Догори
Дати відгук

Три поширені стереотипи про секс, які науковці не можуть підтвердити

Медики рекомендують вдаватися лише до перевірених і доведених методів.

5 хв на прочитання27 Серпня 2023, 00:28
Поділитись:

Буває, ми чуємо щось по телевізору ще в юності та запам'ятовуємо на все життя. Або, наприклад, чомусь беззастережно віримо «фактам», які побачили в Instagram. Іноді взагалі неможливо встежити, звідки в нашій голові взялося те чи інше переконання: неважливо, йдеться про правильне харчування, екологічну ситуацію, політику чи секс. Ми обрали кілька відомих переконань про секс, у які багато хто вірить, і спробували розібратися, наскільки вони правдиві з погляду науки.

У жінок пік секс-активності у 40 років, у чоловіків — у 20 років

Є думка, що сексуальність жінки розквітає ближче до 40, а ось чоловіки перебувають на своєму піку у досить юному віці. Деякі використовують цей аргумент, щоб пояснити існування пар, де жінка значно старша, або, наприклад, те, чому молода дружина зрадила свого чоловіка в літах. Але чи правда ми влаштовані так?

Скоріш за все ні. Існування певних піків сексуальності, а також те, що у чоловіків і жінок вони різні, в середині ХХ століття описав у своїх роботах американський біолог Альфред Кінсі. Він висловлював теорію, що чоловіки найбільш сексуально активні наприкінці свого підліткового віку, а жінки досягають цього стану після 30 років.

Пізніше інші науковці засумнівалися у цьому. Виявилося, не дарма: Кінсі робив свої висновки на тому, наскільки часто респонденти його опитувань отримували оргазм у різному віці. Але за цими даними не можна нічого сказати про піки сексуальності: можливо, молоді жінки стільки ж займалися сексом або мастурбували, скільки і чоловіки, просто не змогли досягти розрядки. А під сексуальним піком зазвичай розуміється найвища здатність до частого та якісного сексу, а не те, чим він закінчується. З біологічного погляду чіткого визначення цьому терміну досі немає.

У тому, що після 30 років жінки в середньому досягають саме найбільшої частоти оргазмів, Кінсі не помилився. Але сьогодні вважається, що немає якогось чарівного «єдиного віку», в якому всі жінки чи всі чоловіки вестимуть активне сексуальне життя. Все залежить від багатьох факторів: рівня прийняття свого тіла, встановлення близькості з партнером або партнеркою, а також стану гормонального фону організму.

Існують продукти-афродизіаки, які підвищують бажання

Якщо ви просто зараз загуглите «продукти-афродизіаки», безліч сайтів запропонують вам цілі списки Знаних варіантів: інжир, імбир, морська капуста, горіхи... Вони і справді містять деякі корисні речовини — шкоди від того, що ви їх з'їсте, точно не буде. Але, крім звичних нам продуктів, під виглядом афродизіаків можуть продавати будь-що, навіть незрозуміло де і як виготовлені порошки з комах. Але, може, вони хоч би працюють?

Здається, не зовсім. Деякі продукти дійсно, за словами лікарів, можуть допомогти вирішити питання у разі еректильної дисфункції чи проблем зі збудженням у жінок. Але... можуть і не допомогти. Наприклад, один експеримент показав, що екстракт дерева гінкго збільшує приплив крові до геніталій. Інший експеримент, присвячений дії цієї речовини, таких результатів уже не продемонстрував. Те саме стосується женьшеню. Одні дослідження показали, що він полегшує збудження при еректильної дисфункції, але для жінок під час менопаузи не дуже ефективний. А інші тести показали, що маку (корінь перуанського женьшеню) взагалі ніяк не впливає на організм із сексуального погляду.

Втім, хоч би що говорили дослідження, лікарі попереджають: такі добавки до їжі мають побічні ефекти і можуть бути навіть небезпечними. Сьогодні медики рекомендують не сподіватися на диво та допомагати собі перевіреними й доведеними методами. Зокрема, якість сексуального життя може підняти здоровий сон, зниження рівня стресу та відмова від шкідливих звичок на кшталт куріння та вживання алкоголю. Але поїдання інжиру з горіхами навряд чи щось змінить: немає жодного доведеного продукту, що покращує секс. Хоча плацебо-ефект лікарі також не заперечують.

