Догори
Дати відгук

Триматися за руки не лише приємно, а й корисно: ось про що розповідають науковці

В такі моменти можна відчути умиротворення і навіть переналаштувати реакцію мозку на неприємні ситуації.

1 хв на прочитання18 Лютого 2024, 07:32
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Науковці вкотре підтвердили, що триматися за руки з партнером може бути корисним для психічного благополуччя та нівелювання стресових ситуацій. Вони зазначили, що в такі моменти можна відчути умиротворення і навіть переналаштувати реакцію мозку на неприємні ситуації. Тримання за руки, як і обійми, стимулює вироблення «гормонів щастя» — окситоцину та серотоніну. Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

Науковці зазначили, що взаємодія через дотик — важливий аспект людських відносин, що зароджується ще в дитинстві, коли діти інстинктивно хапаються за пальці матері. У руках людини розташовані чутливі нервові закінчення, пов'язані з блукаючим нервом. Вплив на нього, своєю чергою, впливає на гіпоталамус, беручи участь у регуляції настрою, імунітету, травлення та серцевого ритму.

Під час нового дослідження жінки, які трималися за руки з незнайомцем під час очікування удару струмом, демонстрували зниження реакції мозку на небезпеку. Відчуття полегшення ставало ще більш вираженим, коли жінки трималися за руки зі своїми чоловіками. Всі реакції відлежувалися завдяки скануванню мозку.

Користь від дотиків руками відзначили ще наприкінці 2017 року. Тоді науковці з Колорадського та Хайфського університетів з'ясували, що в ті моменти, коли партнери трималися за руки, синхронізація їхніх мозкових хвиль досягала максимуму — і біль зменшувався. Фахівці пояснили, що завдяки дотику людина відчуває себе зрозумілою, а це, згідно з більш ранніми роботами, активізує в мозку механізми винагороди, що послаблюють біль.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost