Догори
Дати відгук

Топ найшкідливіших сухофруктів: як вибирати цукати та сушені фрукти правильно

Склад деяких із них може розчарувати.

6 хв на прочитання21 Січня 2024, 19:58
Фото: «Здорові люди» Фото: «Здорові люди»
Поділитись:

Безумовно, сухофрукти — дуже корисний продукт, який містить гарні дози мікроелементів і вітамінів. Але вибирати потрібно грамотно, тому що склад деяких із них може вас розчарувати. «Здорові люди» розповідають, які сухофрукти корисні, а які не варто купувати.

У чому шкода сухофруктів

Насамперед у їхній калорійності. Свіжі фрукти містять воду, а в сухофруктах її нема, відповідно вміст цукру на 100 г продукту збільшується. Наприклад, калорійність 100 г абрикосів — 48 калорій та 9 г цукру, а на 100 г кураги — 241 калорія та 54 г цукру.

Натуральні сухофрукти можна застосовувати як підсолоджувач у десертах, гранолі, випічці. Це корисніше за шоколадний батончик або тістечко.

Додатковий цукор, яким деякі виробники підсолоджують сухофрукти, наприклад, бананові чипси чи фініки. Особливо небезпечно їсти такі продукти людям, які страждають на цукровий діабет. Якщо фініки стиглі, у них достатньо цукру, а ось незрілі фініки присмачують солодким сиропом.

Через консерванти (діоксид сірки) сухофрукти можуть завдати шкоди здоров'ю. Ця добавка запобігає розмноженню бактерій і грибів, збільшує термін зберігання продуктів. Такий консервант небезпечний для людей із захворюваннями ШКТ, що страждають на алергію чи астму.

Щоб позбутися діоксиду сірки, вимочуйте сухофрукти у воді кімнатної температури, кілька разів змінюючи її.

Неправильне зберігання сухофруктів може спровокувати появу на продукті пліснявого грибка, який виділяє токсичну речовину, здатну викликати мутацію клітин та ураження печінки.

Класичний спосіб отримання сухофруктів — природне сушіння, та у промислових масштабах це зробити складно. Для цього використовують спеціальні дегідрататори, які працюють при температурах від 30 °С і вище. Наслідок — втрата вітамінів.

Аби мінімізувати відходи на виробництві, несумлінні виробники із залежалих, зіпсованих фруктів роблять сухофрукти.

Надмірне вживання сухофруктів не тільки може додати зайві кілограми та викликати цукровий діабет, а й спровокувати зростання дріжджових грибків в організмі.

Але давайте, як кажуть, відокремимо зерна від полови і назвемо 4 найбільш корисні сухофрукти, які варто включити до свого раціону, а потім розповімо про найшкідливіші.

Курага

КБЖВ (калорійність/білків/жирів/вуглеводів) на 100 г — 241:3,39:0,51:62,64. Клітковини — 7,3 г. Курага на 80 % складається із вуглеводів. У ній є корисні жири, які мають антихолестеринемічний і протипухлинний ефект.

У куразі багато вітамінів (А, Е, С, К, вітаміни групи В) та мінералів (кремній, бор, хром, мідь, цинк, йод). У 100 г кураги міститься 1162 мг калію (лідер за його вмістом серед рослинних продуктів). Цей сухофрукт рекомендують кардіологи. Він нормалізує тиск, запобігає порушенню згортання крові, знижує холестерин.

Мідь і залізо стимулюють вироблення гемоглобіну, що знижує ризик розвитку анемії, тому вагітним дуже корисно з'їдати трохи кураги на день.

Також вона містить вітамін Е — вітамін краси, що відновлює шкірні покриви та робить шкіру еластичною.

Дієтологи рекомендують курагу як перекус, адже це гарна заміна солодкому. До того ж продукт знижує відчуття голоду. А ще курага має проносний ефект.

Родзинки

Це досить калорійний продукт: КБЖВ на 100 г родзинок — 299:3,07:0,46:79,18.

Родзинки містять вітаміни групи В і позитивно впливають на нервову систему. Регулярне вживання його знижує тривожність, заспокоює та покращує сон.

Родзинки багаті на калій, який має сечогінну дію, покращує роботу нирок, виводить зайву рідину та зменшує набряклість в організмі. Калій разом із магнієм — найкращі помічники людей, які страждають на серцеві захворювання.

Фініки

КЖБВ у 100 г — 282:2.45:0.39:75.03. Фініки багаті на вітаміни А, С, B5 і такі мінерали, як кремній, магній, марганець, мідь і хром.

Як вибрати фініки: якісний продукт не має нальоту, з матовою шкіркою з природним блиском. Плоди не тверді й не дуже м'які. Мають солодкуватий, приємний запах. Їх переважно не продають на вагу, а пакують у плоскі коробки.

Цей сухофрукт містить натуральні цукри, тому використовується як підсолоджувач. Із нього роблять корисні десерти.

Батончики із сухофруктів

Сухофрукти Шкода для здоров'я Як вибрати
Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

банан — 1 шт.;

курага, чорнослив, фініки, родзинки — 400 г;

горіхи (кеш’ю, мигдаль, волоські) — 100 г;

насіння гарбуза — 30 г.

Приготування.

Замочити сухофрукти на 2 години, насіння та горіхи — на 12. Подрібнити сухофрукти, горіхи та насіння у блендері окремо. Змішати все в мисці та додати кип'ячену воду для пластичності.

Застелити контейнер харчовою плівкою та викласти масу. Розрівняти.

Закрити кришкою та прибрати на ніч у холодильник.

Чорнослив

КБЖВ на 100 г — 231:2,3:0,7:57,5.

Чорнослив — гарний проносний засіб, тому його можна додавати в раціон для профілактики закрепів.

Поліфеноли та калій у чорносливі покращують роботу серцево-судинної системи, натрій і калій регулюють водно-сольовий баланс, знижують набряклість і допомагають у роботі нирок. А бета-каротин у чорносливі покращує зір.

Вводьте чорнослив до раціону, якщо працюєте за комп'ютером або довго проводите час за телефоном.

Печиво фруктове

Сухофрукти Шкода для здоров'я Як вибрати
Фото: «Здорові люди»

Інгредієнти:

чорнослив і курага — 100 г;

горіхи — 25 г.

Приготування.

Промити сухофрукти і подрібнити у блендері, скачати у кульки.

Горіхи обсмажити на сковороді та подрібнити.

Обваляти готові кульки із сухофруктів у горіховому паніруванні та приплющити.

Запікати при температурі 170 °C і потім охолодити.

Топ найшкідливіших сухофруктів

Бананові чипси. Їхній склад зазвичай не тішить. Вони надто калорійні. У 100 г бананових чіпсів міститься майже половина добової норми жиру. Не кажучи вже про велику кількість цукру. При виготовленні виробники використовують пальмову олію, щоб здешевити продукт.

Яскраві цукати. Такі різнокольорові солодкі кубики та листочки дуже люблять діти, цукатами прикрашають кондитерські вироби, їх додають у тісто.

КЖБВ в 100 г продукту — 289:0,31:0,06:75. Як бачите, у них мало білка та жирів, але дуже багато цукру. Якщо око радіє яскравим фарбам цукатів, знайте: їх підфарбували штучними барвниками, які можуть негативно впливати на здоров'я дітей.

Лайфхак: помістіть цукати в окріп — якщо вода забарвилася, то відтінок цукатів не натуральний. А якщо вони ще й розчинились у воді, то в продукті взагалі нульова користь.

Сухофрукти у шоколаді. Деякі сухофрукти вкривають кондитерською глазур'ю, шоколадом або цукровим покриттям, іноді намагаються приховати вміст. У таких продуктах багато цукру, тому тим, хто худне, і людям із цукровим діабетом краще не ризикувати. Стоматологи радять триматися подалі від сумнівних солодощів: такі «цукерки» мають клейку консистенцію, вони легко прилипають до зубів і створюють середовище для зростання хвороботворних бактерій у ротовій порожнині. Мікроорганізми виділяють кислоту, яка викликає карієс у зубах (особливо у дітей).

Уважно вивчайте склад продуктів!

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.