Чорнослив майже «від усього»: гастроентеролог, дієтолог і кардіолог радять та застерігають
Вживати цей корисний продукт усе-таки варто не всім і не завжди.
Чорнослив популярний не лише завдяки своїм смаковим якостям — його вживання приносить багато користі для здоров’я. Однак насправді вживати його варто не всім і не завжди. Про це розповідає сайт V.kr.ua.
Якщо є проблема з кишківником, регулярне вживання чорносливу її не усуне, застерігає лікар-гастроентеролог Віра Сухова.
Вона наголошує, що насамперед потрібно звернутися до лікаря та обговорити всі фактори, що впливають на хорошу роботу ШКТ. Лікування запору комплексне і включає зміну раціону, режиму харчування, достатнє вживання рідини, рухову активність, при необхідності призначаються лікарські препарати. Але якщо серйозних проблем із кишківником немає, то, звичайно, вживання чорносливу покращить його роботу. Можна починати з 3-15 і дійти до 15 штук на день у кілька прийомів.
Різниці по проносних властивостях між сливою та чорносливом практично немає, просто слива зберігається гірше, тому особливо не в сезон чорнослив може її замінити. Його можна їсти в сирому вигляді, додавати як інгредієнт у різні страви, а також варити компоти, пити настої та відвар з чорносливу, радить гастроентеролог.
Тим часом лікар-терапевт, кардіолог, дитячий кардіолог, дієтолог, кандидат медичних наук Наталія Поленова нагадує, що чорнослив багатий на мікро- та макроелементи: залізо, калій, кальцій, натрій, а також клітковину, пектини, органічні кислоти, вуглеводи, білки. Тому він може стати добрим джерелом біологічно активних речовин і тим самим підвищити харчову та енергетичну цінність будь-якого продукту.
Лікар пояснює, що високий вміст клітковини у чорносливі допомагає регулювати роботу кишківника. Хронічний запор — поширена проблема у людей похилого віку, а також може бути хворобливою проблемою для немовлят. Сік чорносливу діє як проносне завдяки високому вмісту сорбіту. Вітамін А благотворно впливає на зір, а солі калію сприяють профілактиці та швидшому лікуванню від захворювань серцево-судинної системи. Завдяки антиоксидантам чорнослив сприяє омолодженню шкіри та підвищує імунітет. Чорнослив має антибактеріальні властивості. Його рекомендують при інфекціях порожнини рота та для боротьби з сальмонелою та кишковою паличкою.
Наталія Поленова говорить, що свіжий доброякісний чорнослив грає важливу роль у нормалізації обміну хімічних речовин та регулюванні роботи шлунково-кишкового тракту. Якщо з'їдати щодня по 5 штук, це сприятиме виведенню шкідливих речовин з організму, зменшенню запорів та покращенню роботи кишківника.
Але все добре в міру, наголошує лікар і додає низку застережень.
- Доза для тих, хто контролює вміст цукру в крові — не більше 200 г свіжої сливи на день. І краще їсти її перед основним прийомом їжі.
- Чорнослив і належить до продуктів із високим вмістом вуглеводів, тому слід враховувати, що його вживання підвищує глікемічний індекс та калорійність і стає загрозою для пацієнтів із цукровим діабетом та надмірною масою тіла.
- Не рекомендується зловживати чорносливом при нестійкому травленні, синдромом подразненого кишківника та ін.
- Не можна вживати чорнослив протягом двох днів до проведення ендоскопічного дослідження.
- Чорнослив може спричинити алергію у тих, хто до неї схильний. Він містить досить значну кількість вітаміну К (65 мкг на 5 шт.), що варто пам'ятати пацієнтам, які приймають варфарин.
Також ми розповідали про кефір на ніч (і не лише): наскільки корисно.