Догори
Дати відгук

У рукавичках та масках: яким буде новий сезон полювання для українських мисливців

У “червоній” карантинній зоні діятимуть найсуворіші обмеження за умови, якщо сезон там все ж таки розпочнеться

3 хв на прочитання05 Серпня 2020, 16:48
Фото зі сторінки у Facebook Всеукраїнської асоціації мисливців та користувачів мисливських угідь Фото зі сторінки у Facebook Всеукраїнської асоціації мисливців та користувачів мисливських угідь
Поділитись:

1 серпня у більшості областей України стартував мисливський сезон, який розпочався відкриттям полювання на пернату дичину. У 2020 році він буде особливим через епідемію коронавірусу, карантинні обмеження та бойові дії на сході України. 

До яких нововведень готуватися українським мисливцям, розбирався GreenPost разом із першим віце-президентом Всеукраїнської асоціації мисливців Віктором Червоним. 

Коли розпочнеться

Цьогоріч сезон полювання на пернату дичину стартував 1 серпня в Кіровоградській, Полтавській і Дніпропетровській областях. 8 серпня за рушниці візьмуться мисливці у  Хмельницькій,  Житомирській, Рівненській, Івано-Франківській  областях. 10 серпня сезон стартує у Черкаській області. У Луганській та Донецькій областях компетентні органи поки не дозволили відкрити сезон.

Які документи треба мати

У 2020 році, як і у попередні роки, для законного відстрілу дичини мисливець повинен мати посвідчення, контрольну картка обліку добутої дичини і порушень правил полювання, картку відстрілу дичини та дозвіл на зброю, паспорт на собак мисливських порід у разі їх використання. Додаткові довідки у зв'язку із впровадженням карантину  брати не потрібно.  

Норми відстрілу дичини

Норма добування пернатої дичини одним мисливцем за день не повинна перевищувати 15 голів, з них – качок – 5; норець великий – 2, лиска – 6, кулик – 10, голуби – 10, гуски – 3, куріпка сіра – 3, перепел – 15.

Що чекає на порушників

На порушників чекає штраф. Пересічні українці заплатять від 102 до 1020 гривень, на посадових осіб – від 510 до 1530 гривень. 

Які особливості мисливського сезону 2020

“Сезон відкрився полюванням на пернату дичину, яке є індивідуальним, - сказав  віце-президент Всеукраїнської асоціації мисливців Віктор Червоний, - ніяких великих зборів і скупчень людей не передбачається. Людина купує контрольну карточку, стає біля річки чи болота і полює. Тут серйозних обмежень бути не може. Те саме можу сказати і про полювання на кабана у серпні та полювання на самця козулі на початку вересня”.

Попри це, експерт зауважив, що карантинні обмеження торкнуться колективних полювань на копитних тварин, які стартують вже у жовтні. 

“Уранці, коли мисливці зійдуться на інструктаж, потрібно буде надягнути засоби індивідуального захисту - маски та рукавички й дотримуватися дистанції у півтора метра. Проте, не забуваємо, що люди знаходяться на свіжому повітрі і за правилами безпеки на полюванні й так дотримуються дистанції у 50-100 метрів. Тобто, порушення з їх боку й так будуть мінімальними”, - прокоментував ситуацію Червоний. 

Віце-президент Всеукраїнської асоціації мисливців також додав, що, ймовірно, у Тернопільській та Чернівецькій областях, які потрапили до “червоної” карантинної зони, полювання, все ж таки, розпочнеться. Щоправда, на нього можуть обмежити в'їзд мисливцям з інших регіонів.

Як писав GreenPost раніше, в Дніпрі попри безпосередню близькість до пляжу, на якому відпочивали дорослі й діти та заборону полювання (сезон розпочнеться лише 8 серпня) мисливці почали стрілянину по диких качках

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання8 годин тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання9 годин тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання10 годин тому
 Європейський Союз готується до прийняття Packaging and Packaging Regulation
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання11 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання12 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання13 годин тому
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання13 годин тому
Клумба на дачі, виконана в пні старого дерева: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання16 годин тому