Щоб показувати найкращі досягнення у спорті, треба утримуватись

Такого методу для покращення результатів, як-то кажуть, дотримуються навіть відомі футбольні тренери. Наприклад, італійський фахівець Фабіо Капелло під час підготовки англійських футболістів до чемпіонату світу 2010 року заборонив їм займатися сексом, щоби спортсмени «не відволікалися». Наскільки це допомогло, питання: тоді команда Англії дійшла лише до 1/8 фіналу, після чого програла збірній Німеччини і вилетіла з турніру.

Насправді вплив сексуальної активності (чи неактивності) на фізичну форму не досліджувався науковцями за умов реальних змагань: розглядалися лише показники після різних фітнес-вправ. У 2022 році в британському авторитетному журналі Nature опублікували великий метааналіз усіх публікацій на тему взаємозв'язку фізичних показників людини та її сексуальної активності. Їх виявилося не так уже й багато. Перше дослідження на подібну тему пройшло лише 1968 року, але дані, на основі яких воно робилося, вже втрачено — і зараз автори публікації не змогли їх використати.

Втім, на підставі інших, сучасніших експериментів науковці зробили висновок, що на такі показники, як максимальне споживання кисню, витривалість і м'язова сила, заняття сексом і мастурбація ніяк не впливають. Причому неважливо, станеться це за 30 хвилин до початку фізичного навантаження чи за добу — взаємозв'язку не виявлено.

При цьому в аналізі зазначається: з цього питання потрібні подальші дослідження. Наприклад, раніше науковці практично ніяк не розглядали, як сексуальна активність впливає на спортивні результати жінок, а також літніх людей. Зазвичай в експериментах брали участь лише фізично активні чоловіки середнього віку. Також дослідники пропонують заміряти різноманітніші показники: час бігу на змаганнях із легкої атлетики чи плавання на дистанціях для цього виду спорту.

Також ми писали, як зрозуміти, що вона точно згодна на секс: пояснюють психологи.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото: BILD
Навіть коли температура опускається до -30 °С: 10-річна дівчинка з Норвегії вже три роки спить надворі
1 хв на прочитання07 Травня 2024
Фото з відкритих джерел
Складно, але можливо: хімік розповів, як можна відновити сивину
4 хв на прочитання3 години тому
Зображення згенероване ШІ
Топ-5 найзабрудненіших місць удома та як забезпечити їхню чистоту
2 хв на прочитання4 години тому
Ноа-Лін ван Левен. Фото: Bild
«Я не гратиму проти чоловіка»: дартистка відмовилася грати на турнірі проти транс-жінки
1 хв на прочитання6 годин тому
Зір може погіршуватися через проблеми з шийним відділом хребта — науковці
2 хв на прочитання7 годин тому
Продукти, які ні в якому разі не можна вживати дітям до 5 років
1 хв на прочитання8 годин тому
Хто мало спить, той багато п'є: науковці встановили зв’язок між безсонням та алкоголізмом
4 хв на прочитання12 годин тому
Екокомітет підтримав законопроект про самоврядування в сфері охорони здоров’я в Україні
1 хв на прочитання13 годин тому
Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Іриси у ландшафтному дизайні: додайте краси до вашого саду (ФОТО)
1 хв на прочитання07 Травня 2024
Народжені 7 травня: гороскоп, стихія, кар'єра та сабіанський символ
Таємниці Тельців, народжених 7 травня: гороскоп, стихія, кар'єра та сабіанський символ
2 хв на прочитаннягодина тому
Що робити з крихтами від паски і шкаралупою від крашанок
Що робити з крихтами від паски і шкаралупою від крашанок, ось що про це кажуть священники
4 хв на прочитання2 години тому
Верховний Суд остаточно скасував дозвіл на будівництво вітряків на Боржаві
Верховний Суд остаточно скасував дозвіл на будівництво вітряків на Боржаві
1 хв на прочитання4 години тому
Знижка у 58 млн грн: БЕБ у Сумах вдалося суттєво зменшити вартість ремонту каналізаційного колектора
1 хв на прочитання5 годин тому
Італія планує "поєднати" ядерну енергетику з відновлюваними джерелами для досягнення нульових викидів до 2050 року
1 хв на прочитання7 годин тому
Опудрювання часнику й цибулі навесні: чому і як це варто зробити
1 хв на прочитання9 годин тому
Укрзалізниця оголосила про зупинку руху на ділянці Мукачево — Чоп
1 хв на прочитання10 годин тому