Догори
Дати відгук

Стало відомо, що сталося із посівними угіддями, які «загубив» Укрстат

Їх не врахували в офіційну статистику сільськогосподарських земель через ряд причин. Зокрема, й через неможливість промоніторити сільськогосподарські угіддя на окупованих територіях України.

1 хв на прочитання29 Грудня 2020, 14:59
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

Посівні угіддя, які «не помітив» Укрстат у своїй статистиці, можуть входити до площ особистих селянських господарств. Про це повідомили в EOS Data Analytics. 

Нагадаємо, що 24 грудня GreenPost, спираючись на отримані EOSDA дані, опублікував новину про те, що в офіційну статистику не врахували 6 млн га угідь пшениці та ячменю з 21,33 млн га загальних посівних площ.

Днями експерти EOS Data Analytics отримали оновлені дані супутникового моніторингу. Йдеться про 2,3 млн га сільськогосподарських угідь, які були засіяні зерновими культурами, але не увійшли до офіційної статистики.

Найбільша кількість неврахованих площ спостерігається на територіях відведених для вирощування зернових у Донецькій (більш ніж 300 тис. га) та Одеській (близько 400 тис. га) областях. Загальна різниця посівних площ зернових по всій Україні становить приблизно 2,3 млн га, що становить приблизно 25 %.

Експерти кажуть, що причиною розходження статистичних і супутникових даних можна вважати тіньовий ринок землі, дані про який ніде не фіксують, але, слід зазначити, що до нього частково належать і площі особистих селянських господарств. Також потрібно брати до уваги різницю обліку сільськогосподарських угідь на тимчасово окупованих територіях.

Як ми писали раніше, раніше, в Україні хочуть законсервувати понад 500 тисяч га землі. До таких заходів хочуть залучити території, які належать до техногенно забруднених або ж до малопродуктивних ділянок ґрунту. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost