Догори
Дати відгук

Українські нуковці створили унікальний овоч, здатний боротися з онко і радіацією

Кавбуз може використовуватись як ефективний радiопротектор та антиоксидант

2 хв на прочитання05 Грудня 2020, 23:30
Поділитись:

Науковці Iнституту оздоровлення і відродження народів України, науково-виробничого об'єднання по створенню та вивченню нових лiкарських засобiв протипухлинної, противiрусної та iмуномодулюючої дiї, мають у своєму доробку унікальний овоч, аналогів якому немає у світі.

Кавбуз - одна з нових культурних рослин, одержана оригiнальним способом при допомозi дiї препаратiв нуклеїнових кислот кавуна i гарбуза.   має на 20-30% вищу врожайнiсть, приємний смак. Ягода смугасто-зеленого з оранжевим вiдтiнком кольору, маса її  може досягати 65 кг.    Оболонка  кавбузу тонка, мiцна, тому добре зберiгається, а м'якуш має оранжевий  кольор.

Як стверджують науковці,  овоч мiстить значну кiлькiсть каротину i понад 15% цукрiв, переважно фруктози, а також сахарозу i глюкозу, клiтковину, пектин, бiлки, фiтин, фосфорнi сполуки, ферменти, вiтамiни А, В, С, В2, РР, ґ, мiнеральнi речовини (калiй, кальцiй, магнiй, залiзо, кобальт).

Кавбуз займає одне з перших мiсць серед культур-джерел каротину. Наявнiсть значної кiлькостi бета-каротину в кавбузi забезпечує протипухлинний ефект, а також має значення в профiлактицi i лiкуваннi атеросклерозу. З профiлактичною метою необхiдно вживати не менше 100 г кавбузної маси на добу, що забезпечує необхiдну для органiзму добову кiлькiсть бета-каротину - 20 мг.

Завдяки наявному комплексу пектинiв i iнших бiологiчно активних речовин кавбуз i продукти його переробки (сiк, джем, пюре, варення, сухий порошок, та iн.) є ефективним засобом для виведення з органiзму важких металiв i радiонуклiдiв. Цi продукти рекомендовано при загальному виснаженнi органiзму, для дитячого i дiєтичного харчування при дiабетi, захворюваннях печiнки, нирок, серцево-судинної i нервової системи, порушеннях обмiну речовин (ожирiння, подагра, набряки).

Кавбуз може стати у нагоді і при  статевих розладах, особливо при iмпотенцiї i аденомi простати у чоловiкiв.

Науковці говорять, що кавбуз —  ефективний радiопротектор та антиоксидант при радiацiйному опромiненнi, що важливо для запобiгання наслiдкiв Чорнобильської аварiї. Велике значення в цьому вiдiграють харчовi волокна, до яких вiдносяться пектиновi речовини, клiтковина: 500 г кавбузу на день забезпечує половину добової потреби в харчових волокнах.   Встановлено, що 1 г пектину здатний зв'язувати вiд 160 до 420 мг стронцiю.

Кавбуз використовують для харчових потреб, для профілактики і лікування різних захворювань. При набряках, хворобах печiнки, нирок, артритах, атонiї кишечника, передчасному старiннi, атеросклерозi, дiабетi, ожирiннi, екземi i псорiазi вживають свiжий м'якуш або продукти його переробки без обмежень.

До слова, лікарі повідомили про проблеми з пам'яттю у тих, хто перехворів COVID-19.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Безе на паличці (швейцарська меренга) — простий і оригінальний десерт лише з чотирьох інгредієнтів
1 хв на прочитання5 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання5 годин тому
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитанняВчора
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитанняВчора
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитанняВчора
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитанняВчора