Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Клімат
  • У Європі квітень б'є глобальний температурний рекорд одинадцятий місяць поспіль: чого чекати далі

У Європі квітень б'є глобальний температурний рекорд одинадцятий місяць поспіль: чого чекати далі

На думку дослідників, встановленню рекорду сприяло кліматичне явище Ель-Ніньйо.

1 хв на прочитання08 Травня 2024, 17:32
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Квітень 2024 року був найтеплішим у глобальному масштабі з моменту початку ведення метеорологічних спостережень. За даними європейської служби зміни клімату Copernicus у середу, середня температура повітря становила 15,03 °С. Це на 0,67 градуса тепліше, ніж середній квітень за 1991-2020 роки, і на 0,14 градуса тепліше, ніж попередній рекордний квітень 2016 року. За даними Copernicus, минулий квітень став одинадцятим місяцем поспіль із новим температурним рекордом. Про це розповідає Die Zeit.

Минулий місяць також став першим зафіксованим квітнем із глобальною середньою температурою понад 15 °С. За словами директора Copernicus Карло Буонтемпо, зростаюча концентрація парникових газів «продовжуватиме рухати глобальну температуру до нових рекордних рівнів». У порівнянні з доіндустріальними десятиліттями з 1850 по 1900 рік, які служать еталонним періодом розвитку клімату, температура підвищилася на 1,58 градуса.

На думку дослідників, цьому сприяло кліматичне явище Ель-Ніньйо, яке мало місце в північній півкулі торік і зазвичай призводить до підвищення температури. За даними Buontempo, значення у східній тропічній частині Тихого океану зараз знизилися. Проте накопичена енергія в океані та в атмосфері, з її зростаючою концентрацією парникових газів, означає, що можна очікувати подальших рекордних температур.

Служба зміни клімату Європейського Союзу Copernicus регулярно публікує дані про температуру поверхні Землі, морський крижаний покрив і кількість опадів. Висновки ґрунтуються на комп'ютерному аналізі, який включає мільярди вимірювань із супутників, кораблів, літаків і метеостанцій по всьому світу. Використані дані датуються 1950 роком, також доступні деякі більш ранні дані.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.