Догори
Дати відгук

Тузлівські лимани кличуть на чисте море, білий пісок і до пеліканів

А браконьєрам – протокол і суд

5 хв на прочитання24 Червня 2020, 17:02
Фото Івана Русєва Фото Івана Русєва
Поділитись:

Як відомо, Україна потрапила до «червоної зони», тому що показник захворювання на COVID-19 становить вище 40 випадків на добу на 100 тисяч населення. Очевидно, що більшість українців  проведуть свої відпустки в межах нашої країни. І хоча уряд послабив карантин, але посилив контроль за його дотриманням, українці шукають місця, де можна провести час на свіжому повітрі, насолодитися природою та оновити свої сили.

фото Олександра Дорофєєва

Блакитне небо, синє море, білий пісок, зелені очерети, різнобарвні метелики, птахи та квіти. Національний природний парк «Тузлівські лимани» (Татарбунарський район Одеської області) відзначає цього літа десяту річницю створення. Ймовірно, молодий парк розширить згодом свої межі, адже екологісти закликають голову Одеської ОДА Максима Куцого підтримати ідею розширення нацпарку "Тузлівські лимани" і включити до заповідних територій пересип між лиманом Сасик та Чорним морем. 

Парк радо вітає туристів, які чемно дотримуються правил поведінки у спеціалізованій природоохоронній установі і жорстко зустрічає браконьєрів усіх мастей та порушників законодавства.

Фото Івана Русєва

Тут дуже багато птахів.

«В парку побачив чаплю, шилодзьобку-чоботаря, сиворакшу, золотисту щурку та інших птахів. Але найбільше мені запам'яталися пелікани. У суботу вдалося побачити колонію з 150 рожевих і кучерявих пеліканів, які прилетіли до нас із далекої Африки! Єдиний мінус полягає в тому, що до птахів так близько не підійти (вони добре відчувають наближення чужинця і моментально відлітають), тому для чітких фотографій необхідний хороший фотоапарат. Зате більше вражень!", - ділиться враженнями відвідувач парку Олександр Дорофєєв.

Довідково:

В парку понад 40 видів рідкісних видів птахів, які входять і до української, і до міжнародної Червоної книги. У парку можна побачити майже 300 видів птахів, у місцевих водоймах живе близько 60 видів риб, 37 видами представлені ссавці.

Фото Олександра Дорофєєва

За словами Олександра у парку є найчистіше Чорне море, на березі якого можна розбити намет і класно провести вікенд, споглядаючи яскраве зоряне небо, далеко від галасливого міста.

"Наполегливо раджу замовити цікаву екскурсію. До речі, сама команда національного парку і те, з якою любов'ю вони ставляться до своєї роботи, заслуговує на велику повагу», -  додає Олександр

Наразі, Тузлівські лимани змінили колір. Через спеку почався процес бродіння водоростей. На поверхню водойми спливає червона піна, яка через кілька років перетвориться на лікувальну грязь.

"У НПП "Тузлівські лимани" утворюються сульфидно-мулові, мулові донні відкладення. Являють собою грязі  високомінеральні неорганічні сполуки різного іонного складу з переважанням сульфіду заліза", - зазначив доктор біологічних наук Іван Русєв.

Сьогодні до території національного природного парку "Тузлівські лимани" погоджено в установленому порядку включення 27 865 гектарів земель державної власності. Тому місце в цьому надзвичайному парку вистачить всім. 

Фото Олександра Дорофєєва

НПП «Тузлівські лимани» підпорядкований Міністерству екології та природних ресурсів України. 

"До території Парку включено понад 27 тисяч гектарів земель державної власності (100%). Це 2022 гектара земель запасу (у тому числі  понад 300 - піщаної коси Чорного моря) та 1700 гектарів земель водного фонду (частина лиманів Шагани, Алібей та Бурнас), що надаються національному природному парку в постійне користування, а також лимани Солоне, Хаджидер, Карачаус, Будури, Мартаза, Магалевське, Малий Сасик, Джантшейське) та 882,79 гектара прилеглої акваторії Чорного моря шириною 200 метрів), що включаються до складу національного природного парку без вилучення", - розповіла GreenPost в.о. директора парку Ірина Вихристюк.

фото Олександра Дорофєєва

18 листопада 2016 року Тузлівські лимани, площею 27 778 га було внесено до Смарагдової мережі Бернської конвенції під № UA0000140.

Планування даної території як частини природно-заповідного фонду України було розпочато у 1993 році, коли територія лиманів Шагани, Алібей і Бурнас в Татарбунарському районі Одеській області, за результатами наукових спостережень Ігоря Щоголєва та Івана Русєва - експертів Фонду захисту і відродження дикої природи ім. проф. І. І. Пузанова, була внесена до «Переліку територій, зарезервованих для подальшого заповідання» рішенням обласної ради від 01.10.1993 № 496 - XXI «Про заходи по збереженню і розвитку природно-заповідного фонду області».

Тузлівські лимани мають велике значення як місця гніздування, зимівлі та зупинки під час сезонних міграцій великої кількості водно-болотніх птахів. Тому у 1995 році Постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.1995 року №935 систему лиманів «Шагани-Алібей-Бурнас» уключили до переліку водно-болотних угідь міжнародного значення згідно з критеріями Рамсарської конвенції.

фото Олександра Дорофєєва

Як рамсарські водно–болотні угіддя (ВБУ) вони відповідають ряду критеріїв: - відіграють велику роль у природному функціонуванні й взаємодії прибережних екосистем Чорного моря;

- є місцем перебування ряду червонокнижних видів; мають велике значення для підтримання біологічного різноманіття регіону;

- забезпечують умови гніздування й зимівлі багатьох видів птахів водно–болотного комплексу;

- є місцем гніздування близько 25 тисяч пар водно–болотних птахів і до 100 тисяч особин, що утворюють сезонні скупчення;

- на території лиманів перебуває велика кількість качок, гусаків, куликів, які є індикаторами екологічного стану угідь;

- служать місцем зимівлі більш як 1% європейської гніздової популяції червоноволої казарки.

Довідково:

Національний природний парк створено 1 січня 2010 року згідно з указом президента України Віктора Ющенка з метою збереження цінних природних та історико-культурних комплексів і об'єктів Північного Причорномор'я.

В структурі парку є науково-дослідний центр, де вивчають флору та фауну краю. Понад 700 видів рослин вивчають ботаніки, а понад 260 видів птахів — орнітологи. Також тут є спеціалісти, які вивчають амфібій, рептилій, ссавців, комах тощо.

Як ми вже писали, Молочний лиман оживає і оживляє Азовське море.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко