Догори
Дати відгук

ТОП-3 міфи про їжу, або чому молоко з огірками їсти можна

3 хв на прочитання13 Грудня 2020, 13:37
Поділитись:

Розповіді про те, що молоко з оселедцем відразу викличе пронос, огірки в салаті вб'ють користь помідорів і навіть класичні поєднання м'яса з картоплею або макаронами приведуть до страшних процесів у шлунку - вже стали негласними правилами малодосвідчених прихильників здорового способу життя.

Отже, Greenpost вирішив розібратися з цими міфами, спираючись на тврдження лікарів.

Отже, молоко з огірками - це безпечно, але ж це не смачно

З точки зору фізіології травлення ці продукти, з'їдені разом, не повинні викликати ніяких проблем

З іншого боку, є чимало страв, в яких молоко готують з оселедцем, форшмак, наприклад. На Заході є суп на молоці з оселедця, його чомусь називають "російським крем-супом з оселедця".

Проблема, як кажуть в таких випадках лікарі, не в шлунку, а в голові.

М'ясо та картопля не гниють в шлунку

Зараз часто пишуть, що м'ясо не можна поєднувати з картоплею і макаронами (а значить, і пельмені - шкідливий продукт). Це традиційні у нас страви - і не найкорисніші через високу калорійність, а зовсім не тому, що «така їжа викликає бродіння в шлунку за рахунок поєднання крохмалю і тваринних білків».

Розповіді про продукти, що викликають бродіння або гниття в шлунку - це нісенітниця. Середня кислотність (рН) в шлунку від 1 до 2. Це настільки кисле середовище, що бродіння і гниття тут неможливі. У шлунку практично стерильно, тут виживає тільки бактерія хелікобактер пілорі, що викликає виразкову хворобу.

Гниття білків і бродіння вуглеводів можуть бути тільки при серйозному атрофічному гастриті, коли вироблення кислоти дуже сильно знижена. У тонкому кишечнику середовище також практично стерильне

Поєднання картоплі і помідорів

Кислота, що знаходиться в томатах, не дає організму засвоїти корисні речовини з картоплі (і макаронів), а крохмаль позбавить корисних якостей помідори, і овочі впадуть марним вантажем в шлунок. Десь так звучить цей розповсюджений міф.

Це "гастроентерологічний фольклор", травлення відбувається не так. Салат з помідорами і просто самі томати зроблять картоплю менш шкідливим і ніяк не заважатимуть переварюванню і засвоєнню один одного. Наш організм виробляє ферменти для розщеплення білків, жирів і вуглеводів одночасно, і практично немає продуктів, які складалися б тільки з білка, жиру або вуглеводів.

Тому принципи роздільного харчування не відповідають реальності. Їх придумали люди, погано знають фізіологію травлення.

Нагадаємо, Техаські науковці з університету A&M з'ясували одну цікаву залежність при вивченні результатів досліджень, які проводилися різними вченими світу. Виявилося, що при регулярному вживанні сир може збільшити тривалість життя на 25%. Тобто це приблизно 10-20 років

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
Держпраці роз'яснило порядок організації медичних оглядів працівників
1 хв на прочитання9 годин тому
Зображення згенеровано ШІ
Мікробіом — ваш внутрішній оркестр для здоров’я травлення. Як його налаштувати?
3 хв на прочитання11 годин тому
Фото ілюстративне
Жінка дізналася про зраду чоловіка завдяки iPhone: британець подав до суду на Apple на 250 мільйонів гривень
2 хв на прочитанняВчора
Фото: скріншот відео / africanews
Епідемія холери в Судані: понад 170 загиблих за тиждень
2 хв на прочитанняВчора
Новий варіант COVID-19, що спричинив сплеск захворюваності в Китаї, виявлено у США
3 хв на прочитанняВчора
На Рівненщині судитимуть учасників групи, що виготовляла контрафактну горілку у промислових масштабах
1 хв на прочитанняВчора
Менструація: від ізоляції до суперсили — еволюція жіночої гігієни
5 хв на прочитанняВчора
Літо 2025: топ-10 наймодніших відтінків помад, які підкорять подіуми та пляжі
3 хв на прочитання27 Травня 2025
Більше з GreenPost