Догори
Дати відгук

У Мінагро пояснили, чи очікувати дефіциту овочів борщового набору в Україні

Планується посіяти більше не експортно орієнтованих культур: гречку, овес і просо. 

2 хв на прочитання04 Квітня 2023, 22:01
Український борщ потрапив в ТОП-20 найсмачніших перших страв світу. Фото:Pixabay Український борщ потрапив в ТОП-20 найсмачніших перших страв світу. Фото:Pixabay
Поділитись:

Цієї весни фермери планують збільшити посіви ярих культур, а також цибулі, моркви і гречки. Тому дефіциту зернових культур на внутрішньому ринку України не буде. Це сприятиме доступності вітчизняного продукту для українського споживача.

Такі прогнози озвучив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі марафону «Єдині  новини».

За його словами фермери з Одещини, Центральної і Західної України відновлюють  вирощування овочів, в першу чергу, борщового набору – цибулі і моркви.

«Цьогоріч ситуація з цибулею і морквою на ринку буде стабільною в порівнянні з минулим роком. Продукти будуть більш доступними для українського споживача», - переконаний Тарас Висоцький.  

За його словами, планується посіяти більше не експортно орієнтованих культур: гречку, овес і просо. 

“Аграрії вже в 2022 році суттєво збільшили обсяги посіву гречки. Тому сьогодні її ціна на 50% менша, ніж торік.  Практично така сама площа посіву очікується цього року. Тобто гречки буде вироблено більше, ніж треба для внутрішнього споживання. Зменшиться потреба імпорту, і не буде підстав для зростання ціни. Навіть можливе здешевлення, але це стане зрозуміло по факту фіксації посівних площ у червні”, - зазначив перший заступник Міністра.

Тарас Висоцький також наголосив: навіть у складних воєнних умовах обсяг виробництва зернових культур перевищить потреби українців мінімум в два з половиною рази. Буде достатньо пшениці для виробництва хлібобулочних виробів, а кукурудзи і ячменю – для кормів.  

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро