Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Відео
  • У волинських лісах збирають чорниці: урожай є рекордним (ВІДЕО)

У волинських лісах збирають чорниці: урожай є рекордним (ВІДЕО)

3:29
Поділитись:

Ця робота кропітка, оскільки потрібно зірвати кожну ягоду окремо

На Волині розпочався сезон збору чорниць. Цьогорічний урожай є рекордним, а ягоди вродили великі та соковиті, – розповіла Суспільному Катерина Романюк із села Гайове Луцького району.

Збирати ягоди до лісу ходять цілими родинами, аби за кілька тижнів заробити грошей. Зі слів жінки, в день може вторгувати до тисячі гривень. Ця робота кропітка, оскільки потрібно зірвати кожну ягоду окремо.

"Подивіться, як ягоди, гляньте: золото, а не ягоди. Збираю і для себе, і на здачу. Літрів 15-16 – це точно ", – говорить Катерина Романюк.

До лісу ходить змалку і звикла до такої роботи 14–річна Карина. Каже: хоче заробити грошей, щоб купити обновки до школи та облаштувати свою кімнату. Зі слів дівчини, ягоди збирати важко, особливо у спеку.

"Більші ягоди збирати легше. Цікаво. Я так то не розумію дітей, людей, які сидять днями в телефонах. Щоб вийти на свіжу природу, а в лісі свіжо, тепло, красиво", – каже волинянка.

Аби збирачі не розводили багать та не користувались гребінками, стежить лісова охорона. Зараз у лісах найвищий рівень пожежної небезпеки, говорить майстер лісу Микола Романюк.

Зібране жителі сіл продають на ринку чи заготівельникам. За кілька тижнів вартість чорниці може знизитися, – розповів заготівельник Василь Вишневський. Чоловік зазначив: ягоди повинні бути без листочків, гарні та непом'яті.

Цього року волинські лісівники встановили ліміт, тобто максимально можливу кількість зібраних ягід – 500 тонн чорниці. Зі слів речниці управління лісомисливського господарства області Світлани Думської, реально люди можуть зібрати лише п'яту частину.

До слова, створювати м’ясо «з повітря» в 10 разів ефективніше, ніж вирощувати сою.