Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Відео
  • У Нідерландах ріст рослин на полях покращує «танець вогнів» (фото, відео)

У Нідерландах ріст рослин на полях покращує «танець вогнів» (фото, відео)

2:50
Поділитись:

Особливі комбінації цих променів покращують зростання сільськогосподарських культур.

У Нідерландах представили світлову інсталяцію, засновану на фотобіології. Вона має не лише художнє, але й практичне значення: спрямовані певним чином промені благотворно впливають на рослини.

Інсталяція під назвою GROW, яку було виставлено ​​під відкритим небом на великому полі з цибулею-пореєм, є розробкою нідерландської компанії Studio Roosegaarde. Як пише  epochtimes.com.ua,  в ній використано пристрої, що посилають промені червоного, синього й ультрафіолетового світла.

Як показують дослідження, особливі комбінації цих променів покращують зростання сільськогосподарських культур. За словами професора Варджента, провідного світового експерта у сфері фотобіології рослин, використання методів цього проекту може підвищити врожайність і скоротити використання пестицидів на 50 %.

Для GROW («зростання» — англ.) використані чотири пристрої зі світлодіодами високої щільності, які працюють на сонячній енергії. Вони посилають на поле промені в горизонтальній площині, параметри яких розраховані з високою точністю. Їхнє світло можна побачити, лише перебуваючи поблизу, тому інсталяція не має стати причиною світлового забруднення довкілля.

Команда дизайнерів та експертів разом із художником і засновником однойменної фірми Дааном Роозегаарде протягом двох років вивчала вплив поєднань штучного світла на процеси в організмі рослин.

У 2021 році вони представили відео про першу демонстрацію свого проекту, зняте на полі площею 2 гектари. Як пишуть на сайті компанії, цей фільм розповідає «про те, як краса світла може допомогти рослинам».

Проект «надає нового значення слову «агрокультура», перетворюючи ландшафт на живий витвір мистецтва».

До слова, турецька компанія Erüst Tarım  вирощує незвичайні їстівні квіти, які створюють відчуття ураження електричним струмом на язиці та в роті.