінтікінієстра — назва фігури велетенської королеви у книзі «Дон Кіхот» Мігеля де Сервантеса.

З моменту свого відкриття під час розкопок для іспанської високошвидкісної залізничної лінії в 2007 році Ло Уеко вважається одним із найважливіших палеонтологічних об'єктів верхньої крейди в Європі. На сьогоднішній день тут знайдено понад 12 000 скам'янілостей — зауроподів, а також черепах і крокодилів.

За словами Ортеги, це місце — як підручник із зауроподів європейської верхньої крейди, і є ще багато чого, що потрібно відкрити.

«Ми знаємо, що в Куенці є рештки щонайменше ще одного зразка», — говорить науковець.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко